Kinesis ΚΔΑΠ

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Διαμορφώνεται ριζικά η Πλατεία Δημαρχείου στο Κιλκίς

Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Διαμορφώνεται ριζικά η Πλατεία Δημαρχείου στο Κιλκίς, και ανακατασκευάζεται από την αρχή. Απορροφήθηκαν την τελευταία στιγμή 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2035-2040 μΧ !! 
Τελικά ο «Σίγμα» ο Κοσμάς Σιδηρόπουλος, λίγο πριν βγει στη σύνταξη στα 70 του, ίσως να αξιωθεί να το δει κι αυτό. «Ήτανε νιος και γέρασε», «άσπρισαν τα μαλλιά του», «μάλλιασε η γλώσσα του» να φωνάζει, να φωτογραφίζει, να καταδεικνύει μια από τις ποιο άθλιες λαϊκές αγορές του κόσμου. Και να ήταν μόνο αυτός; Μια ολόκληρη πόλη να δεινοπαθεί εδώ και δεκάδες χρόνια, στη χειρότερη κεντρική πλατεία του κόσμου… Στην Πλατεία Δημαρχείου του Κιλκίς.


Μιλάμε για την «καρδιά της πόλης», και όχι μια απλή γειτονιά. Μιλάμε για το «σαλόνι» του Κιλκίς, και ακριβώς μπροστά του το κτίριο του Δημαρχείου. Άραγε όταν οι δήμαρχοί μας δεχόταν κάποιον ξένο υψηλόβαθμο επισκέπτη, δεν ντρεπόταν με την κατάντια και την εικόνα αυτής της πλατείας; 
Που ήταν αισθητικά παντελώς αδιάφορη; Που είχε μόνο τσιμέντο, και ελάχιστο πράσινο; Χωρίς ένα σιντριβάνι, ή άλλο οτιδήποτε καλαίσθητο που θα έδινε χρώμα και ζωή στο κέντρο της πόλης μας; Που δεν πατούσε ποτέ ΚΑΝΕΙΣ Κιλκισιώτης ούτε σαν διερχόμενος; Που ούτε παιδιά δεν έβλεπες να παίζουν; Που είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο ΠΑΡΑΝΟΜΟ πάρκινγκ..; 


Που έβλεπες μόνο κάτι «κακομοίρηδες» κυρίως παλιννοστούντες γέροντες όρθιους !! μονίμως, να το έχουν στέκι για κουβέντα και χαρτιά..; Αυτό αξίζαμε; Αυτή ήταν η πόλη μας, που καυχιόμασταν όλοι ότι την πονάμε; Με τα μεγάλα λόγια ότι θέλουμε να την αλλάξουμε; 

Με την ανοχή όλων μας στο άσχημο και το παράνομο; Πως ένοιωθαν οι υπεύθυνοι του Δήμου, βλέποντας αυτή τη θέα από το παράθυρο του γραφείου τους; Τα όργανα του νόμου και της τάξης, αισθανόταν ότι έκαναν το καθήκον τους, ανεχόμενοι αυτή την πλατεία αλλά και τους πεζόδρομους του Κιλκίς καθημερινά κατειλημμένους από παράνομα ΙΧ…; 

Αμ το άλλο με το περίφημο Σαββατιάτικο παζάρι μας ;Όλοι να ταλαιπωρούνται (επαγγελματίες, καταναλωτές κτλ), αλλά οι υπεύθυνοι τον ύπνο του δικαίου.. Δεν έβλεπαν τι παρόμοιο και φυσικά επιτυχημένο έκαναν οι άλλοι Ευρωπαίοι, αλλά και Έλληνες σε άλλες πόλεις; Αυτοί ήταν χαζοί και εμείς έξυπνοι..; 

Λένε πως παλιά στο παζάρι πριν 30-40 χρόνια όλα ήταν έξω. Ψάρια, φρούτα, κρέατα, γλυκά, άνθρωποι, πωλητές. Καλά χαζοί ήταν; Δεν βρέχονταν, δεν κατουριόνταν; Δεν ζεσταινόταν στις κάψες του καλοκαιριού; Ε! ρε τι τράβηξε ο κόσμος παλιά. Τι κακουχίες, τι στερήσεις, τι ταλαιπωρίες. Ήρωες πρέπει να ήταν τότε. 

Υπάρχουν κάτι φωτογραφίες από αυτό το παζάρι, αλλά πιστεύω ότι είναι προβοκάτσια και Photoshop του Κοσμά του «Σίγμα», και αποκλείεται να είναι αληθινές. Εμένα λίγο Μπαγκλαντές μου θυμίζουν αυτές οι εικόνες. Αναρχία, βρωμιά, δυσωδία, κάτι παλιοτέντες της κακιάς ώρας στους διάφορους πάγκους, αυτοκίνητα παρκαρισμένα ανάμεσα σε ανθρώπους. 

Νόμιμοι και παράνομοι μικροπωλητές μαζί.. Υγειονομικές συνθήκες; Έλεγχος παροχής αποδείξεων και καταβολής ΦΠΑ στο κράτος; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις..; Ο κάθε «ξένος» μικροπωλητής ερχόταν στο Κιλκίς, πουλούσε, οικονομούσε και μην τον είδατε τον Παναή. Και οι δικοί μας μικροεπαγγελματίες σε απόγνωση, να μην μπορούν να κάνουν κάτι… Ευτυχώς όμως τώρα με το ΕΣΠΑ 2035-2040 μΧ ελπίζουμε να γίνει επιτέλους κάτι σωστό. 

Σήμερα έχουμε μια «γάτα» Δήμαρχο στο Κιλκίς του 2035 μΧ, τη Σβετλάνα Διμέτρεβα. Κάποιοι λένε πως είναι «αγριόγατα».. Η κ. Διμίτρεβα με καταγωγή από την Ουκρανία ήταν καθαρίστρια σε πολυκατοικίες όταν πρωτοήρθε στο Κιλκίς. Όμορφη ήταν, έξυπνη ήταν, παντρεύτηκε Έλληνα επιχειρηματία, αλλά σύντομα τον χώρισε και ασχολήθηκε με την πολιτική. Εκεί ήταν όλο το ψωμί… 
Άρπαξε λοιπόν και αυτή την ευκαιρία, και έκανε σχεδόν τζάμπα την λαϊκή αγορά του Κιλκίς ένα στολίδι! 

Όπως παρουσίασε και στις μακέτες του έργου, η αγορά μας θα είναι κλειστή, κατασκευασμένη από «ελαφριά» υλικά, για φτηνότερο κόστος αλλά και πιο όμορφη. Οι μικροπωλητές ήδη πίνουν νερό στο όνομα της (και στο σώμα της), διότι πιστεύουν ότι θα δουλεύουν αξιοπρεπώς σε ελεγχόμενους κλιματολογικά και υγειονομικά χώρους (κρύο -ζέστη- βροχές-wc), αλλά και θα υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος ενοικίασης. 

Τα Σαββατιάτικα –και όχι μόνο- ψώνια, δεν θα είναι πλέον αγγαρεία και ταλαιπωρία, αλλά απόλαυση. Θεωρούν ότι θα «ξεσκιστούν στο τάλιρο», λόγω του ότι ο κόσμος θα κατεβαίνει πολύ περισσότερο στην αγορά. Θα υπάρχουν και μόνιμα καταστήματα (μανάβικα, μικροείδη, ανθοπωλεία κτλ, αλλά και χώροι για γρήγορο φαγητό, καφέ, τσιπουράδικα κτλ) 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς κύριος Χον Τσι Γέν, κινέζος μετανάστης, πρώην πλανόδιος μικροπωλητής κινέζικων ρολογιών, φακών, κινουμένων αρκουδιών κ.τ.λ. : «Υπάρχει κρίση στην αγορά, και αυτό το έργο είναι σημαντικό». Έξαλλος δήλωσε ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την παράνομη εισαγωγή ειδών από Σομαλία, Αφγανιστάν, Σουδάν. Αναδυόμενες αγορές που θα πλήξουν την τοπική οικονομία. Δήλωσε επίσης ότι ποιοτικά υστερούν κατά πολύ από τα κινεζικά (ελληνικά ήθελα να πω…) 


Από εδώ και πέρα μας βλέπω να συχνάζουμε στο Δημοτικό μάρκετ στην πλατειά Δημαρχείου. Μια πολύ όμορφη κλειστή αγορά με ψάρια, λαχανικά, τυροκομικά όπου θα ψωνίζουμε και θα απολαμβάνουμε συγχρόνως. 
Η «αγριόγατα» δήμαρχός μας, απαίτησε –και το κατάφερε- όλο το έργο να γίνει από τοπικές επιχειρήσεις υπό μορφή χορηγών. Έτσι αυτή την όμορφη παραδοσιακή αγορά ανέλαβαν να την κατασκευάσουν τρεις βιομηχανίες: Η Alumil, Η Κλέμμαν, και η Preconstructa, αλλά και όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός (είδη υγιεινής, ηλεκτρολογικά, ράφια κα) αγοράστηκε υποχρεωτικά από καταστήματα του Κιλκίς. Για να κατέβει ακόμη περισσότερο το κόστος κατασκευής, δόθηκε η εκμετάλλευση των ενοικίων για 5 χρόνια στους χορηγούς... 

Κιλκίς 2035 μΧ Η ανερχόμενη μητρόπολη της κατανάλωσης….

19 σχόλια :

 1. χαχαχαχχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλησπερα σας. ομολογω οτι το τελευταιο διαστημα παρακολουθω με ιδιαιτερο ενδιαφερον τις αναρτησεις σας. αναρτησεις με μια δοση χιουμορ,ευστοχες και ιδιαιτερα καυστικες για την κατασταση που επικρατει γενικοτερα στο δημο του κιλκις. δεν θα αναφερθω και εγω το τι εχει γινει την τελευταια 25ετια στο δημο και ποιος ευθυνεται.προσωπικη μου αποψη ειναι οτι μεριδιο ευθυνης εχουμε ολοι, πολιτες και θεσμικοι παραγοντες που κατα καιρους εχουν αναλαβει τις τυχες του δημου. το θεμα ειναι απο δω και περα τι μπορουμε να κανουμε και θα περιμενω την επομενη αναρτηση σας με το συνολο των προτασεων σας για την βελτιωση της καθημερινης εικονας της πολης. σας ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να οραματίζονται το μέλλον μας αλλά όραμα μετά από 40 χρόνια μόνο η μάγια είχανε. Αν έχετε οράματα για τις επόμενες μέρες επόμενους μήνες να τις δούμε.... Δεν μας μήνα ναι σωσίβια και εμείς πνιγόμαστε..... βοηθήστε το τόπο μας σήμερα .... ευχαριστούμε εκ το προτέρων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αιώνιο Κιλκιστάν κοιμιστάν...Κιλκίς ένας νομός με πολύύύυύ ροχαλιτόόόόόόό....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Το προβλημα σου αρθρογραφε της πλακας προφανως ειναι η λαικη αγορα του κιλκις και οχι η πλατεια δημαρχειου . Το αν ειναι αθλια η λαικη αγορα προσδιοριζετε απο τι ? και πως μπορεσες να συγκρινεις τις υπολοιπες λαικες αγορες ανα την ελλαδα με αυτην του κιλκις ?
  Προφανως εισαι ενας ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΤΗΣ Ε ??? Απο αυτους που ωθουν τον κοσμο στα
  ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ και εχουν διαλυσει την τοπικη οικονομια.
  Το αρθρογραφε της πλακας θα το αναιρεσω οταν δω σχολια ανταξια των προβληματων του Κιλκις οπως πχ. οδικη ασφαλεια-αθλητικες υποδομες-πρωτοβουλιες για απασχοληση των εκατονταδων ανεργων της πολης.
  Δ.Π

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η αρθρογραφία του κ. Μαύρου είναι ένα μείγμα χιούμορ, κριτικής σκέψης, προτάσεων. Δυστυχώς διακρίνω έλλειψη χιούμορ, κατανόησης κειμένου και τρικυμία εν κρανίω στο παραπάνω σχόλιο.
   Επίσης διακρίνω την αδιαφορία των διαχειριστών της "γνώμης" (όπως πάντα άλλωστε) να προστατεύσουν τον αρθρογράφο τους.

   Διαγραφή
  2. Και ο Παπανδρεου απο το Καστελοριζο ειχε μεγαλο χιουμορ οταν ανακοινωνε τον εγκλεισμο μας στις πολυεθνικες δαγκανες
   και αν θελει ο αρθρογραφος να προστατευτει ας προσεχει στα αρθρα του ποιες κοινωνικες Ομαδες θιγει.

   Διαγραφή
  3. Ακόμη μια "τεκμηριωμένη" απάντηση...

   Διαγραφή
  4. Εισαι μειωμενης αντιληψης αδερφε και συγγνωμη για την ενοχληση

   Διαγραφή
  5. Αφού ήξερες ότι θα ενοχλήσεις, γιατί γράφεις ; Ενοχλείς και μετά ζητάς συγνώμη ? και μειωμένης γιατί ? μήπως μπερδεύτηκες και ήθελες να γράψεις αυξανόμενης ? αν είναι έτσι δέχομαι την συγνώμη σου.

   Διαγραφή
  6. Μάλιστα. Και εσύ είσαι αυτός που θα κρίνει την αντίληψη του άλλου ε? Μη ζητάς συγνώμη από εμένα, δεν έγραψα εγώ το κείμενο. (αυτό θα πει "αυξημένη" αντίληψη: πρώτα προσβάλεις τον άλλο και μετά ζητάς συγνώμη. Ας είναι).

   Διαγραφή
  7. χαχαχαχαχαχχα Ανώνυμε 21 Φεβρουαρίου 2013 - 9:42 μ.μ. είσαι ωραίος....... έτοιμο για εκλογές σε κόβω.......και θα πας και καλά αν κατέβεις με τον Βλαχο

   Διαγραφή
  8. @Ανώνυμος22 Φεβρουαρίου 2013 - 11:47 π.μ.: Άλλη μια αυθαίρετη διαπίστωση. (Δεν ξέρω εαν είσαι ο ίδιος που αντέδρασες με το άρθρο ή όχι, πάντως το ίδιο μου κάνει). Όσο για τις εκλογές αφήνω άλλους πιο "ειδικούς" από μένα. Εξάλλου τα 2 προηγούμενα ψηφοδέλτια είχαν περίπου 250 υποψηφίους "ειδικούς" το καθένα.

   Διαγραφή
  9. @Ανώνυμος22 Φεβρουαρίου 2013 - 4:04 μ.μ. Είμαι ο(άλλος αλλά δεν έχει καμιά σημασία). Αυθαίρετη γιατί ; Ο τρόπος που λειτουργείς θα ταίριαζε να είσαι ένα από τους 676 στα 4 προηγούμενα γιατί τόση ήταν όλοι. θέλουμε ανθρώπους με λόγο, άποψη και έργο. Δώσε μας την ευκαιρία.

   Διαγραφή
  10. 676;;; Άντε με το καλό και 1000! Τότε θα έχεις 1000 με λόγο, άποψη και έργο. Δυστυχώς φίλε μου δεν σου κάνω εγώ. Δεν έχω υπομονή...

   Διαγραφή
  11. Φίλε,
   όταν δεν έχουμε χιούμορ και ανοιχτό πνεύμα.... ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να διαβάζουμε τις δημοσιεύσεις του Μαύρου. Γιατί μας παρεξηγούν και μας θεωρούν άχαρους συντηρητικούς και Μήτσουλες. Όσο για τις προτάσεις που ζητάς..... θα ήταν πιο χρήσιμο να τις απαιτείς απ αυτούς που ψηφίζεις! Γιατί αυτοί κυβερνάνε αυτό τον τόπο! Άρα έχουν τη δύναμη να κάνουν αυτή την πόλη ...βιώσιμη.

   Διαγραφή
 6. se kathe poli iparxi kai enas komplexikos kai mizeros komounistis poy tou dixnis ton ourano kai aytos vlepei to daxtilo. apo osa diavases oti grafei o anthropos, esi katalaves oti mila yper ton super market? esena se aresi h bromia h h kathariotia, to paranomo ;h to nomimo, o elegxos h h asidosia
  bre ante pagene .. tetoies malakies lete kai ftasame edo

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κομπλεξικός και μίζερος κομμουνιστής;;; και στα γκρίκλις;; Για όνομα! οι κομμουνιστές ανώνυμε.... δεν είναι ποτέ ανώνυμοι, πολύ δε περισσότερο, μίζεροι!
  Και φυσικά δεν υπερασπίζονται τα σούπερ μάρκετ! Άρα, στον κύκλο σου ψάξε να βρεις τον γράφοντα τα παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή