Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Με εντολή Αναστασιάδη «παγώνει» η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς!

- Μετά τον τσακωμό του με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, ο πρόεδρος της Κύπρου αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του
- Έδωσε εντολή να μην προχωρήσει η συμφωνία για εξαγορά των υποκαταστημάτων της Κύπρου και της Λαϊκής από τηνΤράπεζα Πειραιώς
- Σκληρή στάση θα κρατήσει και στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy
- Στις 19:00 συνεδριάζει το Eurogroup, θα προηγηθούν συναντήσεις με Ρομπάι, Μπαρόζο και Λαγκάρντ

Μια συμφωνία που έμοιαζε σίγουρη, αυτή για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής από την τράπεζα Πειραιώς, δεν προχωράει. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί σήμερα, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο για το μέλλον της Κύπρου Eurogroup, αλλά με απόφαση του Νίκου Αναστασιάδη η διαδικασία «πάγωσε».

Είναι το αποτέλεσμα της άτεγκτης στάσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των απαιτήσεων που προέβαλε η εκπρόσωπός του, Ντέλια Βελκουλέσκου κατ’ εντολή της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, η κίνηση της κυβέρνησης έχει προφανή σκοπό να πιέσει για συνολικό πακέτο διάσωσης της χώρας και να μην κόψει τη διασύνδεση του τραπεζικού της συστήματος με άλλη χώρα, ''δωρίζοντας'' στην τρόικα τον όποιο συστημικό χαρακτήρα έχει.

Την ίδια ώρα, τίθεται θέμα για τον ELA, που απορρόφησε η Μαρφίν- Εγνατία μέσω της Λαϊκής Τράπεζας, που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ και οι τροϊκάνοι ζητούν να "φορτωθεί" η Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο, αν συμβεί, σημαίνει και την αυτόματη κατάρρευσή της.

Η αδιαλλαξία της εκπροσώπου του ΔΝΤ οδήγησε, τα ξημερώματα της Κυριακής, τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη εκτός εαυτού, «αναγκάζοντάς» τον να της πει: «Δε σε αντέχω άλλο, δε διαπραγματεύομαι μαζί σου».

Μετά τον καβγά με την Βελκουρέσκου, ο πρόεδρος της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του, έδωσε εντολή να μην προχωρήσει η εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς και εμφανίζεται αποφασισμένος για... καβγά και στο Eurogroup.

Εκεί, η Κύπρος θα τα παίξει όλα για όλα, με την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία για να μην οδηγηθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του newsit.com.cy, δύο είναι τα σενάρια στο τραπέζι.
Το πρώτο θέλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επιστρέφει στην Κύπρο, με μία συμφωνία που θα προνοεί ουσιαστικά την διοίκηση της Κύπρου από ένα σκληρό οικονομικό κλιμάκιο, όπως συνέβη και στην Ελλάδα.
Το δεύτερο, αφορά τη διάθεση του Eurogroup, για υποχώρηση, ως ένα «δώρο» καλής θελήσεως για την επικείμενη συμφωνία, την συνέχιση της λειτουργίας της Τράπεζας Κύπρου, με ένα βαθύ όμως κούρεμα, γύρω στο 30-35%.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.