Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Μέτρα προφύλαξης από τον ιό της λύσσας

Από το Τμήμα Δημόσιας Υγιεινής της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής μέτρα προφύλαξης από τον ιό της λύσσας: 
Λόγω της πρόσφατης εμφάνισης κρουσμάτων λύσσας σε ζώα (αλεπού και σκύλο) στη Βόρειο Ελλάδα, της γειτνίασης της χώρας μας με χώρες όπου η λύσσα υπάρχει, με κύριους φορείς τα άγρια ζώα ή το σκύλο, καθώς και το μέγεθος του κινδύνου που συνιστά η λύσσα για τη δημόσια υγεία, η Διεύθυνση Υγείας της ΠΚΜ συνιστά τη λήψη μέτρων προφύλαξης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης-μόλυνσης.

Τα μέτρα προφύλαξης συνοψίζονται στα εξής: -  Αποφυγή επαφής με άγρια ζώα ή ζώα που δεν γνωρίζετε.
-  Ειδοποίηση της οικείας διεύθυνσης κτηνιατρικής σε τυχόν εντοπισμό νεκρών ζώων ή ζώων που δείχνουν κατά κοινή αντίληψη άρρωστα.
-   Σε περίπτωση δαγκώματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο θα πρέπει να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμο όλων των πληγών με άφθονο νερό και σαπούνι, κατόπιν να εφαρμόζεται αλκοολούχο ή ιωδιούχο αντισηπτικό και να αναζητείται το συντομότερο δυνατόν ιατρική βοήθεια. Για το συμβάν θα πρέπει να ενημερώνεται η οικεία Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.
-  Συμμόρφωση με τις τυχόν οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών όσον αφορά στα μέτρα προφύλαξης στα ζώα.
-   Να μην αφήνεται εκτεθειμένη ζωοτροφή σε εξωτερικούς χώρους και τα απορρίμματα να τίθενται σε κάδους που ασφαλίζονται με κάλυμμα, ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση αδέσποτων ζώων και αγρίων ζώων ειδικά σε αγροτικές και δασικές περιοχές.
-  Αυστηρός έλεγχος κατά την αγορά κυνηγόσκυλων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.