Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αθώος ο γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας για την «κατάληψη» της πλατείας Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
fpetalidis@ekdotiki.gr

Αθώο έκρινε το Μονομελές Πταισματοδικείο Θεσσαλονίκης τον γενικό γραμματέα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργο Γεωργιάδη, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο, κατηγορούμενος για τη χρήση της πλατείας Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων Ποντίων, στις 19 Μαΐου 2012.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε βάρος της ΠΟΕ, ο γραμματέας της οποίας παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος διεξαγωγής της εκδήλωσης.

Πρώτος κατέθεσε ο δικηγόρος του δήμου Θεσσαλονίκης Ι. Νεστορίδης, ο οποίος δήλωσε πως δεν ήταν στην πρόθεση του δημάρχου να κόψει κλήση για την εκδήλωση και πως ήταν πρωτοβουλία δημοτικού αστυνομικού.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Παρχαρίδης, καταθέτοντας στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι η ΠΟΕ εδώ και περίπου 10 χρόνια χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη πλατεία ως χώρο μαχητικής εκδήλωσης μνήμης της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προσδίδοντας πανελλαδικά χαρακτηριστικά σε αυτήν, αφού συμμετέχουν χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Για εμάς του Πόντιους, την ΠΟΕ που εκπροσωπεί 415 σωματεία σε όλη την Ελλάδα, η μέρα μνήμης της γενοκτονίας είναι επέτειος που κυρώθηκε με νόμο από την ελληνική Βουλή και σε αυτή την εκδήλωση έχουν προσκληθεί και μιλήσει μεγάλες προσωπικότητες που αγωνίζονται για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα ο κ. Παρχαρίδης κατέθεσε πως μετά την εκδήλωση της ΠΟΕ που είχε χιλιάδες συγκεντρωθέντες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε να τον δει και του είπε πως από εδώ και πέρα θα σας δώσω και επισήμως την άδεια για να γίνεται η συγκέντρωση που διοργανώνετε.

Τελευταίος κατέθεσε ο γενικός γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος είπε πως κάθε χρόνο παίρναμε άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης για να πραγματοποιούμε την εκδήλωσή μας, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια με την αλλαγή της διοίκησης ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν απαντούσε στις επιστολές που του στέλναμε. 

Θεωρήσαμε πως υπήρχε σιωπηλή αποδοχή. Ώσπου την ημέρα της εκδήλωσης ήρθε δημοτικός αστυνομικός, ρώτησε ποιος είναι υπεύθυνος και του έδωσα τα στοιχεία μου και έτσι βρέθηκα κατηγορούμενος. Πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτή την εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ήρθαν ως ομιλητές για να τιμήσουν τον ποντιακό ελληνισμό, πολιτικοί πανεπιστημιακοί και διανοητές, Έλληνες και ξένοι, όπως ο Βάσος Λυσαρίδης, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, υπουργοί και βουλευτές από την Αυστραλία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ.

Στο δημοτικό συμβούλιοΣτο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος είπε πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκανε πίσω στην απόφασή του να μην δώσει άδεια, και αντί να ζητήσει συγνώμη επειδή δεν έδωσε την άδεια χρήσης της πλατείας στην ΠΟΕ, καλύφθηκε πίσω από την κατάθεση του πραγματικά άξιου δικηγόρου εκπροσώπου του δήμου. 

Ο δήμαρχος πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει. Να λειτουργεί ως δήμαρχος όλων των Θεσσαλονικέων. Όμως με την απόφαση άρνησής του τότε να μην δώσει άδεια για την διοργάνωση της εκδήλωσης μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων στην ΠΟΕ, έκανε λάθος και έπρεπε να πάρει την ευθύνη για να ζητήσει συγνώμη και όχι να κρύβεται πίσω από την κατάθεση του δικηγόρου εκπροσώπου του. Γιατί, άλλα μας έλεγε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο, απειλούσε με μηνύσεις και τώρα κάνει πίσω. Καλό είναι αυτό γιατί θα πρέπει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος όλων των Θεσσαλονικέων.

http://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.