Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Προτάσεις για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που αφορούν στο Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων του ΤΕΙ Κιλκίς

Η Συνέλευση του Τμήματος Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων (ΣΠΕ) κατά τη Συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου 2013, αξιολογώντας τα επί του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», που αφορούν στο Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων (ΣΠΕ) του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα το Κιλκίς, παραθέτει, κατωτέρω, τις παρατηρήσεις και προτάσεις της, με στόχο την αποφυγή παρερμηνειών, επί του Σχεδίου και τον σαφή προσδιορισμό του ρόλου, που πρέπει να έχει στο Εκπαιδευτικό Σύστημα των ΑΕΙ, ώστε να σταθεί μοχλός για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής όσο και εθνικής οικονομίας, μέσα σε ένα απόλυτα διεθνοποιημένο και άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του ευρύτερου κλάδου της Ένδυσης. 
Α. Υπάρχουσα κατάσταση 

Το Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων (ΣΠΕ) με έδρα το Κιλκίς, λειτουργεί ως ανεξάρτητο τμήμα (Παράρτημα) του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (λεπτομέρειες στην πρότασή μας προς την Α.ΔΙ.Π., Νοέμβριος 2012).

Β. Αξιολόγηση/Παρατηρήσεις επί του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»
1. Αρχικά, αποτελεί πολύ θετικό στοιχείο του Σχεδίου, η παραμονή και συνέχιση του μοναδικού τμήματος, για τον κλάδο Ένδυσης σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο.

2. Η αλλαγή του τίτλου του τμήματος από Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων (ΣΠΕ) σε «Ετοίμου Ενδύματος & Κλωστοϋφαντουργίας» με δύο κατευθύνσεις, τις α) Έτοιμο Ένδυμα και β) Κλωστοϋφαντουργίας, δεν μας βρίσκει σύμφωνους, διότι θεωρούμε ότι θα συντελέσει στην υποβάθμιση του τμήματος και την απαξίωση του αντικειμένου σπουδών για τους εξής λόγους:

2.1. Με τον νέο τίτλο σπουδών πιστεύουμε ότι χάνεται η μοναδικότητα και εξειδίκευση του τμήματός μας με συνέπεια την βαθμιαία υποβάθμισή του και τελικά και του γνωστικού αντικειμένου του Σχεδιασμού και της Αγοράς της Ένδυσης από τη δημόσια Ανώτατη Παιδεία.

2.2. Ο τίτλος «Έτοιμο Ένδυμα» θεωρούμε ότι είναι αναχρονιστικός παραπέμποντας τον κλάδο στην δεκαετία του 80 με την κουλτούρα των Ετοίμων Ενδυμάτων των Επιχειρήσεων. Το σύγχρονο πρόσωπο του κλάδου της Ένδυσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Ε.Ε. δίνει μεγάλη βαρύτητα στο Σχεδιασμό και την Αγορά της Ένδυσης, παράλληλα με την δημιουργία ταυτότητας Σχεδιασμού για κάθε χώρα.

2.3. Αποδυναμώνει το τμήμα, διότι το αναγκάζει να εκχωρήσει μια κατεύθυνση σε ένα ανύπαρκτου ενδιαφέροντος αντικείμενο (Κλωστοϋφαντουργία).

2.4. Το τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας που υπάρχει στο ΤΕΙ Πειραιά μεταφέρεται στο Ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ με έδρα πλέον την Αθήνα και με όλους τους ΔΕΠ που διαθέτει (9). Το τμήμα αυτό έχει πολύ χαμηλή προτίμηση από τους υποψήφιους φοιτητές, διότι ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε απόλυτα φθίνουσα πορεία και οι λιγοστοί απόφοιτοι του υπερκαλύπτουν τις όποιες ανάγκες των «νησίδων» της αγοράς εργασίας. Άρα, δεν καταργείται και δεν μεταφέρεται το υπάρχων τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας, κατά συνέπεια δεν υφίσταται πραγματική ανάγκη δημιουργίας ενός ακόμη τμήματος.

2.5. Στη Βόρεια Ελλάδα ανθεί μόνον ο κλάδος της ένδυσης και το τμήμα είναι ελκυστικό μόνο με τον τίτλο του για να υπηρετεί τον κλάδο σε επίπεδο Σχεδιασμού και Τεχνολογίας της Ένδυσης.

2.6. Τέλος οι δύο νέες κατευθύνσεις ακυρώνουν αυτόματα τα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας.

Γ. Προτάσεις επί του Σχεδίου για την ουσιαστική ανάπτυξη του τμήματος ΣΠΕ
Εξετάζοντας τα παραπάνω δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες παρατηρήσεις μας, πιστεύουμε, ότι δίνεται πραγματικά η ευκαιρία, στο πλαίσιο του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, για την ανάπτυξη και βιωσιμότητα του τμήματος και του αντικειμένου με τις ακόλουθες διαδικασίες:

1. Αναβάθμιση του υπάρχοντος τίτλου σπουδών σε «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης» (ΣΤΕ), όπου είναι αδιαμφισβήτητη η σημασία του αντικειμένου «Σχεδιασμός Ένδυσης» στον τίτλο και το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος, διότι τοποθετεί το γνωστικό αντικείμενο στη σύγχρονη αγορά εργασίας και επίσης πολύ σημαντικό, ότι δεν υποβιβάζει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, σε σχέση με τις ιδιωτικές σχολές, οι οποίες έχουν τον «Σχεδιασμό» ως βασικό αντικείμενο και επικοινωνιακό στοιχείο στο πρόγραμμα σπουδών τους.

2. Ενδυνάμωση του τμήματος ΣΤΕ με μεταφορά στο Κιλκίς ολόκληρου του τμήματος «Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου – Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων» από το ΤΕΙ Σερρών, με προσθήκη και του τμήματος «Γραφιστικής», ώστε να ικανοποιεί την αίσθηση του χωροταξικού εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη και την ανάγκη συγκέντρωσης συναφών τμημάτων σε μία πόλη, για να υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής αλληλεπίδρασης μεταξύ περισσότερων τμημάτων (κοινά μαθήματα για τα τρία τμήματα) και καλύτερης αξιοποίησης των υποδομών στο Κιλκίς (συγκρότημα υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων κάλυψης περίπου 6000 τ.μ.. σε άνετο συνολικό οικόπεδο 60.000 τ.μ.).

3. Ικανοποίηση των αναγκών αγοράς στην Β. Ελλάδα (λεπτομέρειες στην πρότασή μας προς την Α.ΔΙ.Π., Νοέμβριος 2012), με την διαμόρφωση μιας ενδιαφέρουσας ακαδημαϊκής & επαγγελματικής πρότασης για τα αντικείμενα (υπάρχον Τμήμα «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης», τμήμα «Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου – Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων», τμήμα «Γραφιστικής», έστω και αν δεν λειτουργήσουν άμεσα, όλα αυτά τα τμήματα[v1] , αλλά σταδιακά.

Τέλος, πιστεύουμε, ότι σήμερα με το σχέδιο Αθηνά δίδεται, πραγματικά, για πρώτη φορά, η ευκαιρία για έναν ολοκληρωμένο, δημιουργικό και δυναμικό σχεδιασμό στα αντικείμενα που περιγράφονται παραπάνω, με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγεί στη δημιουργία ικανών και αναβαθμισμένων τεχνολόγων ένδυσης, διακοσμητών και γραφιστών με κοινά ερεθίσματα και ιδεολογία, που θα ενδυναμώσουν με σύγχρονο τρόπο την αγορά Εργασίας στη Β. Ελλάδα και θα ενισχύσουν την παραγωγική προσπάθεια, την οικονομική ανάπτυξη, και την καινοτομία.

Τα Μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος ΣΠΕ
Ουρανία Παναγιωταλίδη
Βενετία Κουτσού
Γεώργιος Σαββίδης
Ευάγγελος Δημητρακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.