Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Βουίζουν τα αυτιά…


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Από την εποχή της αρχαιότητας οι εμβοές αναφέρονται ως ιδιαίτερα ενοχλητική νόσος. Η θεραπεία αυτού του συμπτώματος περιγράφεται ήδη σε παπύρους. Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι σε κάποια περίοδο της ζωής τους είναι δυνατόν να αντιληφθούν την παρουσία εμβοών μικρής ή μέτριας έντασης, χωρίς αυτό να σημαίνει την παρουσία κάποιας παθολογικής κατάστασης. Ωστόσο, σε αρκετά άτομα οι εμβοές είναι βασανιστικές και προκαλούν σωματική και ψυχική εξάντληση.

Οι εμβοές είναι πιο συχνές σε άτομα ηλικίας από 50 έως 70 ετών, αν και μπορεί να παρουσιαστούν και σε νεότερα άτομα. Μια κοινή αιτία εμβοών αποτελεί η έκθεση σε θόρυβο. Άλλες παθολογικές καταστάσεις, όπως οι παθήσεις του αυτιού, οι συστηματικές παθήσεις (π.χ. αρτηριακή υπέρταση, διαβήτης), οι κακώσεις της κεφαλής και του αυχένα είναι δυνατόν να εκδηλωθούν με αυτό το σύμπτωμα. Ορισμένα φάρμακα επίσης ενδέχεται να προκαλέσουν ή να επιτείνουν τις εμβοές. 

Διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη, που περιέχεται στον καφέ, στο τσάι και στην κόλα, όπως επίσης και η νικοτίνη, ενίοτε επιτείνουν τις εμβοές. Οι συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, είναι συχνά παρούσες σε ασθενείς που πάσχουν από εμβοές.

Συνήθως οι ασθενείς παραπονιούνται ότι ακούνε διάφορους ήχους ή θορύβους στο ένα ή και τα δύο αυτιά, χωρίς να υπάρχει η επίδραση ακουστικών ερεθισμάτων του περιβάλλοντος. Οι ήχοι ποικίλλουν από καθαρούς τόνους μέχρι θόρυβο. Πολλοί περιγράφουν τις εμβοές τους σαν βόμβο μέλισσας, ήχο σειρήνας, σφύριγμα, βουητό κυμάτων, ήχο τζιτζικιών ή σαν κριγμό. 

Τις εμβοές ήπιας μορφής ο ασθενής αντιλαμβάνεται περιστασιακά ή μόνο όταν βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον και συνήθως δεν δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα. Οι σοβαρής μορφής εμβοές είναι πολύ ενοχλητικές και συχνά επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του αρρώστου. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν είτε προβλήματα της ακοής, είτε δεν αντέχουν τους δυνατούς ήχους. 

Πολλοί άρρωστοι ανησυχούν ιδιαίτερα, γιατί έχουν την εντύπωση ότι πάσχουν από σοβαρή ασθένεια ή νιώθουν ότι θα χάσουν πλήρως την ακοή τους. Άλλοι στεναχωριούνται λόγω πρόκλησης αϋπνίας ή αδυναμίας πνευματικής συγκέντρωσης στο σπίτι ή στην εργασία τους. Σε πολλούς ασθενείς υπάρχει ένας «φαύλος κύκλος» μεταξύ των εμβοών και του φόβου, που προκαλείται από αυτές.

Οι εμβοές είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από πλήθος γνωστών και άγνωστων αιτιών. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των εμβοών πρέπει να είναι η διάγνωση και θεραπεία της υποκείμενης νόσου. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν έκθεση σε έντονο θόρυβο και τη λήψη ερεθιστικών ουσιών, όπως καφεΐνη και νικοτίνη. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται η λήψη της ασπιρίνης και των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η χειρουργική θεραπεία δίνει λύση στις περιπτώσεις που οι εμβοές έχουν σχέση με παθήσεις του αυτιού. Στις άλλες περιπτώσεις επιχειρείται φαρμακευτική θεραπεία. Σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης των εμβοών και ανακούφισης από το βασανιστικό αυτό αίσθημα αποτελεί η θεραπεία με επικάλυψη των εμβοών με ήχους που παράγονται από ειδικές συσκευές. 

Τέτοιες συσκευές συνιστώνται για τους ασθενείς με φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική ακοή. Η απαλή μουσική μέσα στο σπίτι επίσης μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει. Στα άτομα που εκτός από τις εμβοές, έχουν και βαρηκοϊα, είναι δυνατόν να βοηθήσουν τα ακουστικά βαρηκοϊας, τα οποία ενισχύουν τους θορύβους του περιβάλλοντος και με τον τρόπο αυτό ο ήχος των εμβοών γίνεται λιγότερο έντονος. Σε ορισμένους ασθενείς με έντονο άγχος ή κατάθλιψη η συμβουλή ενός ψυχιάτρου είναι συχνά πολύ σημαντική. 

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.