Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

"Ξερίζωμα νοοτροπίας για τη θέση της γυναίκας"

Η τραγική τύχη της 23χρονης φοιτήτριας, θύματος ομαδικού βιασμού στο Ν. Δελχί, αφύπνισε την κοινωνία σε μια χώρα που η γυναίκα θεωρείται κατάρα. Διαφθορά και έλλειψη ασφάλειας των πολιτών, προκλήσεις για τους πολιτικούς.
Η σωρός της 23χρονης φοιτήτριας που υπέκυψε τελικά στα βαριά της τραύματα σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης έφτασε το πρωί με ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί. Τόσο ο πρωθυπουργός Μάμοχαν Σινγκ, όσο και η πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι ήταν εκεί για να συλλυπηθούν την οικογένειά της που ήταν στο πλευρό της όλο το διάστημα. Στη συνέχεια, η πομπή κατευθύνθηκε στο κρεματόριο, όπου η σωρός αποτεφρώθηκε κατά το ινδουιστικό τυπικό.

Τραγική η θέση της γυναίκαςΗ ινδική κοινωνία δεν μπορεί ακόμη να συνέλθει. Είναι το μοναδικό θέμα στα ΜΜΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Ρανγιάνα Κουμάρι, ακτιβίστρια σε θέματα γυναικών καλεί τους συμπολίτες της να αλλάξουν ριζικά τρόπο σκέψης. «Είναι ο ύστατος φόρος τιμή που θα μπορούσαμε να αποτίσουμε στη ψυχή του θύματος, λέει. Η χώρα μας, η κοινωνία μας έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που κορίτσια και γυναίκες δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το όνομα της κοπέλα δεν έγινε γνωστό, αλλά ο τύπος της έδωσε συμβολικά ονόματα, όπως «κόρη της Ινδίας» η «ατρόμητη». Η κοπέλα «υιοθετήθηκε» από την ινδική κοινωνία και η τύχη της ένωσε τους απλούς ανθρώπους που έπεφτε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και προσεύχονταν για τη ζωή της. Ξαφνικά ένας ολόκληρος λαός αφυπνίστηκε και κατέβηκε στους δρόμους για να διαδηλώσει ενάντια στη βία κατά της γυναίκας που στην Ινδία η θέση της είναι τραγική.

Υπό πίεση η ινδική κυβέρνηση«Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που οργάνωσε η ακτιβίστρια Αννα Χαζάρε, ο κόσμος συνειδητοποίησε τη δύναμη της φωνής του» υποστηρίζει η ακτιβίστρια Κιράν Μπέντι. «Αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ινδία, που έχει δύο βασικά κοινωνικά προβλήματα, τη διαφθορά και την έλλειψη ασφάλειας».

Η πίεση προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σινγκ, που είναι ο ίδιος πατέρας 3 κοριτσιών, μεγαλώνει. Ο λαός έχει εξοργιστεί από την έλλειψη γρήγορων αντανακλαστικών των πολιτικών και δεν ικανοποιείται με τις δύο εξεταστικές επιτροπές για τη διερεύνηση των αιτίων. Αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την ετοιμοθάνατη στη Σιγκαπούρη, 6 ώρες με το αεροπλάνο, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως υπογραφή της θανατικής της καταδίκης. «Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε καν το πρωταρχικό καθήκον της, την ασφάλεια των πολιτών, τότε κάτι δεν πάει καλά με την κυβέρνηση, με το όλο σύστημα, με τη χώρα» υποστηρίζει Ρανγιάνα Κουμάρι.
Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα γίνουν το 2014, αλλά δεν φτάνει μόνο αλλαγή ηγεσίας. Χρειάζεται κυρίως ξερίζωμα νοοτροπίας σε μια χώρα που το κορίτσι είναι ανεπιθύμητο.

Deutsche Welle
Priza Esselborn/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.