Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Θα "εξαφανιστούν" με τις συγχωνεύσεις 1.500 σχολεία

Νέο και πιο δυνατό κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων στα σχολεία της χώρας ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, συνεχίζοντας έτσι την τακτική της συρρίκνωσης που στόχο έχει την επόμενη φάση συγχωνεύσεων ολόκληρων σχολείων κατά την ερχόμενη σχολική χρονιά. Ο ίδιος ο υπουργός έχει προαναγγείλει την εξαφάνιση 1.500 μονάδων (10% επί του συνόλου). Προς το παρόν και μεσούσης της χρονιάς, εντείνει τους ρυθμούς της αντιπαιδαγωγικής εσωτερικής σύμπτυξης τμημάτων. Με νέα οδηγία προς τους διευθυντές των μονάδων ζητείται πρόσθετη ενημέρωση για τη δυναμικότητα των υποδομών με τη χορήγηση στοιχείων για τη Μέγιστη χωρητικότητα αίθουσας. 

Είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία σχετικά με τη χωρητικότητα των σχολικών αιθουσών, ένα μέγεθος που δεν έχρηζε καταγραφής με δεδομένο το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τάξη (25 για πρωτοβάθμια και 30 για δευτεροβάθμια) αλλά και τις πολλάκις εκφρασμένες προθέσεις του υπουργείου να μην εξαντληθούν τα προβλεπόμενα όρια. Μέχρι τώρα. Πλέον, η συμπλήρωση στοιχείων για τη χωρητικότητα των αιθουσών όχι μόνο είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιβεβαίωση δεδομένων στο ηλεκτρονικό σύστημα (survey) που λειτουργεί για την καταγραφή της δυναμικότητας των υποδομών των σχολείων. 

Μάλιστα, η μη ενημέρωση του συστήματος συνιστά παράβαση καθήκοντος, όπως δεν παραλείπει να προειδοποιήσει για μια ακόμη φορά το υπουργείο. Οι συμπτύξεις τμημάτων δεν έχουν σταματήσει από την αρχή της χρονιάς και οι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να καταγγέλλουν την τακτική του υπουργείου που αγνοεί την αντιπαιδαγωγική αυτή παρέμβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Το στοίβαγμα, ωστόσο, σε 3θάρια τμήματα θεωρείται λύση προτεραιότητας προκειμένου να εξοικονομηθούν προσωπικό και πόροι, αλλά και να καλυφθούν τα κενά που αριθμούνται ακόμα σε χιλιάδες.

Άννας Ανδριτσάκη
www.dictyo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.