Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ανησυχία για την επόμενη μέρα στην Κύπρο

Η ανησυχία για τα χειρότερα που είναι δυνατό να ακολουθήσουν της δραστικής αναπροσαρμογής του τραπεζικού συστήματος, είναι αυτή πλέον που κυριαρχεί στην Κύπρο.
Η έλλειψη ρευστού στην αγορά, οι παγωμένες καταθέσεις και οι σοβαρές δυσκολίες στην όλη επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργούν συνθήκες μέσα από τις οποίες πολλοί πλέον εκτιμούν ότι οι αριθμοί της Τρόικας δεν θα βγαίνουν, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η Κύπρος σε μια σειρά από μνημόνια που θα εξαθλιώσουν τον κυπριακό λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η επιμονή της αντιπολίτευσης για αναζήτηση τρόπων απεγκλωβισμού από τις συνταγές της Τρόικας, με το σενάριο της επιστροφής στη λίρα να αναδεικνύεται όλο και περισσότερο. Ένα σενάριο όμως, που η ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο.

Αναστασιάδης: Εξυγίανση εντός της ευρωζώνηςΟ πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι επιλογή και ότι η οικονομία της Κύπρου οφείλει να αναμορφωθεί μέσα στην ευρωζώνη και όχι έξω από αυτήν.

Οι ενδείξεις για τον τουρισμό το καλοκαίρι είναι πολύ ενθαρρυντικές, κάτι που θα αποτελέσει ένεση εσόδων για τα οικονομικά του κράτους αλλά και των πολιτών. Την ίδια στιγμή μελετώνται από την κυβέρνηση διάφορα σχέδια ενίσχυσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ακόμα και σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναπτυχθεί.

«Πιάνει δουλειά» η ερευνητική επιτροπήΑξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι Κύπριοι, αν και υφίστανται άμεσα τις αρνητικές επιπτώσεις των αποφάσεων της Ευρώπης, επιδεικνύουν για την ώρα ψυχραιμία και διάθεση για σκληρή δουλειά έτσι ώστε η περίοδος της βαθιάς ύφεσης την οποία διανύει ήδη ο τόπος, να σμικρυνθεί όσο είναι δυνατό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από την ερχόμενη Τρίτη, ξεκινά το έργο της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής η οποία θα αναζητήσει –σε όλο το φάσμα της πολιτικής και οικονομικής ζωής- τις ευθύνες εκείνων που οδήγησαν την οικονομία του τόπου σε αυτή την κατάσταση. Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να είναι έτοιμο σε τρεις μήνες.

Deutsche Welle
Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.