Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Γερμανικός Τύπος: "O καλός και ο κακός Παπακωνσταντίνου"

Oι κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, η περιοδεία του Αντ. Σαμαρά σε αναζήτηση επενδυτών που ξεκινά την προσεχή εβδομάδα και το ρεκόρ απασχόλησης στη Γερμανία στα σχόλια του τύπου
Με τίτλο «Καλός Παπακωνσταντίνου, κακός Παπακωνσταντίνου» η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει άρθρο με αφορμή τις κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για διαγραφή συγγενικών του προσώπων από τη λίστα Λαγκάρντ: «Ο πρώην υπουργός θεωρούνταν πρωταγωνιστής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μέχρι που εμφανίστηκε η περιβόητη λίστα», διαβάζουμε στον υπότιτλο.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραμένει αθώος. Για την Ελλάδα θα ήταν καλό να αποδειχθεί η αθωότητα του πρώην υπουργού. Διότι σε διαφορετική περίπτωση πλήττεται για μια ακόμα φορά την αξιοπιστία του ελληνικού πολιτικού κόσμου».

Σε σχετικό σχόλιο η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει: «Το πρώτο θύμα της λίστας ήταν η ελευθερία του τύπου. Όταν ένας δημοσιογράφος δημοσίευσε τη λίστα συνελήφθη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Στη λίστα που δημοσιεύθηκε απουσίαζαν τρία ονόματα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται ότι αποφάσισε τη διαγραφή τριών συγγενικών του προσώπων. 

Ο πρώην υπουργός είναι φυσικά αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Όμως οι αποδείξεις είναι συντριπτικές. Το δεύτερο θύμα της λίστας Λαγκάρντ δεν είναι μόνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά το σύνολο της πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, την οποία πλήττει ο πρώην υπουργός Οικονομικών».

«Σε περιοδεία ο Αντώνης Σαμαράς»Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στην διεθνή περιοδεία που ξεκινά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων: «Την ερχόμενη Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται στο Βερολίνο. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούνιο οι ελληνογερμανικές σχέσεις είχαν κλονιστεί.

 Ο προκάτοχός του, Γιώργος Παπανδρέου, είχε παραδώσει καμένη γη. Μέσα σε έξι μήνες ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε να κάνει μια νέα αρχή και να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Άγκελα Μέρκελ και σε προσωπικό επίπεδο. Έχει, όμως, ακόμα δρόμο μπροστά του για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων προς την Ελλάδα. Η υπόθεση Παπακωνσταντίνου, που προέκυψε μέσα στις γιορτές, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την κακή φήμη της Ελλάδας και πιέζει την κυβέρνηση να αντιδράσει.

Η περιοδεία Σαμαρά ξεκινά από το Βερολίνο. Θα ακολουθήσουν Ουάσιγκτον, Μόσχα, Πεκίνο, Ντόχα και το Κατάρ, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει προσωπικά το ζήτημα των ιδιωτικοποίησεων και της προσέλκυσης επενδύσεων, διότι γνωρίζει ότι χωρίς αυτές η χώρα δεν θα καταφέρει να γυρίσει σελίδα το 2013, πράξη από την οποία εξαρτάται και το μέλλον της κυβέρνησής του».

Ρεκόρ απασχόλησης στη ΓερμανίαΠερίπου 41,3 εκ. άνθρωποι εργάζονται στη Γερμανία, σημειώνει η εφημερίδα Donaukurier με αφορμή το ρεκόρ απασχόλησης που καταγράφεται στη χώρα: «Μέχρι εδώ καλά. Τίθεται, ωστόσο, το ερώτημα για τι θέσεις εργασίας μιλάμε και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους για το μέλλον. 

Το γερμανικό ’θαύμα απασχόλησης’ οφείλεται στην αύξηση της προσωρινής εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και της μερικής απασχόλησης, με αντίστοιχα χαμηλές αμοιβές και αρνητικές προοπτικές για την επαγγελματική αλλά και την ιδιωτική ζωή. Κυρίως αυτοί οι απασχολούμενοι είναι εκείνοι που θα χάσουν τη δουλειά τους στην επόμενη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.