Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Πάλι αυτός ο πονοκέφαλος…


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Πόσες φορές τον καθένα από μας έχει ταλαιπωρήσεις ένας πονοκέφαλος; Μια ιδιαίτερα κοπιαστική μέρα σε ένα θορυβώδες περιβάλλον, σε μια κατάσταση έντονου στρες μπορεί να τον προκαλέσει. Είναι ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα.
Οφείλεται τόσο σε προβλήματα της κεφαλής και του λαιμού, όσο και σε ασθένειες όλου του οργανισμού, που εκδηλώνονται και με αυτό το σύμπτωμα. Οι κεφαλαλγίες στην πλειονότητά τους είναι σποραδικά επεισόδια. Υπάρχουν ωστόσο άνθρωποι, που παρουσιάζουν συχνούς πονοκεφάλους, και στην περίπτωση αυτή η αναζήτηση αιτίας και κατάλληλης θεραπείας είναι χρέος του ιατρού.

Η κεφαλαλγία μπορεί να εμφανιστεί ανεξάρτητα από οποιαδήποτε οργανική παθολογία (ιδιοπαθής μορφή) ή να είναι δευτερεύουσα σε παθήσεις διάφορης αιτιολογίας. Η πιο κοινή ιδιοπαθής κεφαλαλγία είναι η ημικρανία, που πλήττει ως το 10% του πληθυσμού. Εμφανίζεται στη δεύτερη δεκαετία της ζωής, και οι κρίσεις της αυξάνουν τη συχνότητά τους με την πάροδο των ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα.

 Είναι μια κληρονομική πάθηση και πολλές φορές τα μέλη της ίδιας οικογένειας παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Οι προσβολές προάγονται από την έλλειψη ύπνου και την ψυχική φόρτιση. Κάποιο ρόλο παίζει ενδεχόμενα και η υπερβολική λήψη οινοπνεύματος. Πριν από την εμφάνιση της ημικρανίας παρατηρείται μια περίοδος «αύρας», που συνίσταται σε θόλωση της όρασης, διαταραχές της ομιλίας ή άλλες νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες υποχωρούν σε μισή, περίπου, ώρα. Ακολουθεί μια απότομη εμφάνιση του τυπικού μονόπλευρου παλλόμενου πόνου, που μπορεί να διαρκέσει από 6-8 ώρες έως μερικές ημέρες.

 Σε τυπικές περιπτώσεις, η κεφαλαλγία είναι εντονότατη και εντοπίζεται στον κρόταφο, το μέτωπο ή την περιοχή του αυτιού, μπορεί όμως και να γενικευτεί. Συνοδεύεται από ναυτία και εμετό, μη ανεκτικότητα στο φως και τους θορύβους. Μετά την υποχώρηση της κεφαλαλγίας, είναι δυνατόν να πάρουν τη θέση της απώλεια δυνάμεων, διαταραχές της όρεξης και ζάλη. Στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των προσβολών ο πόνος δεν εκδηλώνεται. Η πλειονότητα των γυναικών, που πάσχουν από ημικρανία, ανακουφίζεται, σε κάποιο βαθμό, κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η παραμονή σε κατάσταση ηρεμίας σε ένα σκοτεινό ήσυχο δωμάτιο συχνά ανακουφίζει τον πόνο. Η κόπωση, η χρήση αλκοόλ, οι διαιτητικές παρεκτροπές, η κατάθλιψη και το άγχος θα πρέπει όσο το δυνατόν να απομακρυνθούν από τη ζωή του αρρώστου. Η χορήγηση ειδικών φαρμάκων φέρνει ανακούφιση.

Ένας άλλος τύπος πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία από «τάση». Σχετίζεται συχνά με καταστάσεις συναισθηματικής φόρτισης και ανησυχίας. Προσβάλλει άτομα μέσης ηλικίας. Εμφανίζεται προοδευτικά και έχει σταθερή ένταση. Εκτός από τον πονοκέφαλο, προκαλεί επίσης πόνο στον αυχένα και μπορεί να διαρκεί επί εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά. Η ειδική θεραπεία αυτού του είδους κεφαλαλγίας δεν υπάρχει. Ωφέλεια είναι δυνατόν να προκύψει από την χαλάρωση του πάσχοντα και το μασάζ της περιοχής του αυχένα και της ωμοπλάτης. Συχνά τα αντιφλεγμονώδη βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου.

Πολλές φορές και οι παθήσεις των παραρρινίων κόλπων εκδηλώνονται με πόνο στο κεφάλι ή το πρόσωπο. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του παραρρινίου κόλπου, που πάσχει ή πίσω και γύρω από τα μάτια, με τάση αντανάκλασης προς τη βρεγματική χώρα.

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τον πονοκέφαλο είναι άπειρες και η διερεύνησή του γίνεται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.