Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Νέοι βιοκαλλιεργητές με.. 'γερά νεύρα'

Γράφει ο Βασίλης Σιαμπάνης*
Οι αγρότες περιμένουν και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παίζει με την υπομονή τους και την οικονομική αντοχή τους.
Μετά από επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γιοβανόπουλος υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στη βουλή στις 19/11/12 με θέμα τη Στασιμότητα στο πρόγραμμα για νέους βιοκαλλιεργητές η απάντηση τότε του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν ότι είχαν αξιολογηθεί οι 3000 αιτήσεις της προηγούμενης περιόδου, οι 14000 καινούργιες αιτήσεις και ότι έχουν βρεθεί 190.000.000 ? για το πρόγραμμα (πολλά περισσότερα δηλαδή από ότι ήταν αρχικά υπολογιστεί) και πως από την 26/11/12 θα είναι γνωστά στους γεωργούς τα αποτελέσματα των αιτήσεων.

Πέρασαν όμως 2 μήνες τελικά μέχρι να έρθουν κάποια αποτελέσματα τα οποία μάλιστα δεν ήταν και αυτά που θα περίμενε ο κάθε ενδιαφερόμενος. Αυτό γιατί από τους 790 αγρότες που είχαν υποβάλει αίτηση στο ν. Κιλκίς μόλις 90 άτομα πήραν έγκριση, λαμβάνοντας σαν αιτιολογία απόρριψης του υπουργείου: «ευρεθείσα έκταση ΑΕΕ μικρότερη από την αιτούμενη». Η ίδια αναλόγια απόρριψης υπήρξε και στην υπόλοιπη επικράτεια.

Να υπενθυμίσουμε πως την αιτούμενη έκταση την προσδιόρισε το ίδιο το υπουργείο μέσω της προεκτυπωμένης αίτησης για κάθε παραγωγό, την οποία τραβούσε το σύστημά από τη βάση δεδομένων της ΑΕΕ 2011 του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν η αιτούμενη προς ένταξη έκταση είναι λάθος, τότε το λάθος οφείλεται στη βάση δεδομένων τους και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στον παραγωγό, ή στο γεωπόνο συντάκτη της αίτησης. Τώρα είναι υποχρεωμένοι όλοι όσοι έχουν απορριφτεί να υποβάλουν ένσταση, κάτι το οποίο θα είναι χρονοβόρο γιατί θα πρέπει να επανεξεταστεί η αίτηση και να ξαναδιορθωθεί εφόσον δικαιωθούν.

Το πρόβλημα που θα υπήρχε το είχαμε τονίσει από την αρχή και φυσικά υπήρχε και η λύση του. Έπρεπε να εγκρίνουν την αίτηση με τα μέτρα τα οποία είχε το υπουργείο, εφόσον έχουν απορριφτεί και αιτήσεις που είχαν ελάχιστη διαφορά με αυτήν της βάσης δεδομένων. Και αν τότε ο ενδιαφερόμενος είχε κάποια ένσταση με τα αναγραφόμενα μετρά να μπορούσε να την υποβάλει για να μπορεί να προχωρήσει και το πρόγραμμα.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επικρατήσει ένταση στους βιοκαλλιεργητές εφόσον για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η μερική άγνοια των υπευθύνων ως προς την ελληνική αγροτική πραγματικότητα και αφετέρου η ανευθυνότητα και ανετοιμότητα του Υπουργείου να υλοποιήσει σωστά ένα πρόγραμμα τόσο σημαντικό και με τόσο μεγάλη συμμετοχή όπως η Βιολογική Γεωργία, απωθώντας παράλληλα και όσους νέους γεωργούς θα ήθελαν να ασχοληθούν - κάτι που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας της χώρας.

* Ο Σιαμπάνης Βασίλης, μέλος του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του κινήματος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.