Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σόιμπλε: «Έχω οδυνηρή επίγνωση του τι ζητάμε από τους Έλληνες»

Σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung, o γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφέρεται στην ευρωκρίση και την λιτότητα στην Ευρώπη αλλά και στη συνάντησή του με τον Αλ.Τσίπρα.
Στην ερώτηση εάν συνιστά κόλαφο για τη γερμανική κυβέρνηση η διαπίστωση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία «υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της λιτότητας στην οικονομία των χωρών της κρίσης», ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Εάν θέλει κανείς να επιλύσει οριστικά διαρθρωτικά προβλήματα δεν μπορεί να αποφύγει μία περίοδο προσαρμογής η οποία μπορεί να είναι επώδυνη». 

Αυτό, λέει ο γερμανός υπουργός, «το συζήτησα και με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Αλέξη Τσίπρα, όταν εκείνος επισκέφθηκε το Βερολίνο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, ακόμη και για τη Γερμανία», λέει ο γερμανός υπουργός.

«Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι Γαλλία και Γερμανία προσφέρουν σημαντική βοήθεια»Στην ερώτηση των δημοσιογράφων εάν τον συγκίνησε η περιγραφή των κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η λιτότητα, που του έκανε ο κ. Τσίπρας, ο Σόιμπλε απαντά: «Πιστέψτε με, έχω οδυνηρή επίγνωση του γεγονότος ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί πολλά από τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Και αυτό ανεξαρτήτως του ποιος με επισκέπτεται. Αλλά και ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι Γαλλία και Γερμανία προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα.

Σας το είπε, ρωτά ο δημοσιογράφος τον κ. Σόιμπλε που αποφεύγει να απαντήσει ευθέως και παρατηρεί ότι ο κ. Τσίπρας «έχει τις δικές του αντιλήψεις για την επίλυση των προβλημάτων και αυτό είναι θεμιτό. Στις εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις της Ελλάδας δεν αναμιγνύομαι. Οι όροι για το πρόγραμμα βοήθειας είναι συμπεφωνημένοι και θα πρέπει να εκπληρωθούν», διευκρινίζει ο γερμανός υπουργός.

Θα πρέπει να συμφωνήσουν η τρόικα και η ΚύπροςΤέλος, ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «είμαστε ακόμη μακριά από μια απόφαση αναφορικά με ένα πακέτο δανειακής βοήθειας». Κατ' αρχήν θα πρέπει να εξακριβωθεί εάν τα προβλήματα στην Κύπρο θέτουν σε κίνδυνο συνολικά την ευρωζώνη.

Αυτή είναι η προϋπόθεση για να δοθεί βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης. Θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν η τρόικα και η Κύπρος σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η προβληματική του ξεπλύματος χρήματος ανήκει σε αυτό, λέει ο Σόιμπλε.

Deutsche Welle
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.