Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Έρχονται μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτοι 2.000 Τσέχοι, Γερμανοί και Ούγγροι για θεραπεία στο Σπήλαιο του Κιλκίς

To άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στη Γνώμη στις 21/1/2013.
Καλή διασκέδαση!
Γράφει ο Πάνος Μαύρος
Δεν έχει προηγούμενο αυτό που γίνεται στο Κιλκίς. Έχουμε τόσο κόσμο που ενδιαφέρεται για το μοναδικό σπήλαιο του Κιλκίς, που πλέον βάζουμε λίστες αναμονής !! Θυμάστε τι είχε γίνει στα τέλη του 20ου αιώνα; Τότε που ήρθε μια ομάδα Τσέχων γιατρών στο Κιλκίς και διαπίστωσε ότι η παραμονή στο σπήλαιο είχε πολλές θεραπευτικές ιδιότητες για ασθενείς, κυρίως με άσθμα;
Κάτι πήγε να γίνει τότε. Φτιάχτηκε ένας ξύλινος ξενώνας παραδίπλα, για διαμονή των πασχόντων. Αλλά τι λειτουργούσε τότε για να συνεχιστεί και αυτό; Θλίψη και παρακμή. Χάθηκε άλλη μια ευκαιρία. Και να ήταν η μοναδική…;

Έτσι και εμείς περάσαμε στην αντεπίθεση. Τι να κάναμε, πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, εμείς οι Κιλκισιώτες. 


Δεν γίνεται αλλιώς. Το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε εκπτώσεις και υποχωρήσεις στην ποιότητα. Θέλουμε να διατηρήσουμε την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες μας, σε υψηλά στάνταρτς. 

Η αγάπη μας για τον τόπο μας έγινε αγάπη για τη δουλειά μας. Το γουστάρουμε αυτό που κάνουμε, το καψουρευτήκαμε, εμείς και τα παιδιά μας, γιατί τρώμε γλυκό ψωμί. Το χαμόγελό μας, η συμπεριφορά μας, η εξυπηρέτηση, η αυθεντικότητά μας, η απλότητά μας, είναι μοναδικά, και θα το καταλάβουν μόλις έρθουν. 


Και το κάνουμε αβίαστα. Oύτε σαν γλύφτες, ούτε σαν υποτελείς, αλλά αντίθετα με διάθεση αλληλοσεβασμού. Για αυτό και δεν θέλουμε ούτε μεθυσμένα φτηνοληγούρια από το Μάντσεστερ, ούτε δήθεν ψηλομύτες ξινούς Βορειοευρωπαίους. Θέλουμε απλούς ανθρώπους που έρχονται με σεβασμό στον τόπο μας, να περάσουν καλά, να θεραπευθούν, να αγοράσουν τα προϊόντα μας, να τους δείξουμε και γιατί όχι να τους μεταφέρουμε τον τρόπο ζωής μας. Τον Κιλκισιώτικο και κυρίως Ποντιακό τρόπο, σκέψης, διασκέδασης, κουζίνας, ελεύθερου χρόνου, κουλτούρας, γνώσης, μουσικής και τόσα άλλα που έχει να δείξει η πατρίδα μας. 


Μήπως τα Αμερικανάκια δεν έκαναν το ίδιο σε εμάς; Δε μας ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΠΟΝΗΡΑ εδώ και τόσα χρόνια τον τρόπο ζωής τους; Στο γρήγορο φαγητό, τη μουσική, την τηλεόραση, τη γλώσσα, τις συνήθειες, ακόμα και την αισθητική σε όλες τις μορφές της ζωής μας; 
Πρώτη μας κίνηση είναι φυσικά να ονομάσουμε το σπήλαιο σε «Βασίλης Μακρίδης». Δεν είναι ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτό τον υπέροχο Κιλκισιώτη; Που τόσα χρόνια έχει ταυτιστεί με το σπήλαιο; Που μας έκανε παγκοσμίως γνωστούς με τις σπηλαιολογικές του έρευνες στο δικό μας σπήλαιο, αλλά και πολλά άλλα της Ελλάδας και του κόσμου; Που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην προβολή και αναβάθμιση του σπηλαίου του Αη Γιώργη Κιλκίς; 


Με τις κατάλληλες, συντονισμένες κινήσεις όλων των φορέων προωθήσαμε και προβάλαμε τα πλεονεκτήματα του σπηλαίου μας σε συνδυασμό με το υπέροχο, μοναδικό ξερό κλίμα του Κιλκίς για τη γρήγορη αποθεραπεία. Όπου συνέδριο Πνευμονολογίας η Ορθοπεδικής και εμείς παρόντες. Μέσα από δικό μας site ενημερώσαμε όλους τους γιατρούς του κόσμου να στείλουν κόσμο στο Κιλκίς για θεραπεία. Δεν ήμαστε αχάριστοι. Με ανάλογο αντάλλαγμα τους ανταμείβουμε. Τόσο κόσμο στέλνουν. Αυτοί και οι οικογένειές τους θα έχουν έχουν μόνιμα δωρεάν διαμονή και φαγητό στο Κιλκίς. Μήπως οι φαρμακευτικές εταιρείες ήταν εξυπνότερες από εμάς, που μας φλόμωναν με δεκάδες περιττά φάρμακα, με παρενέργειες και το κυριότερο με την απίστευτη αιμορραγία του δημοσίου χρήματος μέσω των ασφαλιστικών ταμείων;

Ενώ τώρα; Έρχεσαι από όλη τη γη στο Κιλκίς πάμφθηνα, θεραπεύεσαι κάνοντας τις διακοπές σου, απολαμβάνεις τα πάντα (φαγητό, διασκέδαση, ψώνια, περιηγήσεις) και το κυριότερο χωρίς φάρμακα δηλητήρια, χωρίς νυστέρια χωρίς τίποτα. Και όλα αυτά στο ασήμαντο και νεκρό πριν λίγα χρόνια Κιλκίς. 

Κάναμε μια φοβερή συμφωνία με αεροπορικές εταιρείες με το μετρό Θεσσαλονίκης και τον προαστιακό Κιλκίς για καλές τιμές και βολικά δρομολόγια. Θα φτάνουνε Θεσσαλονίκη και από εκεί τσουπ σε μισή ώρα στο Κιλκίς. Τους δώσαμε μια συνολική τιμή πακέτο (μεταφορές, διαμονή, φαγητό,διασκέδαση, ψώνια σε συμβεβλημένα καταστήματα κτλ) και φάνηκαν ενθουσιασμένοι με την πρότασή μας.



Για να περνάνε το χρόνο τους, την ώρα που δεν θα έχουν έχουν θεραπεία οργανώνουμε τα πάντα. Βόλτες στο παζάρι για ψώνια, εκδρομές σε Δοϊράνη, Πάικο, Κρούσια, Κερκίνη, Θεσσαλονίκη κτλ. Εννοείται ότι Κερκίνη και Θεσσαλονίκη μας τα «σκάζουν χοντρά» για να τους πάμε τόσο κόσμο. Φαγητό και παραδοσιακά γλέντια στις ταβέρνες του Κιλκίς, επιδείξεις γευσιγνωσίας κρασιού στη Γουμένισσα, κρουαζιέρες στην Δοϊράνη και πολλά άλλα.

Το παλιό καφέ «Λόφος» το κάναμε μαζί με το μουσείο, και κέντρο πληροφόρησης με χάρτες, σουβενίρ, τοπικά προϊόντα, βιβλία μαγειρικής ποντιακής κουζίνας σε πολλές γλώσσες.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας κάναμε το εξής: Πήραμε νέα παιδιά του Κιλκίς, αλλά και μεγαλύτερους που ήθελαν να συμμετάσχουν με βασική προϋπόθεση να ξέρουν μια ξένη γλώσσα. Ειδικά παιδιά μεταναστών που έζησαν Σουηδίες, Γερμανίες καθώς και όσοι είχαν σπουδάσει Βουλγαρίες, Σερβίες είναι ανάρπαστοι. Συν τους Ελληνοπόντιους που γνωρίζουν Ρώσικα. Έτσι οι χιλιάδες τουρίστες μας θα έχουν πάντα πρόσβαση για οτιδήποτε.

Τους ντύσαμε με όμορφες στολές για να τους αναγνωρίζουν οι τουρίστες. Άλλοι θα είναι σε χώρους ενημέρωσης, άλλοι σε καταστήματα του Κιλκίς βοηθητικοί, άλλοι θα ξεναγούν με τα πόδια όπου θα πηγαίνουν οι ομάδες τουριστών. Θα έχουν ένα χαρτζιλίκι, θα νιώθουν σημαντικοί, θα γνωρίσουν κόσμο, θα ανταλλάσουν απόψεις, και γενικά θα «ξετυλίξουν ότι είχαν διδαχθεί τόσα χρόνια στο σπίτι τους η το σχολείο. Θα νιώθουν άξιοι και χρήσιμοι. Ναι αυτά τα παιδιά που ζούσαν σε αυτή την κοινωνία του Κιλκίς. Που πριν δεν είχαν καμιά προοπτική εργασίας πουθενά……

Θα νιώσουν πλέον περήφανοι. Σε μια κοινωνία που πριν τεμπέληδες και αδιάφορους τους ανέβαζε, και χασικλήδες τους κατέβαζε. Λες και έφταιγαν αυτοί για την κατάντια να ζουν σε αυτόν τον κόσμο.

Όνειρο ζω; Κιλκίς 2039 μΧ

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σπήλαιο είναι όλα τα λεφτά στο Κιλκίς,όποιον ρωτάω μου λέει καλά υπάρχει σπήλαιο στο Κιλκίς αχχααχαχαχαχαχ.Γεια σου Βασίλη "σπηλαιολόγε" ενοείται τόνομά σου πρέπει να πάρει αφού εσύ εκει μέσα μεγάλωσες και μαε έκανες τόσες ξεναγήσεις χαχααχαχαχαχ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αδιαφορια πολλων συμπολιτων μας πολλες φορες με εκπλησσει.
    Να 'ταν μονο το σπηλαιο που δεν γνωριζουν καν την υπαρξη του;
    Να 'ταν το πολεμικο μουσείο;
    Να 'ταν το πανεμορφο δασος στις αναδασωσεις, που ενω ειναι τοσο κοντα μας δεν το εχουν επισκεφτει ποτε, να περπατησουν στ πανεμορφα μονπατια; Μια πηγη ασκησης και χαλαρωσης.....
    Να 'ταν, να 'ταν......
    Ποτε επιτελους θα αλλαξει κατι σε αυτην την νοοτροπια/αδιαφορια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο γράφων είναι κορυφή!
    Εγώ προτείνω να αναλάβει παγίως την οικονομοτεχνική ανάπτυξη του Κιλκίς.
    Τόσοι πληρώνονται και κανένας δεν είναι σε θέση !
    Εύγε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητοί φίλοι από την βόρεια Ελλάδα οι εντυπώσεις μου από την ξενάγηση τόσο του πολύ όμορφου σπηλαίου του Λόφου Αη Γιώργη όπως το ονομάζεται στην πόλη σας όσο και από την φιλοξενία αυτού του καλού αλλά πολύ έξυπνου φύλακα του σπηλαίου σας Βασίλη Μακρίδη, και δεν το λέω για να κολακεύσω κάποιους αλλά τα μικρά μου τα παιδιά ηλικίας 8 και 13 ετών καθώς και την σύζυγος μου, μας έχει κυρίευση το συναίσθημα της μεγαλοσύνης και υπερηφάνειας γιατί δεν το περιμέναμε από έναν άνθρωπο που με την πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος στην δουλειά του για να βγάλει το μεροκάματό του, απεναντίας διαπιστώσαμε πως ο κύριος Βασίλης, (διότι πρόκειται περί ενός αξιολογότατου κυρίου με αυξημένο το συναίσθημα του ανθρωπιστή πρωτίστως) και δεύτερον γνώστης όχι μόνον του αντικειμένου του επί της εργασίας του αλλά και πολλών γνώσεων από άλλους τομείς πχ παλαιοντολογικά, σπηλαιολογικά και ότι θα επιθυμούσε ένας επισκέπτης να ρωτήσει. Και καταλήγοντας θα ήθελα μέσα από αυτό το μέσο επικοινωνίας να συγχαρώ τον το Βασίλη Μακρίδη και τον Δήμο του Κιλκίς για της μελλοντικές επιλογές αξιοποίησης του φυσικού πλούτου του τόπου τους.
    Κασσαβέτης Πολύκαρπος Ακαδημαϊκός Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κιολαλια ωρα μηδεν κοτρος ο αθανατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.