Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Γερμανικός Τύπος: «Η Ελλάδα ένα πειραματόζωο για την τρόικα»

Τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζει η FAZ, ενώ η ΖΕΙΤ φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου. Τέλος μια μικρή αναφορά στην επίσκεψη Ολάντ.
Συνέντευξη του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου φιλοξενεί η εφημερίδα ZEIT στην ηλεκτρονική της έκδοση με τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο για την τρόικα». Ο πρόεδρος της ΓΣΣΕ στην ερώτηση γιατί προχωράνε τα συνδικάτα σε γενική απεργία παρά τις προόδους που έχουν γίνει απαντά πως ο λόγος είναι η μη ανανέωση 42 κλαδικών συμβάσεων, από την οποία θίγονται 400.000 εργαζόμενοι. Ένας ακόμη λόγος είναι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%.

Ο κ.Παναγόπουλος αναφέρεται στη δραματική αύξηση της ανεργίας και στις μεγάλες περικοπές των μισθών. Τέλος, στην επισήμανση του δημοσιογράφου πως αυτή είναι η 34η γενική απεργία και την ερώτηση τι κατάφεραν να επιτύχουν οι 33 προηγούμενες, ο κ. Παναγόπουλος απαντά:

«Εμποδίσαμε να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς. Και κερδίσαμε χρόνο. Γνώρισα τους τεχνοκράτες της τρόικας και διαπίστωσα πόση διάθεση έχουν για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές. Η Ελλάδα είναι για αυτούς ένα πειραματόζωο. Η τρόικα πιστεύει στο δόγμα του σοκ -τόσο για την οικονομία όσο και για την κοινωνία. Το πρόβλημα είναι ότι οι τεχνοκράτες της τρόικας γνωρίζουν πως κόβει κανείς μισθούς και συντάξεις. 

Δεν έχουν ιδέα, όμως, πως να κάνουν τις τιμές να πέσουν. Το κόστος διαβίωσης συνεχίζει να είναι υψηλό, η Ελλάδα είναι μια ακριβή χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει πια ούτε τους φόρους του. Όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί».

Η Αλέξης Τσίπρας και η επίσκεψη Ολάντ
«Πολλαπλασιαστές μιας κρίσης» είναι ο τίτλος του εκτενούς άρθρου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει αριστερό λαϊκιστή. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ ότι έγινε λάθος με τους πολλαπλασιαστές. 

Η εφημερίδα σημειώνει: «Κατά την άποψη του Τσίπρα και μερικών λαϊκιστών αστέρων των ελληνικών μίντια, δεν υπάρχει πια κρίση. Εάν παρακολουθήσει κανείς αυτές τις δηλώσεις, η ανεργία, το βουνό των χρεών και το τεράστιο δημόσιο έλλειμμα δεν είναι συνέπεια μιας στρεβλής ανάπτυξης δεκαετιών, η οποία ενισχύθηκε με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά αποτέλεσμα ενός κόμματος σε δεκαδικό αριθμό».

Τέλος, μια σύντομη αναφορά στην επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Επιγράφει το ρεπορτάζ «Ο Ολάντ ενθαρρύνει τους Έλληνες» και παραθέτει τις δηλώσεις του Γάλλου πρόεδρου ότι το ταξίδι του στόχο είχε να δηλώσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της χώρας του, ενώ καταλήγει με μια σύγκριση με το ταξίδι της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα:

«Διαφορετικά από ό,τι πριν από τέσσερις μήνες με την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, όταν το κέντρο της Αθήνας φυλάσσονταν από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις και χιλιάδες είχαν βγει στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον της, στην περίπτωση του γάλλου προέδρου δεν ελήφθησαν παρά τα συνηθισμένα μέτρα ασφαλείας. Μεγάλες διαδηλώσεις δεν έγιναν».

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.