Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1 (κλίμακες φορολογίας, αντικειμενικές δαπάνες, εκπτώσεις δαπανών κ.λπ.), 3 (εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων), 6 (παρακράτηση φόρου) και 10 (αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, τροποποίηση διατάξεων) την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Στην ονομαστική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 288 βουλευτές. Το αποτέλεσμα έχει ως εξής:

Στο άρθρο 1 «ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές, ενώ 126 ψήφισαν «όχι»
Στα άρθρο 3 και 10 «ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές, ενώ 124 ψήφισαν «όχι» και 2 ψήφισαν «παρών»
Στο άρθρο 6 «ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές, ενώ 121 ψήφισαν «όχι» και 4 ψήφισαν «παρών»Προηγήθηκε έντονη διαμάχη, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φορομπηχτικά» μέτρα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν εκ νέου από τον Γιάννη Στουρνάρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για αλλαγές. Παρ' όλα αυτά δεν αναμένονται διαρροές από το μέτωπο των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

«Μειώνω το χρέος και αυτό είναι ευθύνη, το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι τα 2,3 δισ. ευρώ που εξοικονομούνται με το φορολογικό νομοσχέδιο σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προέλθουν από περαιτέρω περικοπές και συντάξεις. Ο κ. Στουρνάρας εξάλλου, υπερασπίτηκε τον εαυτό του απέναντι στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους φορολογουμένους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σπαγγοραμένος, απλώς τηρώ τις υποσχέσεις μου»

Να μην επιτρέψουν τα κόμματα και η Βουλή να συζητηθεί και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των επτά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Η κ. Παπαρήγα προειδοποίησε, επίσης, να μη μεθοδεύσει η κυβέρνηση, κατά την επικείμενη συζήτηση, για την προανακριτική επιτροπή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ να στήσει τρεις αντί για τέσσερις κάλπες στη Βουλή.

Την αρχή της κατάργησης και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, διέκρινε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, στη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία προωθείται και μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο κ. Καμμένος επισκόπησε με τα μελανότερα χρώματα τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας τριετίας και αντιπρότεινε μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, με την εφαρμογή της «σεισάχθειας» μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενική φορολόγηση που δεν θα υπερβαίνει το 8-10%.

Τους έμμεσους φόρους, καθώς και τους φόρους στα ακίνητα και το πετρέλαιο θέρμανσης, προέβαλε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, στο πλαίσιο της από πλευράς του διαφωνίας με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική «που καταστρέφει την Ελλάδα». Ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κάθαρση, «αλλιώς ο λαός δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στα άδικα και αναποτελεσματικά, αυτά, μέτρα». Αναφερόμενος στη φορολόγηση των ακινήτων, ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε πως «δεν υπάρχει πιο υγιής και πατριωτική επένδυση από το να επενδύεις στην πατρίδα σου στα ακίνητα».«Στηρίζω ολόψυχα την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αλλά θα πρέπει να γίνει με πιο αποδοτικό τρόπο. Γι' αυτό αντιδρώ στην υπέρμετρη φορολόγηση των φορολογουμένων -και δη των συνεπών» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι πρέπει να πέσουν οι φορολογικοί συντελεστές και οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ακριβώς «γιατί το κράτος θα πρέπει να εισπράξει περισσότερα. Πρέπει να κινήσουμε την αγορά για να πάρουμε χρήματα».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε «σύρραξη» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική βία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Μάκη Βορίδη, να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστεί, μήπως με δηλώσεις σαν αυτές του Στάθη Παναγούλη προ καιρού, ή τους χαρακτηρισμούς στελεχών του περί «προδοτών και δωσιλόγων», δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έκρηξη κοινωνικής βίας μέσω της ρητορικής του αυτής.

Ο κ. Βορίδης διαδέχθηκε τον Νίκο Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής στην ηγεσία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ κατ' εντολήν του Γ. Παπαδόπουλου. Μπορεί να τα λέει "τσεκουράτα", αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» απάντησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ -πρόσθεσε- «έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα πως αγωνίζεται με ειρηνικά μέτρα. Και έχουμε πει πως οι τακτικές της βίας έχουν ηττηθεί και καλούμε σε ειρηνικούς πολιτικούς αγώνες».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.