Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η παρακαταθήκη του Ούγκο Τσάβες

Γράφει ο Χάρης Δ. Τσιόκας 
Στην εποχή της «ηλεκτρονικής δημοκρατίας» και των «πειθαρχημένων ηγετών» στα οικονομικά συστήματα, τα παραδείγματα πολιτικής αυτονομίας και κοινωνικής αλληλοτροφοδότησης πρέπει να είναι φωτεινά, ψηλά στις προτιμήσεις μας, ριζωμένα στις καρδιές μας!

Δεν πρόκειται για «αντιγραφή», «μίμηση» η κάτι βολικό, σ’ όσους παρουσιάζουν γεγονότα που έρχονται και παρέρχονται για να συνεχίζουν οι ισχυροί να αποφασίζουν επιλέγοντας εκπροσώπους περιορισμένης ευθύνης!

Πρόκειται για παράδειγμα αρχών και στάσης ζωής αλλά ταυτόχρονα και ισχυρής απόδειξης ότι ο άλλος δρόμος δεν είναι μοναχικός, γραφικός όταν στηρίζεται σε μια κοινωνικά αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση!

Δεν αλλοτριώνονται όλες οι κοινωνίες όταν υπάρχουν υποκείμενα, δηλαδή φορείς που μετασχηματίζουν σε πρόγραμμα τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, τις επιδιώξεις τους.

Το «αυγό το φιδιού» η τα «γραφικά κόμματα» και οι αντίστοιχοι πολιτικοί εμφανίζονται στις διάφορες χώρες, όταν οι άλλοι ,οι δήθεν προοδευτικοί συμβιβάζονται στους «μονόδρομους», τους «κυβερνητισμούς» και τις καλοστημένες «πειθαρχήσεις»!

Γι αυτό ο ΑΓ. Παπανδρέου έδειχνε, πάντα στους νέους ότι η πολιτική είναι η τέχνη του συσχετισμού δύναμης , που γονιμοποίει και νομιμοποιεί τον εναλλακτικό δρόμο! Είναι αυτή που αντιπαραθέτει ως αντίβαρο, στους λίγους οικονομικά ισχυρούς, την κοινωνική συμπόρευση για ένα σκοπό που τους αγγίζει τους αφορά! Σκοπό που ταυτίζει τη χώρα με τον άνθρωπο!

Νοιώθω σήμερα την ανάγκη να αποδώσω ένα μεγάλο φόρο τιμής στον ηγέτη των πτωχών και του λαού τον Ούγκο Τσάβες! Και γι αυτά που πρόσφερε στην κοινωνική πλειοψηφία της χωράς του, αλλά περισσότερο για την εναλλακτική παρακαταθήκη που αφήνει σε κάθε νέο σκεπτόμενο σκεπτόμενη πολίτη!

Ότι μπορούν τα παραγωγικά μέσα η τεχνολογία να υπηρετήσουν τους πολλούς με δικαιοσύνη και ανάπτυξη.

Γι αυτό και στο ταξίδι του θα συνεχιστεί με συντροφιά όλους τους ανθρώπους της εργασίας του μόχθου της παράγωγης της επιστήμης και της δικαιοσύνης!

Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σύγχρονα παραδείγματα επανάστασης !

--Ο ηγέτης που έδωσε κοινωνικό περιεχόμενο στις μεταρρυθμίσεις, τις εθνικοποιήσεις των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

--Είναι αυτός που βελτίωσε κατά πολύ το επίπεδο ζωής πολλών συμπατριωτών του ανακατανέμοντας τον πλούτο.

--Πιστώνεται στον απολογισμό της εφαρμογής των πολίτικων του, τη δραστική μείωση της ανεργίας, την αύξηση των μισθών την τόνωση της ζήτησης.

--όρισε μηχανισμούς αναδιανομής ανώτερων εισοδημάτων.

-- προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία και παιδεία δίνοντας πρόσβαση σ όλους τους πολίτες.

--Μόχθησε και έφερε αποτελέσματα για τα δικαιώματα των ιθαγενών πληθυσμών της χώρας.

--Αλλά και στην εξωτερική πολιτική άθροισε τις δυνάμεις της χωράς του σε συνεργασίες που επιδίωκαν ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο καταμερισμό!

Η πολυετής δημοκρατική νομιμοποίηση της προσπάθειας του είναι η απόδειξη ότι Ο Ούγκο Τσάβες μπόρεσε ακόμα και σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, να δημιουργήσει περιθώρια για την άσκηση πολιτικής υπέρ του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος!

Ασφαλώς στη πολυτάραχη Λατινική Αμερική η δράση καταγράφει και αρνητικά πρόσημα και αποκλίνοντα αποτελέσματα! Όμως η ιστορία αποτίμα το ισοζύγιο, και αυτό το έδειξε και το δείχνει ο λαός που τον στηρίζει ως θετικό!

Η αντιμετώπιση της πολύπλευρης ευρωπαϊκής κρίσης χρειάζεται και τα πρόσωπα σύμβολα που θα εκφράζουν όχι μονό μια εναλλακτική ευρωπαϊκή πολιτική εξόδου χωρίς φόβο απέναντι στο γερμανικό δεσποτισμό και τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία, αλλά θα επιδιώκουν αταλάντευτα και τη λαϊκή συμπόρευση προκειμένου ο συσχετισμός δύναμης να γείρει αποφασιστικά με το μπλοκ των δυνάμεων της εργασίας, της παράγωγης και της επιστήμης!

Ο Ούγκο Τσάβες μας αφήνει αυτή τη παρακαταθήκη….

3 σχόλια:

  1. Και τι σχεση εχεις εσυ με τον Ουγκο Τσαβες η ο Τουρκογλου(Βενιζελος) και λοιπες δημοκρατικες δυναμεις;Αν δεν κανω λαθος ο Τσαβες δεν γεμισε την χωρα του με λαθροεισβολεις,ουτε επεβαλε χαρατσια και ουτε ειπε ποτε ευχαριστω στους σιωνοαμερικανους.Κλειστε το στοματακι σας εσεις οι "δημοκρατες" και να θυμαστε το ρητο του Καστρο:πατριδα η θανατος.Αντε στο βοθρο σας μεσα...αντε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι οι μεγάλοι ηγέτες πεθάναν από καρκίνο τυχαίο δεν νομίζω. Εμάς μας ψεκάζουν και αυτούς τους χαπακονουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τίποτα δεν είναι τυχαίο εδω που φτάσαμε.Patria o Muerte.Πατρίδα η θάνατος λένε εκεί πέρα,αλλα μόνο εδώ στην Ελλάδα δεν το αναφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.