Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς - Ζεχόφερ: Έλιωσε ο πάγος, νέο ξεκίνημα

Ελληνοβαυαρική συμφιλίωση στο χιονισμένο Μόναχο πέτυχαν Σαμαράς και Ζεχόφερ. Ενισχύεται η οικονομική συνεργασία, υιοθετούνται πιο φιλικοί τόνοι. Επίσκεψη Ζεχόφερ στην Αθήνα μέσα στο 2013.
Ντυμένη στα λευκά και με θερμοκρασία κάτω του μηδενός καλωσόρισε η Βαυαρία τον Αντώνη Σαμαρά, η υποδοχή του στο Μόναχο ήταν θερμή και με όλες τις τιμές που ορίζει το πρωτόκολλο. Ο κ. Σαμαράς έγινε δεκτός από τον τοπικό πρωθυπουργό και πρόεδρο του συντηρητικού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος, Χορστ Ζεχόφερ, υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του κρατιδίου της Βαυαρίας πριν από το δείπνο εργασίας. Το κλίμα ήταν πολύ χαλαρό, χαρακτηριστικό το χαριτολόγημα του έλληνα πρωθυπουργού: «το χιόνι φέρνει τύχη, ελπίζω να μπορέσουμε να σας δώσουμε άφθονο ήλιο, όταν μας επισκεφθείτε στην Αθήνα»,

«Κοιτάμε προς το μέλλον»Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά το δείπνο ο βαυαρός πρωθυπουργός υπογράμμισε την πρόθεσή του να στηρίξει την Ελλάδα πιο εντατικά από ότι το έκανε μέχρι σήμερα και εξήγγειλε την στενή συνεργασία ανάμεσα σε ορισμένες περιφέρειες της Βαυαρίας και την Ελλάδα και σε ορισμένους οικονομικούς κλάδους για την ενίσχυση της ανάπτυξης, Ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε δηλώσεις στελεχών του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη,. Αντ΄ αυτού ευχαρίστησε επανειλημμένα το Ζεχόφερ για την «κατανόησή» και τη προσφορά βοήθειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξουν δράσεις για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Σχετικά με τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις ο Χορστ Ζεχόφερ είπε ότι το βλέμμα και των δύο κατευθύνεται στο μέλλον και ότι βρίσκεται με τον Αντώνη Σαμαρά στο ίδιο «μήκος κύματος». Εξέφρασε τον μεγάλο του σεβασμό στον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό για τις «μεγάλες» προσπάθειες στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και αποδέχθηκε την πρόσκλησή του κ. Σαμαρά να επισκεφθεί την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2013. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επαναγορά ομολόγων ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο χωρίς να αναφερθεί σε αριθμούς και λεπτομέρειες. «Είμαι πεπεισμένος ότι μέχρι τη Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη, θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα επέτυχε», πρόσθεσε.

«Πιο ανθρώπινοι τόνοι»Λίγο πριν την άφιξη Σαμαρά ο βαυαρός πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στους γερμανούς δημοσιογράφους. Τους ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ και ότι η επίσκεψη βρίσκεται σε απόλυτη συνεννόηση μαζί της. Πρόθεσή του, είπε, είναι να ενισχύσει τον κ. Σαμαρά στο να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ότι φιλία και αλήθεια είναι δύο έννοιες που πάνε μαζί και ότι θα του μιλήσει ανοιχτά. Επίσης πήρε θέση απέναντι στις άκομψες και πολιτικά απρεπείς δηλώσεις κατά της Ελλάδας στελεχών του κόμματός του λέγοντας ότι στο εξής θα υιοθετήσει πιο φιλικό, πιο ανθρώπινο και πιο ανοιχτό λόγο, αλλά επί της ουσίας σκληρό, στις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες, όπως συνηθίζει και με άλλους ξένους εταίρους.


Στο δείπνο παρακάθισαν ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρτιν Τσάιλ, η υπουργός Εργασίας, Κριστίνε Χαντερτχάουερ, η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εμίλια Μύλλερ, ο αντιπρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου Ράινχολντ Μπρόκλετ, ο πρόεδρος του IHK, καθηγ.Έριχ Γκράιπλ και ο δικηγόρος Σταύρος Κωνσταντινίδης, στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατικών. Επίσης ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι «χωρίς να σημαίνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν μια εύκολη υπόθεση για μας η σημερινή κυβέρνηση έδειξε ότι διαθέτει τη βούληση όχι μόνο να μιλά, αλλά και να πράττει». 

Από ελληνικής πλευράς συνδαιτυμόνες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο σύμβουλός του επί διεθνών θεμάτων Σταύρος Παπασταύρου, ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Δημήτρης Ράλλης, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού Διπλωματικού Γραφείου, πρέσβης Σταύρος Βασιλόπουλος, η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο Σοφία Γραμματά και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης .

Deutsche Welle
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Κουπαράνης/dpad/reuters
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.