Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Στην ΤΕΧΝΗ “Από τη χρεοκοπία του 1893 και την ήττα του 1897 στην εποποιία του 1912-13’’ με το Σπ. Σφέτα

Ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου μίλησε την περασμένη Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013, στην αίθουσα ‘’Μ. Ανδρόνικος’’ της ΤΕΧΝΗΣ, ο αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο ΑΠΘ κ. Σπυρίδων Σφέτας. Με λόγο έγκριτο, τεκμηριωμένο επιστημονικά, ο γνωστός ιστορικός εισηγήθηκε το θέμα ‘’Από τη χρεοκοπία του 1893 και την ήττα του 1897 στην εποποιία του 1912-13’’. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η ΤΕΧΝΗ και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Κιλκίς. 

Με εύστοχους παραλληλισμούς μεταξύ της εποχής εκείνης και της σημερινής, ο κ. Σφέτας τόνισε το πώς κατόρθωσε η πατρίδα μας, εν μέσω μιας χρεοκοπίας, της ταπεινωτικής πανωλεθρίας στον πόλεμο του 1897, αλλά και του ακολουθήσαντος Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου -το τότε ΔΝΤ- να ορθοποδήσει, να ανασυνταχθεί οικονομικώς και στρατιωτικώς και να θριαμβεύσει στους Βαλκανικού Πολέμους.

Πέραν της ικανής ηγεσίας του Βενιζέλου ο ομιλητής επεσήμανε κι έναν άλλο κρίσιμο παράγοντα, που ευνόησε τις εξελίξεις: το φρόνημα του λαού, που παρ΄όλη την οικονομική ένδεια, ήταν υψηλό. Υπήρχε τότε μια Ιδέα, μια Μεγάλη Ιδέα, η απελευθέρωση, δηλαδή, σκλαβωμένων Ελλήνων, η οποία κρατούσε σε εγρήγορση το λαό, αλλά και η, δυσεύρετη σήμερα, αρετή της ομόνοιας.

Έτσι, με ικανή ηγεσία και λαό ομονοούντα, φτάσαμε στις περήφανες νίκες του 1912-13. Αυτά, τόνισε ο καθηγητής, είναι τα ζητούμενα και σήμερα, που βιώνουμε, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, παρόμοιες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.