Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πρώτη παρουσίαση του «Χρονικού του Κιλκίς 1913-1940» του Θ. Βαφειάδη

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, θα λάβει χώρα η πρώτη παρουσίαση του λευκώματος «Χρονικό του Κιλκίς 1913-1940» του Κιλκισιώτη Θανάση Βαφειάδη.
Η βιβλιοπαρουσίαση είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Κιλκίς που πραγματοποιούνται φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:
Γερόλυμπου - Καραδήμου Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Μαργαρίτης Γιώργος, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Νομικών Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Σαββίδης Παντελής, Δημοσιογράφος, παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής «Ανιχνεύσεις» της ΕΤ3.

Φωτιάδης Κωνσταντίνος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ 1913-1940 είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας του προπολεμικού Κιλκίς, η οποία στηρίχθηκε κυρίως στην έρευνα των παλαιών εφημερίδων που περιέχονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. 


Η συστηματική πολύχρονη έρευνα σε περισσότερες από 300.000 ηλεκτρονικές σελίδες εφημερίδων και περιοδικών, η αναζήτηση πληροφοριών σε διάφορα κρατικά αρχεία και ιδιωτικές συλλογές και η ιστορική τεκμηρίωση που στηρίχτηκε σε ογκωδέστατη βιβλιογραφία, απέδωσε ένα εντυπωσιακό υλικό, το οποίο μπορεί πλέον να φωτίσει επαρκώς τις άγνωστες ή τις λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας της πόλης του Κιλκίς. 

Μιας πόλης που, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, «έζησε τα πάντα: τη φωτιά τριών πολέμων, τα αλλεπάλληλα διαδοχικά κύματα της προσφυγιάς, την πλημμυρίδα και την άμπωτη της δημοκρατίας. 

Και έγινε σύμβολο υπέρλαμπρο, αλλά με τη διάρκεια διάττοντος αστέρος, του έθνους, των προσφυγικών ομάδων, των πολιτικών σχηματισμών: Λίκνο της ελευθερίας στον Β΄Βαλκανικό πόλεμο, «Νέα Στρώμνιτσα» την εποχή της πρώτης προσφυγικής εγκατάστασης, «Ακρόπολις του βενιζελισμού» στα χρόνια της παντοδυναμίας των Φιλελευθέρων, μήτρα που γέννησε την ενότητα της αριστεράς, αφού εδώ για πρώτη φορά πανελλαδικά επισημοποιήθηκε η κοινή δράση του «Λαϊκού Μετώπου».

Το «ΧΡΟΝΙΚΟ», που τυπώθηκε σε δύο τόμους 1.200 συνολικά σελίδων, ξεκινά με τη μεγάλη μάχη του Κιλκίς (19-21 Ιουνίου 1913) και στη συνέχεια περιγράφει τα σημαντικά αλλά και τα ήσσονος σημασίας συμβάντα κάθε χρονιάς, γραμμένα σε αυτοτελείς ιστορίες. 

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Κιλκίς και συνδέονται ή αποτελούν απόρροια των γενικότερων πολιτικών καταστάσεων εξετάζονται και με την πανελλαδική τους διάσταση και έτσι το «Χρονικό» αποτελεί ταυτόχρονα πηγή πληροφοριών για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 

Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσια εικονογράφηση με σπάνιες φωτογραφίες, ταχυδρομικά δελτάρια και γελοιογραφίες από τον Τύπο της εποχής. Οι χάρτες, μεταξύ των οποίων και πρωτότυποι που έχει σχεδιάσει ο συγγραφέας που είναι τοπογράφος μηχανικός - πολεοδόμος, συμπληρώνουν την εικονογράφηση.

Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι οι πρώτοι κάτοικοι αυτής της πόλης, πρόσφυγες της Στρώμνιτσας, της Θράκης, του Πόντου και του Καυκάσου, που κατάφεραν να δημιουργήσουν μια καινούργια πόλη πάνω στους σωρούς των ερειπίων που άφησε ο πόλεμος. 

Οι άνθρωποι αυτοί κατάφεραν με αξιοθαύμαστο πραγματικά τρόπο να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης, όπως σημειώνεται στον πρόλογο του βιβλίου: «Μήπως δεν ήταν ένα πραγματικό θαύμα ότι κατάφεραν οι πρώτοι κάτοικοι του Κιλκίς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την ένδεια και την πείνα, καλλιεργώντας τα χωράφια χωρίς συνεχείς επιδοτήσεις αλλά με δυο καχεκτικά βόδια ή ένα ψωραλέο άλογο που τους χορήγησε ο εποικισμός;...»

Η εικόνα της προπολεμικής κοινωνίας του Κιλκίς, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις σελίδες του «Χρονικού» δεν είναι ούτε εξιδανικευμένη ούτε ενιαία, αφού οι ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις ήταν έντονες, τα πολιτικά πάθη σιγόβραζαν και οι προσωπικές διαφορές πολλές φορές διαιωνίζονταν. Πάντως είναι μια εικόνα άκρως ενδιαφέρουσα και όπως διαβεβαιώνει ο συγγραφέας «ο αναγνώστης δεν θα πλήξει διαβάζοντας αυτό το δίτομο έργο, αφού γι’ αυτό φρόντισαν οι ανταποκριτές και οι συντάκτες των παλιών εφημερίδων, τα άρθρα των οποίων κάθε άλλο παρά εφήμερα αποδείχτηκαν».

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι:

Δήμος Κιλκίς, Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς, Επιμελητήριο Κιλκίς, Ιατρικός Σύλλογος ν. Κιλκίς, Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς της ΠΚΜ, Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών ν. Κιλκίς, Σύλλογος Κιλκισιωτών Αθήνας και περιχώρων, Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ΝΕ Κιλκίς, Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.