Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η Μέρκελ δεν αποκλείει κούρεμα του Ελληνικού χρέους

Σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Bild της Κυριακής η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού κουρέματος του ελληνικού χρέους μετά το 2016
Σε ερώτηση της εφημερίδας εάν στο ζήτημα του κουρέματος περιμένει να περάσουν πρώτα οι γερμανικές εκλογές, η Άνγκελα Μέρκελ απαντά:

«Το σημερινό πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα τρέχει μέχρι το 2014, για την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων δώσαμε στους Έλληνες δυο επιπλέον χρόνια, μέχρι το 2016. Εάν κάποια μέρα η Ελλάδα τα βγάζει πάλι πέρα με τα δικά της έσοδα, χωρίς την ανάληψη νέων χρεών, τότε θα πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Αυτό δεν αναμένεται πριν το 2014/2015, εάν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδίου».

Στη συνέντευξή της η γερμανίδα καγκελάριος υπεραμύνεται της πολιτικής της έναντι της Ελλάδας και εκτιμά ότι η χώρα αλλάζει:

«Φυσικά και νιώθω το σκεπτικισμό πολλών πολιτών και τον κατανοώ εν μέρει, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της. Πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί η ελληνική ηγεσία δεν τα τήρησε».

Την ίδια ώρα ωστόσο εμφανίζεται αισιόδοξη ότι αυτό αλλάζει τώρα: «Θα πρέπει να δούμε όμως», όπως τονίζει, «ότι υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά δρομολογούνται όντως πολλά. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, το ίδιο και το μισθολογικό κόστος. Έτσι ανοίγεται η ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί σιγά σιγά ανταγωνιστικότητα και να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη».

Υπάρχει αποφασιστικότηταΣε ερώτηση εάν πιστεύει πραγματικά ότι αυτή τη φορά τα λόγια θα συνοδευτούν και από έργα στην Αθήνα, η καγκελάριος απαντά:

«Βλέπω επιτέλους στην ελληνική κυβέρνηση την αποφασιστικότητα να ανασυντάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονές δομές. Η Γερμανία θα συμβάλει με συμβουλές αλλά και έργα».

Η Α. Μέρκελ παραδέχεται ότι για τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων οι τεράστιες αυτές αλλαγές είναι συνδεδεμένες με μεγάλες θυσίες. «Ειδικά οι φτωχότεροι, περνούν εξαιρετικά δύσκολες στιγμές», υπογραμμίζει η καγκελάριος. «Και δεδομένου ότι η οικονομία, όπως γνωρίζουμε από τον Λούντβιγκ Έρχαρντ, κατά 50% έχει να κάνει με την ψυχολογία, απευθύνω έκκληση να μην σκεφτόμαστε συνεχώς την αποτυχία και τα σενάρια τρόμου, αλλά να συνοδεύσουμε θετικά αυτή την επίπονη αλλαγή στην Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιηθούν στο τέλος τα πιο ευνοϊκά σενάρια».

Επισημαίνει δε ότι η βοήθεια που δίνεται στη χώρα είναι «και προς το συμφέρον της Γερμανίας, επειδή τα μέτρα λαμβάνουν πάντα υπόψη ολόκληρη την ευρωζώνη και έτσι εξυπηρετούν κάθε χώρα-μέλος και φυσικά και τη Γερμανία».

Τι απαντά στους ΣοσιαλδημοκράτεςΗ Ά. Μέρκελ υπογραμμίζει επίσης ότι διακυβεύονται πολλά περισσότερα από το κοινό νόμισμα. «Πρόκειται για το ιστορικό ευτύχημα της ευρωπαϊκής ενότητας των τελευταίων δεκαετιών. Επιθυμώ η Ευρώπη, ως η ήπειρος της ειρήνης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας να έχει ένα καλό μέλλον και να παραμείνει ελκυστική για όλους στον κόσμο».

Απαντώντας, τέλος, στις κατηγορίες των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν λέει όλη την αλήθεια στους πολίτες αναφορικά με τις μελλοντικές για τη Γερμανία επιβαρύνσεις λόγω της ελληνικής διάσωσης, η γερμανίδα καγκελάριος τονίζει: «Αυτή είναι η γλώσσα της αντιπολίτευσης. Γνωρίζω το καθήκον μου και γι’ αυτό λέω στους πολίτες πάντα πώς είναι η κατάσταση. Και θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι καλύτερο για τη Γερμανία και για την Ευρώπη καθώς και ό,τι έχει τις μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις και δε μας θέτει σε υπερβολικούς κινδύνους».

Διευρύνει το προβάδισμά της η ΜέρκελΔέκα περίπου μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές (Σεπτέμβριος 2013), η γερμανίδα καγκελάριος διευρύνει σημαντικά το προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις έναντι του κύριου αντίπαλου της, υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, Περ Στάινμπρουκ. Σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση του Emnid για λογαριασμό του περιοδικού Focus, εάν ήταν δυνατή η απευθείας εκλογή, το 57 % των ερωτηθέντων θα ψήφιζε την Μέρκελ, ενώ μόλις το 28 % θα επέλεγε τον αντίπαλό της. Πριν από έναν μήνα τα ποσοστά ήταν 56 % και 26 % αντίστοιχα ενώ τέλη Σεπτεμβρίου η Α. Μέρκελ συγκέντρωνε 46 % έναντι 37 % που εξέφραζε την προτίμησή του στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση πολύ καλά είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνει η Α. Μέρκελ και σε άλλες κατηγορίες, όπως η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, η ικανότητα εφαρμογής της πολιτικής, ενώ στους τομείς οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής το 44 % των ερωτηθέντων θεωρεί ικανότερο τον Περ Στάινμπρουκ, έναντι του 38 % της Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη και λαμβάνουν 38 % έναντι 28 % των Σοσιαλδημοκρατών. Στο 14 % οι Πράσινοι ενώ στο 4 % και συνεπώς εκτός κοινοβουλίου οι Φιλελεύθεροι του Φ. Ρέσλερ. Στο 8 % το κόμμα της Αριστεράς ενώ στο 4 % οι Πειρατές.

Deutsche Welle
Bild.de, dpa, dapd, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.