Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με την αξιοποίηση της γεωθερμίας και εναλλακτικών μορφών ενέργειας

Τις συμπράξεις στις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα με την αξιοποίηση γεωθερμίας και νέων μορφών ενέργειας εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης στις διαδοχικές επισκέψεις που πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 14 Μαρτίου, στη Λαμία και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κ. Μόσχο Κορασίδη. 
Συγκεκριμένα ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Κορασίδης παρευρεύθησαν στο δημαρχείο της Λαμίας, όπου ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κοτρωνιάς υπέγραψε συμφωνία παραχώρησης με εκπρόσωπο εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έκτασης 500 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου, στην οποία θα κατασκευαστούν πρότυπες θερμοκηπιακές μονάδες παραγωγής κηπευτικών με την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.

Ο Υπουργός σε δηλώσεις του συνεχάρη το δήμαρχο Λαμίας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της ένταξης του γεωθερμικού πεδίου στην αγροτική παραγωγική διαδικασία, καθώς, όπως είπε, προσδίδει πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, τόσο για την κάλυψη του κόστους ενέργειας, όσο και για την ενίσχυση της απασχόλησης και των επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «άλλο ένα σημαντικό γεωθερμικό πεδίο, δηλαδή μια σημαντική πηγή πλούτου για τον τόπο μας, μπαίνει στην αγροτική παραγωγική διαδικασία. Θέλω να πιστεύω ότι αξιοποιώντας ήπιες μορφές ενέργειας, όπως είναι η πλούσια γεωθερμία μας, είναι ένας από τους τρόπους να μειώσουμε πραγματικά τη δυσκολία που προκύπτει από το ακριβό κόστος στο πετρέλαιο για τους αγρότες, για την παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων».

Ο κ. Κοτρωνιάς ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του στην υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας που αποτελεί σημαντική επένδυση για την περιοχή και επεσήμανε ότι «με την τεχνογνωσία που θα φέρει η εταιρεία αυτή, αλλά και με την αύξηση της παραγωγικότητας της εταιρείας, η οποία θα εμπλέξει και άλλους αγρότες, ευελπιστούμε ότι το εγχείρημα αυτό θα αποτελέσει το νέο τρόπο που θα προχωρήσει η πρωτογενής παραγωγή».

Στο πλαίσιο της στήριξης των επενδύσεων στη γεωργική παραγωγή από το ΥΠΑΑΤ με εναλλακτικές μορφές ενέργειας ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Κορασίδης επισκέφθηκαν χθες το απόγευμα τις εγκαταστάσεις πρότυπης καινοτόμου θερμοκηπιακής μονάδας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο θερμοκήπιο αξιοποιεί ηλεκτρική και θερμική ενέργεια και παράγει με τη μέθοδο της υδροπονίας επώνυμη τομάτα σε τσαμπί. Πρόκειται για υαλόφρακτο υπέρ-αυτόματο θερμοκήπιο, συνολικής έκτασης 100 στρεμμάτων, ένα από τα δύο μεγαλύτερα της χώρας με επιτυχή λειτουργία, όπου λειτουργεί και μονάδα συμπαραγωγής ενέργειας και απασχολούνται περίπου 100 άτομα προσωπικό.

Ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του θερμοκηπίου, από τον ιδιοκτήτη της μονάδας κ. Νίκο Ευθυμιάδη. Ο κ. Τσαυτάρης σε δηλώσεις του τόνισε τα πλεονεκτήματα της αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην αγροτική παραγωγή τόσο για την κάλυψη του κόστους ενέργειας όσο και για το περιβάλλον.

«Σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δαπάνες για τη γεωργία μας, με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμία. Αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται» δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Ο Υπουργός αναφερόμενος στην επιτυχή λειτουργία της συγκεκριμένης θερμοκηπιακής μονάδας που είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες στη χώρα πρόσθεσε: «Το θερμοκήπιο έχει φθηνή παραγωγή θέρμανσης. Εδώ βλέπουμε φυσικό αέριο να χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, να θερμαίνεται το νερό για να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο στη συνέχει επιστρέφει και ζεσταίνει το θερμοκήπιο. 

Ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από την καύση του υγραερίου έρχεται στο θερμοκήπιο και γίνεται «τροφή» των φυτών. Στη φωτοσύνθεση, τα φυτά, όπως και οι ντομάτες που βλέπουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και κρατούν τον άνθρακα για να αναπτυχθούν και να παράγουν καθαρό οξυγόνο. Αυτός είναι ο λόγος που ο κόσμος λέει «να βγούμε στην εξοχή για να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα» γιατί το οξυγόνο το παράγουν τα φυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.