Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Yπερασπίζοντας την αξιοπιστία

Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τη γερμανίδα καγκελάριο για τη μεταρρυθμιστική πορεία στην Ελλάδα. Άγνωστο τι ακριβώς συζητήθηκε «κεκλεισμένων των θυρών». Μπροστά στις κάμερες κυριάρχησε πάντως μία αίσθηση ομαλότητας.
«Είναι για μένα μεγάλη χαρά να έχω τη δυνατότητα να συνομιλήσω και πάλι με την καγκελάριο Μέρκελ. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, με θυσίες για τον ελληνικό λαό για να έχουμε και πάλι αξιοπιστία και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη «ρευστότητας» στη χώρα, την οποία χαρακτήρισε «αίμα της οικονομίας μαζί με της επενδύσεις».

Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, σε μία λιτή δήλωση, είχε φανεί προηγουμένως πιο συγκρατημένη. «Θα ενημερωθώ από τον κ. Σαμαρά για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε, τονίζοντας πως ζητήματα που άπτονται της οικονομικής ανάπτυξης δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία.

Ερωτήσεις από δημοσιογράφους σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως δεν επιτρέπονται, κι έτσι ούτε αυτή τη φορά έγινε εξαίρεση. Λίγα λόγια ειπώθηκαν, λοιπόν, από τις δύο πλευρές και μάλιστα συγκρατημένα. Σε αυτό το ήπιο κλίμα έκλεισε η συνάντηση των δύο ομολόγων, την ίδια ώρα που η Ελλάδα αναμένει το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περί τα τέλη Ιανουαρίου, υπό τον όρο της υλοποίησης ριζικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά η γερμανική οικονομία παρουσίασε φέτος εικόνα στασιμότητας, κάτι που ανησυχεί όπως φαίνεται τους κυβερνητικούς κόλπους, ενόψει μάλιστα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το μέλλον της ΕΕ στο επίκεντροΤόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκαν και στα θέματα της τρέχουσας ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας.

«Μέχρι τα μέσα Ιουνίου πρέπει να έχουμε καταφέρει να πετύχουμε ένα πολύ πιο στενό συντονισμό για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η Α. Μέρκελ. Ήδη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι σχεδιάζει να παρουσιάσει προς διαβούλευση στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ τον Ιούνιο 2013 ένα σχέδιο θεσμικών αλλαγών για την ΕΕ.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», δήλωσε κλείνοντας η Άγκελα Μέρκελ. Και ο Α. Σαμαράς αναγνώρισε τη σημασία και την ανάγκη λήψης αποφάσεων για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, στους κόλπους μίας Ευρώπης που «συνεχώς μεταλλάσσεται, προχωράει αποφασιστικά και ενοποιείται σε κάθε τομέα».

Tην ανάγκη της από κοινού επαγρύπνησης όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της ανάπτυξης, υπογράμμισαν χθες και ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάου μαζί με τον έλληνα ομόλογό του Κάρολο Παπούλια, σε συνάντησή που είχαν επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Deutsche Welle
Marcel Fürstenau / Afp/ Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.