Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η ΕΕ αποφασίζει για γενετικά τεστ στο κρέας

Ελέγχους DNA σε βοδινό κρέας αναμένεται να αποφασίσουν στις Βρυξέλλες οι «27» προκειμένου να εντοπισθούν ίχνη αλογίσιου κρέατος. Η Γαλλία κατηγορεί την εταιρεία Spanghero για σκόπιμη παραπλάνηση.
Ειδικοί από τις 27 χώρες μέλη συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες την πρόταση που κατέθεσε ο αρμόδιος για θέματα Υγείας κοινοτικός επίτροπος Τόνιο Μποργκ για ελέγχους στο DNA βοδινού κρέατος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εντοπίζονται ίχνη από κρέας αλόγου.

Οι πρώτοι 2.500 γενετικοί έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα, ενώ οι 200 θα γίνουν στη Γερμανία. Το κρέας θα ελέγχεται και για την ύπαρξη της καρκινογόνου ουσίας φενυλβουλταζόνης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.

Κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα προϊόντα σε γερμανικά σουπερμάρκετΣτη Γερμανία οι εποπτικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες σε κατεψυγμένα προϊόντα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπεριέχουν κρέας αλόγου, ενώ χιλιάδες κατεψυγμένα προϊόντα έχουν αποσυρθεί προληπτικά από τα ράφια των σουπερμάρκετ. Ήδη εντοπίστηκαν τέτοια προϊόντα στην αλυσίδα σουπερμάρκετ REAL, θυγατρική της Metro και στην αλυσίδα EDEKA. Σήμερα αναμένει αποτελέσματα των εξετάσεων για τα κατεψυγμένα λαζάνια A&P και η Kaiser`s Tengelmann.

Η υπουργός Προστασίας Καταναλωτή Ίλζε Άιγκνερ κάλεσε τις δικαστικές Αρχές της Γερμανίας να διεξαγάγουν έρευνες. «Το σημαντικό αυτή την ώρα είναι να αποσυρθούν όλα τα προϊόντα που έχουν ψεύτικες ενδείξεις συστατικών στις συσκευασίες τους και να εξεταστούν στα εργαστήρια», τόνισε ο γερμανίδα υπουργός.

Γαλλική εταιρεία «βάφτισε» εν γνώσει της κρέας αλόγου... βοδινόΣτο μεταξύ η γαλλική κυβέρνηση επιρρίπτει στην γαλλική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero ότι πουλούσε κρέας, το οποίο έφερε σήμανση βοδινού, γνωρίζοντας ότι μπορεί να περιέχει κρέας αλόγου.

Όπως επισήμανε ο γάλλος υπουργός Προστασίας Καταναλωτή, Μπενουά Αμόν, το κρέας έφυγε από τη Ρουμανία με την σαφή σήμανση «κρέας αλόγου» αλλά στην πορεία η σήμανση άλλαξε σε «βοδινό». «Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την καλή πίστη της ρουμανικής εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμόν, κατηγορώντας τη γαλλική εταιρεία ότι κέρδισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την πώληση του αλογίσιου κράτος με σήμανση βοδινού.

Η Spanghero απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι παρήγγειλε βοδινό κρέας, το οποίο έλαβε και μεταπούλησε. Η σήμανση του κρέατος ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο, αναφέρει η εταιρεία.

Deutsche Welle
Σταμάτης Ασημένιος, afp, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.