Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Προτάσεις προς τους οργανωτές των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της πόλης

Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Αξιότιμοι κύριοι
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Κιλκίς, και με αφορμή το θάρρος που δίνετε στους πολίτες του Κιλκίς να πουν τις προτάσεις τους, με το σλόγκαν «Πες την ιδέα σου», θα σας παραθέσω την παρακάτω ιδέα, η οποία έχει ξαναγραφεί πριν 5 χρόνια περίπου από στήλη της εφημερίδας «Γνώμη».
Πριν όμως θα ήθελα να θέσω μια ερώτηση: Σε πόσους γάμους, γιορτές , παρελάσεις, πανηγύρια, εκδηλώσεις κτλ έχετε πάει εσείς, εγώ, και όλος ο υπόλοιπος κόσμος; Δεκάδες; Εκατοντάδες; Χιλιάδες;

Θυμάστε τίποτα; Σας έμεινε τίποτα; Φαντάζομαι εσείς, όπως και εγώ δεν θα θυμάστε απολύτως τίποτα. Γλέντια, φαγητά, ομιλίες, χοροί και πανηγύρια, και ΕΞΟΔΑ, ΠΟΛΛΑ «ΕΞΟΔΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ».... Κι όμως τι έμεινε; Το τίποτα. 


Από ένα γάμο, άραγε θυμάται κανείς το νυφικό της νύφης, το στολισμό, το φαγητό ή τη μουσική στο γλέντι; Κανείς. Ούτε το ίδιο το ζευγάρι. Και όταν ξεκινά τη ζωή του, τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή του ζευγαριού σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση ποιοτικότερη, ευκολότερη και με αξιοπρέπεια, πλην της αγάπης; 

Μα φυσικά η ΕΠΕΝΔΥΣΗ των χρημάτων, σε ένα λειτουργικό και αξιοπρεπές οίκημα με όλα τα απαιτούμενα κομφόρ, για να ζήσει ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΟΜΟΡΦΑ. Ζεστό σπίτι λόγω ποιοτικής κατασκευής, καλό σαλόνι για χαλάρωση, οικολογικό ψυγείο για οικονομία, άνετο κρεβάτι, χρηστική κουζίνα κτλ. 

Διότι τα ανούσια και υπέρογκα έξοδα στα γλέντια του γάμου, τα πήρε ο άνεμος….. Τώρα αρχίζει ο αγώνας για την επιβίωση του ζευγαριού. Αρχίζουν οι «σφαλιάρες», τα δάνεια, οι πίκρες και η γκρίνια. Διότι όταν τα είχαν, τα επένδυαν στα γλέντια…







Η επένδυση στο Κιλκίς όχι του 2013, αλλά του 2113….
Αυτό ακριβώς θα συμβεί για άλλη μια φορά και στα 100 χρόνια του Κιλκίς. Θα μιλήσετε, θα σας ακούσουμε, θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε, θα φάμε και το καθιερωμένο σουβλάκι, θα γίνει και καμιά εκδήλωση που δεν θα θυμάται την επομένη κανείς, και άντε μετά ξανά να ξαναγιορτάσουμε τα 200 χρόνια.. 


Στολισμοί, παρελάσεις, ξύλινες ομιλίες, ανούσιες εκδηλώσεις. Και το χειρότερο; Πολλά, πολλά, πεταμένα χρήματα και άσκοπες εργατοώρες των υπαλλήλων του Δήμου και όχι μόνο. Θέλετε να τα κάνετε; Κάντε τα. Αλλά δυστυχώς για εσάς, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας, θα χαθεί μια χρυσή ευκαιρία.





Η ΠΡΟΤΑΣΗ Νο1 Κατασκευή και λειτουργία ενός Virtual reality (εικονική πραγματικότητα) μουσείου.
Μην τρομάζετε. Ούτε ακριβό είναι, ούτε ανέφικτο. Λίγο μεράκι θέλει, μα κυρίως τόλμη και ανοιχτά μυαλά…. Αυτό το είδος παρουσίασης υπάρχει (με τρομερή οικονομική αλλά και κοινωνική επιτυχία) ήδη σε πολλά μέρη του εξωτερικού. (Λονδίνο σχετικά με τους βομβαρδισμούς τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, Βατερλό Βέλγιο κτλ) 

Χώρο έχετε ήδη έτοιμο. Το Πολεμικό Μουσείο. Άρα γλυτώνετε το πρώτο και δυνατό έξοδο. Δεν θα είναι ένα τυπικό μουσείο με εκθέματα, αλλά στην ουσία η δημιουργία μιας εξαιρετικά αληθοφανούς αναπαράσταση της μάχης. Θα είναι κλειστό στούντιο όπου η σκέψη θα είναι, οι επισκέπτες να βιώσουν πραγματικά τις συνθήκες της φρικαλεότητας αυτού του πολέμου, αλλά και κάθε πολέμου. 

Το σκηνικό θα είναι σκοτεινό, με ορύγματα, αληθινό χώμα, σιτάρια, πνιγηρό από αληθινούς καπνούς, φωτιές, κραυγές από τραυματίες στρατιώτες, ήχους από κανόνια και πολυβόλα και ομοιώματα στρατιωτών σε σκηνές μάχης, σκοτωμένοι με τραύματα από σπέσιαλ εφέ που σε σοκάρουν κτλ Θέλετε να το οργανώσει μια εταιρεία; 

θέλετε να συνεργαστείτε και να φέρετε ομοιώματα από Μουσείο Παύλου Βρέλη στα Ιωάννινα; Θέλετε να βάλετε κομπάρσους άνεργους Kιλκισιώτες; Δεν έχετε πολλά χρήματα; Βάλτε κούκλες και ντύστε τες με στολές εποχής. Ότι κι αν επιλέξετε καλό θα είναι. 

Μπορείτε να συνεργαστείτε με επαγγελματίες σκηνικών, κουστουμιών, σπέσιαλ εφέ, οπτικοακουστικών συστημάτων, ειδικού φωτισμού κτλ. Μέχρι και ειδικούς του σινεμά από Χόλυγουντ μπορείτε να φέρετε για να μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους. Σίγουρα θα υπάρχουν χιλιάδες αντικείμενα, στολές, ομοιώματα, σκηνικά κτλ κάπου καταχωνιασμένα. Αν τα πάρετε από τις αποθήκες τους, μάλλον καλό θα τους κάνετε… 

Σε όλα τα παρόμοια μουσεία στην Ευρώπη που σφύζουν από τουρίστες και ζεστό χρήμα, υπάρχει επιπλέον κατάστημα που πουλά είδη σε σχέση με το γεγονός. Από σουβενίρ μέχρι βιβλία, τοπικά προϊόντα κτλ με το λογότυπο που θα δημιουργηθεί. Εδώ στο Βατερλό πουλάνε χώμα !! ναι χώμα από το πεδίο της μάχης, ή κρασί με τον Ναπολέοντα και πολλά άλλα. 

Στο Imperial War Museum του Λονδίνου επίσης, υπάρχει μια εκπληκτική αναπαράσταση των βομβαρδισμών του Β΄ΠΠ. Στο Βατερλό επίσης υπάρχει διασκευασμένο φορτηγάκι που πηγαίνει τους επισκέπτες στους χώρους της μάχης !!







ΠΡΟΤΑΣΗ Νο 2
Ανάπλαση περιφερειακά του Πολεμικού μουσείου
Το Πολεμικό μουσείο έχει τρομερά πλεονεκτήματα ήδη.

1ον Μπαίνοντας στο Κιλκίς ο ξένος επισκέπτης, το βλέπει θέλει δεν θέλει.

2ον Υπάρχει ήδη δρόμος (1.100 μέτρα μετρημένα) περιμετρικά, καθώς και μια θαυμάσια τσιμεντένια σκάλα. Εντυπωσιακή αλλά παρηκμασμένη σήμερα, που βγάζει ακριβώς μπροστά στο μνημείο των Ηρώων. 

Πρόταση
Αν φτιάξετε περιμετρικά το δρόμο με δάπεδο από τουβλάκια, φανοστάτες, παγκάκια, σημεία στάσης κτλ θα κάνετε έναν υπέροχο χώρο για περιπάτους, ποδηλασία, πεζοπορία, ελκυστικό στους τουρίστες και τους Κιλκισιώτες. 

Ονομάστε το πχ «Πάρκο των Ηρώων». Βάλτε έγχρωμες πινακίδες με φώτο ή ανάγλυφα, σχετικά με την ιστορία της μάχης. Κάντε ένα μαγαζάκι με χυμούς, καφέ σνακ ή πολεμικά σουβενίρ. Αναδείξτε τα σκαλοπάτια με εντυπωσιακό φωτισμό, με τοποθέτηση μαρμάρων ή πέτρας, κόψτε τα κλαδιά για να «ανοίξει» ο χώρος. 

Η είσοδος του επισκέπτη να γίνεται από τις σκάλες, περπατώντας και φτάνοντας μπροστά στο μνημείο. Από την υπάρχουσα είσοδο, δεν εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης, γιατί φτάνει από πίσω. Φανταστείτε να μπαίνεις στο Κιλκίς βράδυ και να βλέπεις ένα εντυπωσιακά φωτισμένο λόφο. Φανταστείτε να ανεβαίνεις τα σκαλιά και κουρασμένος να αντικρίζεις το συγκινητικό άγαλμα με τους συμπολεμιστές. 

Επίλογος
Αξιότιμοι κύριοι
Πρέπει να «δώσετε» κάτι διαφορετικό στα παιδιά μας. Οι τυπικές παρελάσεις, οι «ξύλινοι» λόγοι και ανούσιοι λόγοι σε κάποιο συνεδριακό κέντρο ( πιστέψτε με δεν τους ακούει κανείς), και η κατάθεση στεφάνων είναι πλέον ξεπερασμένα και δαπανηρά.

Δεν είναι ωφελιμότερο να γίνει κάτι μόνιμο; Να εντυπωσιάζει, αλλά και να μεταφέρει γνώση της ιστορίας; Δε βαρεθήκατε, δεν κουραστήκατε από τις διαρκείς διχόνοιες, αντεγκλήσεις, κόντρες στα ανούσια ερωτήματα «να γίνονται παρελάσεις ή όχι;» και τόσα άλλα;

Το Κιλκίς τουριστικά και οικονομικά θα είναι κερδισμένο. Η προβολή μεγάλη. Τα νέα αλλά άδεια ξενοδοχεία πιθανώς να γεμίσουν. Η νεολαία μας θα ξαναβρίσκει ήρωες και ιδανικά για να πιστέψει κάπου. Οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν, η πόλη θα πάρει άλλη μορφή από τον τουρισμό. Θα δουλέψουν τοπικά συνεργεία τεχνιτών, υπάλληλοι κτλ Το ένα φέρνει το άλλο…

Το Κιλκίς θα γίνει γνωστό και πρωτοπόρο. Θα μας ζηλεύουν, θα θέλουν να μας μιμηθούν, να μας αντιγράψουν, για αυτή την καινοτόμο κίνησή μας.

Το κόστος είναι σίγουρο ότι δεν θα υπερβεί τα συνολικά ανούσια χρήματα που θα ρίξετε όλη τη χρονιά. Γιατί όχι να μην βρείτε και χορηγούς. Μεγάλους ή και τοπικούς. Να συνεργαστείτε με το στρατό. Έχει άπειρο μουσειακό υλικό που σκουριάζει εδώ και εκεί. Έχετε εσείς και η Περιφέρεια τεχνικές υπηρεσίες, προσωπικό, εργάτες κτλ Εκμεταλλευτείτε τους…

Τολμήστε το, σκεφτείτε το, μελετήστε το και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χάσετε. Ούτε εσείς, ούτε εμείς. Από γάμους και «αέρα» πανηγύρια χορτάσαμε. Από υποδομές πάσχουμε…

14 σχόλια:

  1. Πάλι έγραψες συγκάτοικε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σε ξέρω ρε φίλε αλλά μακάρι να γινόντουσαν όλα όπως λες ~!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κιλκίς η πόλη της "χαβούζας".Οσα χρόνια κι αν περάσουν αυτή η πόλη δεν αλλάζει.Εαν θέλαμε να αλλάξει δε θα είχαμε αυτά τα κομματόσκυλα στην διοίκηση της πόλης,το δήμο να χρωστάει συνέχεια και καρφί να μην τους καίγεται αφού τα πληρώνει ο βλάκας ο δημότης όλα,τους υπαλλήλουν να τα πέρνουν,τα έργα βιτρίνας σε όλη την πόλη και με τα λεφτά να κάνουν φτερά από διάφορες επιδοτήσεις τάχα προς όφελος της πόλης.Ερχεται ο καιρός που θα βγούνε στη φόρα ακόμα ποιο πολλά αίσχη και να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα μπορεί να συγκαληφθεί πλέον από όσα έκανα δήμαρχοι και νομάρχες σε αυτών τον τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΟΛΑ.ΑΝΤΕ ΦΑΝΕΡΩΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ.
      ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΣ

      Διαγραφή
    2. Δε χρειάζονται σχόλια για εσένα από μόνος σου δείχνεις το πιόν σου πόσο μάλλον και με αυτό το παρατσούκλι που υπογράφεις.Εγώ φανερωμένος είμαι εσείς όλοι κοιμάστε και θα κοιμάστε αιώνια...

      Διαγραφή
    3. ΤΙ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΕΛΛΑΔΑ Η ΤΟ ΨΥΧΩΜΕΝΟΣ?

      Διαγραφή
  4. O κύριος ανώνυμος (9:35) γιατί απαντά εκ μέρος μου;
    Πάνος Μαύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιος απαντάει εκ μέρους σου μας δουλεύεις!!!Βλέπεις να έχει όνομα η απάντηση?..Αιώνιο Κιλκιστάν θα παραμέινεται όλοι σας γλείφτες μια ζωή γιατί καποτε με τους κυβερνώντες και τώρα τεμέκ με το λαό.Πολύ σας πειράζει όταν λέγεται η αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή τυχαίνει να έχω δει από κοντά την πρώτη εικόνα ( Μποροντίνο, μουσείο μάχης Ρώσων εναντίον Γάλλων του Ναπολέοντα 1811)μαζί με αρκετούς ακόμη Κιλκισιώτες δεν φαντάζομαι να υπάρχει κανείς που έχει επισκευθεί τέτοιους χώρους και να μην έφυγε κατενθουσιασμένος. Πράγματι η ιδέα φίλε Πάνο είναι καταπληκτική και μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Επίσης πάρα πολύ σωστή η ιδέα και για την αξιοποίηση του περιμετρικού δρόμου του λόφου Ηρώων της μάχης του Κιλκίς που κυριολεκτικά λείπει από το Κιλκίς. Δεν χρειάζονται θαύματα για να πραγματοποιηθούν μόνο όραμα και θέληση χρειάζεται..Συγχαρητήρια!!!

    Σ.Β. Κιλκίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πιστεύετε οτι το Κιλκις εχει απελευθερωθεί γελιέστε. Για βγείτε και λιγο εξω ,μονον ΕΛΛΗΝΙΚΑ δεν ακους ολο τσου Αλβανικα και Γεωργιανα, εκτος και εαν εννοείτε οτι απελευθερώθηκε απο την ΕΛΛΑΔΑ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προς φίλε Πανο Μαυρο.εχω την εντυπώσει οτι εισαι εντελώς άσχετος απο τον νομο η καπου προσωπικά αποβλέπεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΕΣΥ ΒΡΕ ΠΑΠΑΠΑΠΑΡΑ ?
      ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕΣ ?
      ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΕ ?

      Διαγραφή
    2. βρε παπαροκοτα οταν βγεις απο το κοτετσι σου τοτε μηλα

      Διαγραφή
  9. απεύθυνε σε στα διο προηγούμενα σχόλια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.