Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Επιστολή Τονικίδη προς Χατζηδάκη με θέμα τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στο ν. Κιλκίς και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 
Παρακολουθούμε τις εντατικές προσπάθειες σας για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με σκοπό την ανάκαμψη και την έξοδο της χώρας από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Το Επιμελητήριο Κιλκίς στηρίζει αυτή την προσπάθεια τόσο με την ενεργό συμμετοχή του σε προκηρύξεις εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων όσο και με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη τοπικών αναπτυξιακών δράσεων. Στόχος μας, συμβαδίζοντας με τους εθνικούς στόχους, είναι η αντιμετώπιση της κατάρρευσης της ζήτησης, της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, της χρηματοδοτικής στενότητας και του κλεισίματος των επιχειρήσεων.

Το Επιμελητήριο Κιλκίς επιδεικνύει ειδικότερο ενδιαφέρον για την προώθηση της απασχόλησης και την αντιστροφή του φαινομένου της ανεργίας, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστά άνω του 30% στον ενεργό πληθυσμό του Νομού. Το ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες ενώ παράλληλα η απασχόληση έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαπενταετίας.

Ήδη, σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους και με την Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Κιλκίς, υλοποιούμε το Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση «Συν-ενεργείν Τοπικά για την Καταπολέμηση της ανεργίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς» με στόχο τη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας για ανέργους.

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα της Κυβέρνησης θεωρούμε το Σχέδιο Δράσης για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων για τον συντονισμό όλων των δράσεων για την απασχόληση που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προκήρυξη της Δράσης «Ολοκληρωμένη παρέµβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» συνολικού προϋπολογισμού 40 εκμ. €, η οποία στοχεύει στις άνεργες γυναίκες των 8 Περιφερειών Αμιγούς Στόχου 1. Η εμπειρία μας από τα προηγούμενα σχετικά προγράμματα, τα οποία κάλυπταν το σύνολο της χώρας (πχ. «Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών» μέσω του ΕΠΑΕ προϋπολογισμού 30,8 εκμ. €), και η καθημερινή επαφή μας με την επιχειρηματική κοινότητα, τους τοπικούς φορείς και τους εταίρους μας, υποδεικνύουν ότι ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζει μεγάλη αναγκαιότητα και υψηλή ελκυστικότητα.

Είναι τεκμηριωμένο ότι διαχρονικά η ανεργία επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες και τους νέους, τάση που την τελευταία τριετία ενισχύεται περισσότερο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Στο σύνολο της χώρας το Δεκέμβριο του 2012 καταγράφονται στο μητρώο του ΟΑΕΔ 989.442 άνεργοι εκ των οποίων οι 572.339 (ποσοστό 57,8%) γυναίκες. Οι άνεργες γυναίκες στο σύνολο των 8 Περιφερειών Αμιγούς Στόχου 1 ανέρχονται σε 207.519 (ποσοστό 36,3% επί του συνόλου των Περιφερειών). Στις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες Μετάβασης οι άνεργες γυναίκες ανέρχονται σε 364.820 (63,7% επί του συνόλου). Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφονται 118.475 άνεργες γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 20,7% στο σύνολο της χώρας, 57,1% στο σύνολο των 8 Περιφερειών Αμιγούς Στόχου 1 και 63,7% στο σύνολο των 5 Περιφερειών Μετάβασης.

Πίνακας 1: Ανεργία γυναικών
Χωρική Ενότητα
Πλήθος ανέργων γυναικών
 (%) ανέργων γυναικών Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας προς κάθε ενότητα
Σύνολο χώρας
572.339
20,7%
Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1
207.519
57,1%
Περιφέρειες Μετάβασης
364.820
63,7%
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
118.475
100%


Πηγή: ΟΑΕΔ, 2012

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Βάσει των στόχων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης,

Βάσει των στόχων του Επιμελητηρίου Κιλκίς για την οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας,

Βάσει των πραγματικών δεδομένων της κρίσης και των αναγκών, όπως τα καταγράφουμε στην τοπική κοινωνία,

Βάσει των στατιστικών δεδομένων και των χρηματοδοτικών κατανομών που παρουσιάσαμε,

Παρακαλούμε να μεριμνήσετε για τον άμεσο σχεδιασμό και προκήρυξη ανάλογου Προγράμματος Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης (Κεντρική Μακεδονία).

Παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του ώστε να συμβάλλουμε στον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό, δημοσιότητα και υλοποίηση δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, με γνώμονα πάντα το εθνικό συμφέρον.

1 σχόλιο:

  1. Αυριο κιόλας θα παρθούνε μέτρα για τον Τονικίδη.Καλά δεν πιάστηκε το χέρι του να γράφει επιστολές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.