Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Σταφιδόψωμο με αλεύρι ολικής αλέσεως και λίγες θερμίδες, μια καλή επιλογή για πρωϊνό

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η νηστεία πλησιάζει και όλοι κάνουμε τις ετοιμασίες μας, προκειμένου να έχουμε τρόφιμα κατάλληλα, τα οποία μπορούμε να καταναλώσουμε. Αναμφισβήτητα η νηστεία είναι μια πολύ καλή συνήθεια που βοηθάει τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί και να "ξεκουραστεί" από τις διατροφικές υπερβολές που κάνουμε καθ' όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Για το λόγο αυτό σας προτείνω μια εύκολη συνταγή για σταφιδόψωμο ή σταφιδοψωμάκια, τα οποία μπορούν να καταναλώσουν και τα παιδιά σας στο σχολείο. 


Υλικά
· 1 ½ κιλό αλεύρι (ολικής αλέσεως και σκληρό λευκό) ή (μόνο σκληρό λευκό αλεύρι)

· 1 κ.τ.σούπας μαγιά μπύρας

· 1 ½ φλιτζ τσαγιού σταφίδες μαύρες

· 1 φλιτζ τσαγιού φυσικό χυμό πορτοκάλι

· ½ γλιτζ τσαγιού χλιαρό νερό

· 3 κ.τ.σούπας μαργαρίνη –καλής ποιότητας

· 3 κ.τ.σούπας ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)

· Μια πρέζα αλάτι 

Εκτέλεση 

1. Διαλύετε την μαγιά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό. Προσθέτετε 2 φλιτζ αλεύρι και ανακατεύετε, ώστε να γίνει ένας πηκτός χυλός. Τον σκεπάζετε και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

2. Σε λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι και κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνετε το χυλό, τον χυμό πορτοκαλιού-όχι κρύο, λίγο χλιαρό, την μαργαρίνη κα τη ζάχαρη.

3. Ζυμώνετε ελαφρά και προσθέτετε τις σταφίδες πλυμένες σκουπισμένες και πασπαλισμένες με αλεύρι. Ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά, σκεπάζετε με κουβέρτα και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

4. Στη συνέχεια, ζυμώνετε πάλι το ζυμάρι και το πλάθετε σε ατομικά μικρά φραντζολάκια ή χρησιμοποιείτε βουτυρωμένα ή με λάδι αλειμμένα φορμάκια, στα οποία τοποθετείτε από ένα κομμάτι ζυμαριού.

5. Μπορείτε, ακόμη, να χωρίσετε το ζυμάρι σε 2 μέρη, να το πλάσετε σε σχήμα φραντζόλας και να το τοποθετήσετε σε δύο βουτυρωμένες στενόμακρες φόρμες για κέϊκ.

6. Αλείφετε την επιφάνεια με λίγη μαργαρίνη ή λάδι, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε σε μέτριο φούρνο 180 0 C για μισή ώρα περίπου.

Καλή Επιτυχία και Καλή Σαρακοστή!!!


* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.