Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονικό σαφάρι για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα με βαριές ποινές και πρόστιμα

Με έναν πολύ απλό τρόπο η Πολιτεία θα εντοπίσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο πλέον τα εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα τα οποία κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα.
Η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση προβλέπει τη διασταύρωση των βάσεων δεδομένων που έχουν καταγεγραμμένα τα οχήματα με άδεια κυκλοφορίας με αυτές που διατηρούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι ένα όχημα δεν είναι ασφαλισμένο οι κυρώσεις είναι αυστηρότατες.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι «η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου».

Οι ποινές που προβλέπονται για κυκλοφορία οχήματος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, είναι οι εξής:

Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

Εαν το ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ατύχημα προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

Το χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων θα ανατεθεί στη γενική γραμματεία πληροφοριακών Συστημάτων μεταξύ των εξής βάσεων δεδομένων:

Του αρχείου Κέντρου Πληροφοριών, στο οποίο τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων που είναι ασφαλισμένα και των αυτοκίνητων οχημάτων που εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης

Του αρχείου της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπου καταχωρίζονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αυτοκίνητων οχημάτων που η άδεια κυκλοφορίας τους εκδίδεται από το υπουργείο Ανάπτυξης

Των αρχείων οιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή υπουργείου που νομιμοποιείται σύμφωνα με τη νομοθεσία να εκδίδει άδεια κυκλοφορίας οχημάτων, στα οποία τηρούνται ηλεκτρονικά τα στοιχεία των οχημάτων αυτών.

Επιστολή συμμόρφωσης και παράβολο 250 ευρώ
Εφόσον από τη διασταύρωση προκύπτει ανασφάλιστο αυτοκίνητο, συντάσσεται σχετική ειδοποιητήρια επιστολή και ο ιδιοκτήτης του οχήματος καλείται να προβεί το αργότερο εντός οκτώ ημερών από την παραλαβή της είτε στην παροχή εξηγήσεων σχετικά με την εκ μέρους του τήρηση ή μη της υποχρέωσης προς ασφάλιση.

Για την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση στην ασφαλιστική επιχείρηση της Ειδοποιητήριας Επιστολής και παραβόλου υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

Σε περίπτωση μη εμφάνισης, μη παροχής ικανοποιητικών εξηγήσεων και μη συμμόρφωσης ιδιοκτήτη οχήματος με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αποστέλλονται στην Αστυνομική Αρχή του τόπου διαμονής του ιδιοκτήτη του οχήματος, η οποία επισπεύδει τη σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.