Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Το Κέντρο Προβολής Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς στην Ολλανδία

Εκτενής αναφορά στο Σπήλαιο του Κιλκίς έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία, και ειδικότερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ρόττερνταμ, στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης "Απολιθωμένες Χελώνες", που οργανώθηκε από τον Ολλανδό Ντικ Μολ (Mammuthus Club International), γνωστό στον κόσμο του Κιλκίς από τη συνεργασία του με τη νέα δημοτική αρχή και τη συμμετοχή του στη δημιουργία του νεοσύστατου Κέντρου Προβολής Λόφου Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κιλκίς. 
Στις εργασίες της εκδήλωσης συμμετείχε Ελληνική Ομάδα αποτελούμενη από την Αναπ. Καθηγήτρια ΑΠΘ κα. Ευαγγελία Τσουκαλά, το Γεωλόγο-Παλαιοντολόγο Ευάγγελο Βλάχο και τον Κιλκισιώτη σπηλαιολόγο Βασίλη Μακρίδη.

Στην παρουσίαση της κα. Τσουκαλά, η οποία είχε θέμα τα ελληνικά σπήλαια, το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς είχε περίοπτη θέση. Το εξειδικευμένο κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πληροφορίες για τη νέα έκθεση του Κέντρου Προβολής, ιδιαίτερα λόγω των μοναδικών ευρημάτων του Ευρωπαϊκού Άγριου Ημίονου και τη σχέση των απολιθωμάτων του Κιλκίς με τα απολιθώματα της Βόρειας Θάλασσας.

Τα σχόλια για τη νέα έκθεση ήταν εγκωμιαστικά και η Ελληνική ομάδα είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει χρήσιμες απόψεις με τους Ολλανδούς επιστήμονες.

Τις υπόλοιπες μέρες η ομάδα επισκέφθηκε διάφορα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας (Λάιντεν, Μάαστριχτ) και παλαιοντολογικές συλλογές με στόχο τη σύγκριση και τη μελέτη των απολιθωμάτων του Κιλκίς, αλλά και την ενημέρωση σε θέματα μουσειακών εκθέσεων και τη συντήρηση των απολιθωμάτων.
Το αποκορύφωμα όμως ήταν αναμφίβολα η επίσκεψη στο λιμάνι του Στέλλενταμ. Εκεί η ομάδα είχε την ευκαιρία να ανεβεί πάνω στα ειδικά πλοία, τα οποία κατά τη διάρκεια του ψαρέματος ανασύρουν απολιθώματα χιλιάδων ετών από τον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας, που κατά την τελευταία Εποχή Παγετώνων ήταν μια εκτεταμένη έκταση ξηράς στην οποία ζούσαν τριχωτά μαμούθ και άλλα ζώα προσαρμοσμένα στο ψυχρό και ξηρό περιβάλλον.

Μέσα στα απολιθώματα που είχαν πρόσφατα ανασυρθεί, ο Βασίλης Μακρίδης εντόπισε ένα βραχίονα ενός νεαρού τριχωτού μαμούθ, ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την αναπαράσταση της μορφολογίας αυτού του ζώου. Το απολίθωμα ηλικίας 20,000-50,000 ετών, μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο εργαστήριο για τη συντήρησή του και έπειτα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην Ελλάδα και στο Κιλκίς, προκειμένου να κοσμήσει την έκθεση του Κέντρου Λόφου Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κιλκίς, στο τμήμα της έκθεσης που αφορά τη Βόρεια Θάλασσα.

Το δείγμα αναμένεται να ενσωματωθεί στην έκθεση τις επόμενες μέρες, ώστε να μπορεί να το θαυμάσει το κοινό του Κιλκίς και οι επισκέπτες του Σπηλαίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.