Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Αμετακίνητη η Μέρκελ για την Κύπρο

Πληθώρα δημοσιευμάτων και σήμερα στη Γερμανία για την κατάσταση στην Κύπρο. H FAZ φιλοξενεί σχετικά δεκαπέντε άρθρα ενώ η Handelsblatt ένα αποκλειστικό.
«Δεν ξέρουν τι να κάνουν» είναι ο τίτλος ολοσέλιδου δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στην τρίτη σελίδα στο «σαλόνι» της εφημερίδας. Η εφημερίδα σημειώνει: «Στη Λευκωσία οι πανηγυρισμοί για την αντίσταση των βουλευτών σχετικά με την αναγκαστική φορολόγηση των καταθέσεων έδωσε γρήγορα τη θέση της σε άλλες διαπιστώσεις. 

Οι τράπεζες αναζητούν ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν έναν σχετικό έλεγχο όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες. Και κυρίως οι πάμπλουτοι Ρώσοι θα ακολουθήσουν τα δικά τους συμφέροντα».

«Η Μέρκελ θα παραμείνει σκληρή στο θέμα της Κύπρου» επιγράφει αποκλειστικό ρεπορτάζ της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στο θέμα της Κύπρου». Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, στο Βερολίνο δεν βλέπουν κανένα περιθώριο υπαναχωρήσεων. 

«Εάν η Κύπρος δεν συμβάλει με το δικό της ποσό που απαιτείται στο πακέτο διάσωσης δεν πρόκειται να υπάρξει βοήθεια. Ακόμα και εάν υπάρξει πτώχευση των δυο μεγάλων τραπεζών, στο οποίο θα πήγαινε το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου σωτηρίας, το λαμβάνουν υπόψη τους. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να βοηθήσουν το κυπριακό κράτος ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη. Αυτό δεν είναι ένα σενάριο που εύχεται κανείς, λένε στο Βερολίνο, αλλά είναι θέμα της Κύπρου να το εμποδίσει».

Η δύναμη της ΡωσίαςΗ Süddeutsche Zeitung παρατηρεί για την κρίση στην Κύπρο: «Δεν απειλεί την Ευρώπη. Η κρίση στην Κύπρο θα πρέπει να επιλυθεί με σαφή συμμετοχή αυτών που την προκάλεσαν, των κυπριακών τραπεζών δηλαδή και των επενδυτών – όχι των μικροκαταθετών – οι οποίοι προφανώς επωφελήθηκαν από αυτού του είδους τις συναλλαγές».

Η Schwäbische Zeitung παρατηρεί: «Δεν πρόκειται για το γεγονός ότι 55 βουλευτές κάνουν πρόβες εξέγερσης και ότι ο λαός πανηγυρίζει για τα αντιγερμανικά αισθήματα. Υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που διακυβεύονται. Και αυτά είναι για άλλη μια φορά το μέλλον της ευρωζώνης. Η υπομονή της ΕΕ με τις διαρκείς διαπραγματεύσεις και το ατέλειωτο δράμα με την Ελλάδα, θα έπρεπε να είχε τελειώσει και δεν μπορεί να ενδίδει μια ένωση κρατών με 500 εκατομμύρια κατοίκους μπροστά σε ούτε καν 900.000 Κύπριους. Αν ήταν έτσι τότε θα χανόταν η αξιοπιστία της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Η Tagespiegel επιγράφει το ρεπορτάζ της με τον τίτλο: «Στην Κύπρο παίζεται η δύναμη της Ρωσίας». «Μια ματιά στο χάρτη δείχνει γιατί η Ρωσία θα ήταν ίσως έτοιμη για έναν διακανονισμό με τη Ρωσία. Η εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου μπροστά από τις ακτές της Κύπρου από ρωσικές εταιρείες προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από κάθε τι άλλο για κάθε είδους πίστωση».

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου