Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Δύο νέα κρούσματα λύσσας στο Κιλκίς

Τα δύο νέα κρούσματα λύσσας σε αλεπούδες στο Σταυροχώρι και στο Μεταλλικό, έρχονται να προστεθούν στα δύο προηγούμενα του Μεταξοχωρίου και της Κάτω Ποταμιάς, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Νομό μας σε τέσσερα (όλα αλεπούδες).
Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε επίσης στους Νομούς Κοζάνης, Καστοριάς και Πέλλης. Η αλεπού παγκόσμια θεωρείται ως βασική αποθήκη του ιού στη φύση.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς -πέραν των μέτρων που έχει λάβει, στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης της νόσου, επειδή η λύσσα είναι ζωοανθρωπονόσος (μεταδίδεται στον άνθρωπο) και μάλιστα θανατηφόρος (αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα πριν εμφανισθούν συμπτώματα εγκεφαλίτιδας)- κρίνει σκόπιμο με το παρόν αλλά και με κάθε άλλο μέσο, να ενημερώσει τον πληθυσμό για το μέγεθος του κινδύνου και να συμβουλεύσει τα παρακάτω:

1.Αποφεύγετε την επαφή με αδέσποτα ζώα (σκύλους-γάτες) Ο κίνδυνος μετάδοσης στα οικόσιτα ζώα και στον άνθρωπο είναι άμεσος και υψηλός.

2.Αν αντιληφθείτε ζώα με αφύσικη συμπεριφορά (αστάθεια, επιθετικότητα) απομακρυνθείτε
και ενημερώστε την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία στα παρακάτω τηλέφωνα:

Τμήμα Κτηνιατρικής: 23413 53347-48
Κτηνιατρικό Κέντρο Αξιούπολης; 23430 31378
Κτηνιατρικό Κέντρο Χέρσου: 23410 51222
Κτηνιατρικό Κέντρο Ν. Γυν/στρου: 23410 94004
Κτηνιατρικό Γραφείο Κιλκίς: 23413 53354

3.Εμβολιάστε τα ζώα σας στον κτηνίατρό σας και ζητήστε του οδηγίες Έτσι προστατεύετε και τους φίλους σας (ζώα συντροφιάς) αλλά και την οικογένειά σας.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να
αποκτήσει το ζώο σας άμυνα (αντισώματα).

4.Μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει στα ποιμενικά (τσομπανόσκυλα) και στα
κυνηγετικά, γιατί αυτά έρχονται σε συχνότερη επαφή με την πηγή του κινδύνου
(άγρια ζώα, αλεπούδες, λύκοι κ.α.)

5.Ενισχύστε τον βιολογικό φραγμό κάνοντας όλοι εμβόλια στα ζώα σας
Η αδιαφορία για τον εμβολιασμό είναι εγκληματική αμέλεια.


Μας αφορά όλους

Στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, οι κτηνίατροι του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε.Κιλκίς ενημέρωσαν τους κατοίκους του Σταυροχωρίου και του Μεταλλικού -την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου- και διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Επίσης, την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των Προέδρων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Παιονίας.

Σήμερα, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Γενική Δνση Υγείας της Π.Κ.Μ. με την συμμετοχή εκπροσώπων του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου και δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες επί του θέματος στους προϊσταμένους των Δνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μάθετε περισσότερα για τη λύσσα στις ιστοσελίδες:

Α) http://www.minagric.gr/greek/data/Lissa sxedio3 130312.pdf

B) http://www.pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery/PKM%files/misc/2012

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.