Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Παπούλιας - Γκάουκ: σύμπλευση απόψεων

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των προέδρων Κ. Παπούλια και Γ. Γκάουκ, διαπιστώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στενές. «Η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται σε καιρούς κρίσης», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος.
Την τελευταία μέρα της έκθεσης «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» στο κτίριο Martin Gropius της γερμανικής πρωτεύουσας αξιοποίησαν ο έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο γερμανός ομόλογος του Γιόαχιμ Γκάουκ για να την επισκεφθούν. Σε δηλώσεις, στις οποίες προέβησαν οι δύο πρόεδροι μετά το πέρας της ξενάγησης στην έκθεση, εξήραν το επίπεδο της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπούλιας : «οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια. Σήμερα κινούνται σε υψηλό επίπεδο και αυτό μας δημιουργεί την αισιοδοξία ότι στο εξής θα καθορίζονται από την έννοια της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιακή ευρωπαϊκή αξία».

Δηλώσεις με πολιτικό άρωμαΚαθόλου εθιμοτυπικές αλλά με έντονη πολιτική χροιά ήταν και οι δηλώσεις του γερμανού προέδρου. Παίρνοντας ως αφορμή τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο πεδίο της αρχαιολογίας που από τον 19ο αιώνα ως σήμερα είναι «υποδειγματικές», ο κ. Γκάουκ απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια δήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε βλέπεται τι θετικά επιτεύγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν στη βάση της καλής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Και επίσης είμαι της άποψης ότι και οι δυο μας ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτό το πνεύμα να κυριαρχήσει και σε άλλα επίπεδα, όπως το πολιτικό και το οικονομικό».

Ο κ. Γκάουκ τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας για να συμπληρώσει ότι «η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται πράγματι σε καιρούς κρίσης. Αναμένουμε ότι και οι δύο πλευρές θα ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και έναντι της ΕΕ».

Στην προσφώνηση του λίγο αργότερα κατά το γεύμα στο προεδρικό μέγαρο Bellevue, ο κ. Γκάουκ αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού, εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθηση ότι «στο τέλος αυτές οι προσπάθειες θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα». Διαβεβαίωσε επιπλέον ότι η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι η χώρα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ. «Όλη οι Ευρώπη βλέπει προς την Ελλάδα, όλη η Ευρώπη ανησυχεί μαζί της», είπε ο γερμανός πρόεδρος «επειδή για τους περισσοτέρους από εμάς είναι εμφανές, το τι διακυβεύεται για ολόκληρη την Ευρώπη».

Η Ελλάδα έτοιμη για ξένους επενδυτέςΑπό τη πλευρά του ο κ. Παπούλιας είχε πει προηγουμένως στο Martin Gropius Bauότι στην Ελλάδα «σήμερα υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για επενδύσεις». Και συνέχισε λέγοντας: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω προσωπικά και να διαβεβαιώσω και τους γερμανούς επιχειρηματίες ότι έχουν μόνον να κερδίσουν από της δραστηριότητες τους στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα 2,5 εκατομμύρια γερμανούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Ελπίζω και φέτος να τους υποδεχτούμε με την ίδια αγάπη».

Στην προσφώνηση του στο προεδρικό μέγαρο ο γερμανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην προσωπικότητα του κ. Παπούλια, και προπαντός στον αντιδικτατορικό του αγώνα στην περίοδο της χούντας. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Γκάουκ στην περίοδο όταν ο Κάρολος Παπούλιας εργαζόταν με άλλους έλληνες δημοσιογράφους στην ελληνική εκπομπή της Ντόιτσε Βέλε, η οποία, όπως είπε ο γερμανός πρόεδρος, τους έδινε μια φωνή για τον αγώνα τους ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.