Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Stop και επίσημα στο νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια

Καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε η υπ” αριθμ 460/2013 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία κρίνονται ως αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. Όπως είχε επιβεβαιωθεί από την προ δυόμιση μηνών κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ακολουθώντας τη σχετική εισήγηση του Δ΄ Τμήματος, στην απόφασή της ορίζει ότι:
- Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις δημοτικές εκλογές το έχουν μόνο οι Έλληνες. Σύμφωνα με το ΣτΕ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος. Πάντως, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις δημοτικές και περιφερειακές του 2010, ωστόσο με βάση της συγκεκριμένη απόφαση δεν θα έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις εκλογές του 2014 οι αλλοδαποί.

- Απαιτείται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης και όχι, όπως προβλέπει ο νόμος 3838/10, τυπικές προϋποθέσεις , όπως ο χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, η φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο και η ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί και έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους στην Ελλάδα δεν θα λαμβάνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια αλλά θα πρέπει πρώτα να «τεσταριστεί» η «ελληνικότητά» τους. Με αυτό τον τρόπο τίθεται υπό αμφισβήτηση η παραμονή στην Ελλάδα περίπου 200.000 παιδιών στα οποία έχει «επενδύσει» το ελληνικό κράτος, όταν θα ενηλικιωθούν

Δύο τρόποι απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειαςΥπενθυμίζεται ότι με το Ν. 3838/2010 εισάγονται δύο τρόποι απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ο πρώτος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση». Ο δεύτερος τρόπος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης «ελάχιστος όρος και όριο των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι η ύπαρξη γνησίου δεσμού του αλλοδαπού προς το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία, τα οποία δεν είναι οργανισμοί ασπόνδυλοι και δημιουργήματα εφήμερα, αλλά παριστούν διαχρονική ενότητα με ορισμένο πολιτιστικό υπόβαθρο, κοινότητα με σχετικώς σταθερά ήθη και έθιμα, κοινή γλώσσα με μακρά παράδοση, στοιχεία τα οποία μεταβιβάζονται από γενεά σε γενεά με τη βοήθεια μικρότερων κοινωνικών μονάδων».

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος χαρακτηρίστηκε από πολλούς δημάρχους ως παράνομη και αντισυνταγματική, οι οποίοι αρνήθηκαν να την εφαρμόσουν πριν τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.


www.aftodioikisi.gr

3 σχόλια:

  1. Πακιστανακια δρομο!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

    ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/11/blog-post_6458.html#ixzz2JpcCjp2F

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΛΒΑΝΙΣΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.