Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ομιλία για την κατάθλιψη στο Συνεδριακό του Κιλκίς


1 σχόλιο:

  1. Κατάθλιψη, Μια Απολύτως Υγιής Αντίδραση
    Αναρτήθηκε από Dimitri Horoskelis // 7 Φεβρουαρίου 2013 // info facts // 5 Σχόλια
    Ψυχολογία, Θετική Σκέψη, και άλλα δαιμόνια…

    1) Οι στατιστικές λένε ότι η κατάθλιψη θα είναι μια αληθινή μάστιγα τον 21ο αιώνα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια σε ψυχολόγους και γκουρού της Θετικής Σκέψης για να αποφύγουν την ολική κατάρρευση στο Μηδέν.

    2) Η Ψυχολογία υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα μιας ανθρώπινης συνισταμένης την ύπαρξη της οποίας ουσιαστικά αρνείται, της ψυχής.

    3) Αυτά που αποκαλεί «ψυχολογικά προβλήματα» είναι στην ουσία ο αντίκτυπος στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου των θεμελιωδών υπαρξιακών προβλημάτων της ζωής: αρρώστιες, γηρατειά, θάνατος, αδυναμία επικοινωνίας, πόλεμος των φύλων, χάσμα των γενεών, μοναξιά, κλπ.

    4) Επομένως, η Ψυχολογία ουσιαστικά προσπαθεί να πείσει τον άνθρωπο ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά ότι αυτός στραβά αρμενίζει, κι αναλαμβάνει πρόθυμα να του διορθώσει την εσωτερική του πυξίδα.

    5) Μια άλλη περίπτωση είναι όταν ο άνθρωπος, που συνήθως κρύβεται από τον εαυτό του σε θέματα συμπεριφοράς, αναθέτει στον ψυχολόγο να τον βρει και να του τον αναλύσει. Αλλά ποιος γνωρίζει τον εαυτό μας καλύτερα από μας;

    6) Συχνά, η Ψυχολογία παρουσιάζει κάποια στατιστικά δεδομένα ως επιστημονική εξήγηση. Π.χ. «τα 2/3 των παιδιών που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση γίνονται σεξουαλικοί κακοποιητές όταν ενηλικιώνονται». Καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί να κάνουν κάτι που τα ίδια βίωσαν ως άκρως οδυνηρό και μάλιστα σε άτομα παντελώς άσχετα με το δικό τους πάθημα. Καμία νύξη στο ότι το παράδοξο αυτό σχετίζεται με την μονίμως παράλογη συμπεριφορά του ανθρώπου και με το θεμελιώδες πρόβλημα του Κακού.

    7) Η Θετική Σκέψη προωθεί το εγωιστικό και ουτοπικό σκεπτικό ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος σε έναν κόσμο γεμάτο δυστυχία, αρκεί να βλέπει τα θετικά και να σκέφτεται θετικά. Ωστόσο, έχει κόστος το γεγονός ότι συχνά προσπαθούμε απλά να ξεγελάσουμε τον εαυτό μας. Τραγική περίπτωση αποτελεί ο Λέο Μπουσκάλια, από τους πρωτοπόρους της Θετικής Σκέψης, ο οποίος τελικά αυτοκτόνησε.

    Η Ψυχολογία και η Θετική Σκέψη αποτελούν μέγιστες παγίδες επειδή ωθούν τον άνθρωπο στην αναζήτηση της επίγειας χαράς κι ευτυχίας και όχι στην πραγματοποίηση του Μεγάλου Έργου που είναι η σωτηρία της Ψυχής από την κόλαση της ύλης.

    9) Εν κατακλείδι, η κατάθλιψη είναι μια απολύτως υγιής αντίδραση του ανθρώπου μπροστά στην ολοκληρωτική εισβολή του παραλόγου της ζωής. Ο 21ος αιώνας είδε να καταρρέουν ανθεκτικά οχυρά όπως η θρησκεία, η ιδεολογία, ο ορθολογισμός, η επιστήμη, η οικογένεια, η ανθρωπιά… Είναι φυσιολογικό ο 21ος αιώνας να είναι ο αιώνας της κατάθλιψης… Ας ελπίσουμε ότι ο 22ος θα είναι της κατάπληξης! …

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.