Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ομιλία Θεοχαρόπουλου στην εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ στο Κιλκίς

H ομιλία του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Θεοχαρόπουλου, στην εκδήλωση της Ν.Ε. Δημοκρατικής Αριστεράς ν. Κιλκίς, στο Κιλκίς το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς.
«Το σήμερα και το αύριο στον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Τομέα» Κυρίες και Κύριοι,
Μέσα, σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης, ερχόμαστε αντιμέτωποι από τη μια με πρωτοφανείς κινδύνους που εμποδίζουν και καθυστερούν την Ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και από την άλλη με ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάπτυξή της.

Δε θα σας κουράσω, όμως, αναλύοντάς σας τα εμπόδια και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στον πρωτογενή – και όχι μόνο – τομέα της χώρας. 

Θα σας πω μόνο ότι δε θα πρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές. 

Η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μας το επιτρέπει, άλλωστε.

Απαιτούνται υπεύθυνες και σοβαρές προτάσεις.

Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει σήμερα…

Όλοι έχουμε άποψη για τους λόγους που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.

Πρέπει, όμως, να κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Και να απαντήσουμε στο πώς. Με ποιόν τρόπο, δηλαδή, θα ανακτήσει ο ελληνικός αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας το χαμένο έδαφος στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς η στρατηγική και οι πολιτικές μας πρέπει να έχουν βασικό στόχο τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου στο γεωργικό τομέα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, να συγκρίνουμε και να αξιολογούμε διαρκώς διαφορετικές μεθόδους, προκειμένου να πετύχουμε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Οφείλουμε, συνεπώς, να δώσουμε τη βαρύτητα που απαιτείται στην πρωτογενή παραγωγή και, κυρίως, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της, εστιάζοντας στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Και θεωρώ πως έχουμε τα εφόδια για να αποτελέσει η δύσκολη οικονομική συγκυρία πρόκληση και ευκαιρία για τη χώρα. 



Ευκαιρία για να αναδειχθεί ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός τομέας.

Χρειάζεται, όμως, συλλογική προσπάθεια και εργασία.

Και σε αυτήν την προσπάθεια, σημαντικός συντελεστής είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχω την ευθύνη να διαχειρίζομαι μέσω της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα. Αποτελείται από μία δέσμη Μέτρων και Δράσεων ειδικά σχεδιασμένων για την προώθηση της ανάπτυξης του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και της ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Μέσω αυτού, αξιοποιούνται εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, προσφέρονται κίνητρα και ενισχύονται επενδύσεις που μπορούν να δώσουν δυναμική ώθηση στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σήμερα γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια ώστε να προωθούνται όλες εκείνες οι ενέργειες που στοχεύουν στην περαιτέρω απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, έτσι ώστε να προωθηθούν επενδύσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Σημειώνεται ότι δίνεται βαρύτητα στα μέτρα του προγράμματος όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις με παράλληλη απλούστευση των διαδικασιών -όπου αυτό είναι εφικτό- αλλά και με απόλυτη νομιμότητα και διαφάνεια.

Ο σχεδιασμός και οι παρεμβάσεις στοχεύουν:

-       στη βέλτιστη κατανομή των πόρων μεταξύ των Μέτρων και Δράσεων του Προγράμματος, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του Αγροτικού τομέα,

-       στην αποφυγή απώλειας κοινοτικών πόρων από τη μη πλήρη ενεργοποίηση επιμέρους δράσεών του,

-       στην ταχύτερη υλοποίηση Μέτρων και Δράσεων που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του αγροτικού χώρου και έχουν μεγαλύτερη απήχηση στον αγροτικό πληθυσμό,

-       στο συστηματικό έλεγχο των χρηματοδοτούμενων δράσεων και επενδύσεων,

-       στην απρόσκοπτη υλοποίηση της Στρατηγικής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,

-       στη στήριξη της ανάπτυξης με ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και στην υλοποίηση προσεκτικά επιλεγμένων επενδύσεων από τους έλληνες αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 σημειώνεται ότι:

-       Μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ήδη διατεθεί και αξιοποιηθεί πλέον στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ποσά που ξεπερνούν τα 2 δις €.

-       Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν πληρωμές Δημόσιας Δαπάνης ύψους 232,7 εκατομμυρίων €.

-       Το Πρόγραμμα κατατάσσεται πλέον 3ο σε ποσοστό απορρόφησης πληρωμών (σε όρους Δημοσίας Δαπάνης) μεταξύ 15 Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

-       Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντάχθηκαν έργα ύψους 258 εκατομμυρίων €, ενώ υπεγράφησαν Συμβάσεις ύψους 262,5 εκατομμυρίων €.

Αξίζει πιστεύω να σημειωθούν ενδεικτικά μερικές από τις πραγματοποιηθείσες ενέργειες σε συγκεκριμένα Μέτρα και Δράσεις του Προγράμματος.

Για παράδειγμα, το Μέτρο των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης, στο πλαίσιο του οποίου στηρίζεται η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων:

-       Δεδομένου ότι τον προηγούμενο χρόνο παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση των επενδύσεων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας.

-       Συγκεκριμένα, στην κατεύθυνση επίσπευσης της ολοκλήρωσης του έργου της διαδικασίας αξιολόγησης και γνωμοδότησης των 7.735 αιτήσεων ενίσχυσης:

-       συγκροτήθηκαν 16 γνωμοδοτικές επιτροπές σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων και

-       συστήθηκε ομάδα έργου αξιολογητών από γεωτεχνικούς των Περιφερειών, η οποία αριθμεί 509 άτομα.

-       Το έργο της αξιολόγησης, της γνωμοδότησης, καθώς και της έγκρισης των αιτήσεων ενίσχυσης βρίσκεται σε εξέλιξη και πλέον μέχρι σήμερα:

-       Έχουν αξιολογηθεί 6.547

-       Έχουν γνωμοδοτηθεί 2.657

-       Έχουν εγκριθεί (μαζί με προεγκρίσεις) 1.200, συνολικού προϋπολογισμού 221 εκατομμυρίων € και Δημόσιας Δαπάνης 120 εκατομμυρίων €.

-       Έχουν ήδη γίνει πολύ σημαντικές κινήσεις στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της αξιολόγησης των υποβληθέντων αιτήσεων, που έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτα αποτελέσματα, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Οι διαδικασίες αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων στο πλαίσιο του Μέτρου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

-       Επιπροσθέτως, επιχειρείται με κάθε δυνατό τρόπο η απλούστευση των διαδικασιών καθώς και η διευκόλυνση της πληρωμής των δικαιούχων του Μέτρου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, υπεγράφη η απόφαση για την Παραλαβή και την Καταβολή της Αναλογούσας Δημόσιας Οικονομικής Ενίσχυσης Επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης. Η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση πληρωμής έως και του 40% του συνολικού προϋπολογισμού των επενδύσεων, με διοικητικό έλεγχο χωρίς να απαιτείται επιτόπια επίσκεψη.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφέρω ενδεικτικά μερικούς σημαντικούς σταθμούς της εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο Κιλκίς:

-       Στηρίζουμε τους νέους αγρότες στην ενασχόλησή τους με την πρωτογενή παραγωγή, ενώ έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση του πριμ ενίσχυσης (70%), ύψους 2,9 εκατομμυρίων €, σε 237 νέους αγρότες.

-       Για την ίδρυση, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, στο πλαίσιο των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης έχουν υποβληθεί 354 επενδυτικά σχέδια, συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 37,2 εκατομμυρίων €, εκ των οποίων έχουν πλέον αξιολογηθεί τα 202 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης.

-       Για τη στήριξη των εκμεταλλεύσεων που πλήττονται από τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, ενισχύονται στο Κιλκίς περισσότεροι από 1.000 καπνοπαραγωγοί με συνολικό ποσό που προσεγγίζει τα 4,9 εκατομμύρια €.

-       Σε ό,τι αφορά τα θέματα βελτίωσης του περιβάλλοντος μέσω των Γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων:

-       Επενδύουμε στη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία,

-       Ενισχύουμε την προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών και

-       Χρηματοδοτούμε τη διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων

-       Για τις γεωργοπεριβαλλοντικές αυτές δράσεις, αξιολογούνται οι 832 αιτήσεις ενίσχυσης που έχουν υποβληθεί στο Νομό Κιλκίς.

-       Επίσης, έχουμε εγκρίνει 4 επενδυτικές προτάσεις, με Δημόσια Δαπάνη που ξεπερνά τις 390 χιλιάδες € για τη στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και την ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων.

-       Παράλληλα, 3 Μικρά δημόσια έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,2 εκατομμυρίων € βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησής τους.

-       Μέσω της προσέγγισης LEADER, έχουν εγκριθεί 23 προτάσεις στο πλαίσιο της πρώτης Πρόσκλησης του LEADER, ενώ το συνολικό κόστος του προγράμματος ξεπερνά τα 9,8 εκατομμύρια €, (με τα 6,3 περίπου εκατομμύρια από αυτά να αποτελούν τη δημόσια δαπάνη).

Κυρίες και κύριοι,

Ευελπιστώ ότι με αυτή τη σύντομη αναφορά μου στη μέχρι σήμερα πορεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε αντιληπτή η συμβολή του εργαλείου αυτού στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Το ζήτημα όμως είναι να καταλάβουμε όλοι πόση ανάγκη έχουμε για μια ισχυρή και αποτελεσματική ΚΑΠ – πόση ανάγκη έχουμε να διατηρήσουμε τους πόρους της ΚΑΠ σε ικανοποιητικά επίπεδα και στο μέλλον.

Και το μεγάλο στοίχημα είναι να διαμορφώσουμε μία ισχυρή κοινή αγροτική πολιτική που θα διασφαλίζει επάρκεια και ποιότητα παραγωγής στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, προστασία των φυσικών πόρων, ισόρροπη χωρική ανάπτυξη, εδαφική και κοινωνική συνοχή.

Οι φιλόδοξοι και πολλαπλοί στόχοι μας απαιτούν έναν ισχυρό προϋπολογισμό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, εργαζόμαστε σκληρά και συλλογικά, με στόχο τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Από τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις μας, οι έξι προτεραιότητες που τίθενται για την αγροτική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020, αποτελούν και προτεραιότητες της Ελλάδας, με γνώμονα πάντα τις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Στη βάση αυτή, λοιπόν, οι προτεραιότητες για την αγροτική ανάπτυξη μετά το 2013, συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτον: Για την «Προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στη γεωργία, και τις αγροτικές περιοχές», η οποία είναι οριζόντια προτεραιότητα και θα διέπει όλες τις υπόλοιπες,

Επιδιώκουμε:

-       Να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ της εφαρμοσμένης και προσανατολισμένης έρευνας και των πραγματικών αναγκών των αγροτών, της αγοράς και του αγροδιατροφικού τομέα, μέσω της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων μερών.

-       Να προωθηθεί η ταχύτερη και ευρύτερη μεταφορά καινοτόμων λύσεων στην πράξη, μέσω της στήριξης των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων Καινοτομίας, της δημιουργίας δικτύων, αλλά και της ανάπτυξης πιλοτικών έργων ως απαραίτητο εργαλείο για τον έλεγχο της εμπορικής εφαρμογής των τεχνολογιών και των πρακτικών.

-       Να εδραιωθεί το σύστημα παροχής συμβουλών στους αγρότες και τις ΜΜΕ στις αγροτικές περιοχές, ώστε να βελτιώσουν τη βιώσιμη διαχείριση και τη συνολική απόδοση της εκμετάλλευσης ή επιχείρησής τους.

-       Να υλοποιηθούν δράσεις για τη βοήθεια των παραγωγών σε θέματα τεχνικοοικονομικής ανάλυσης, καθώς και για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας και της χρήσης των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών στις αγροτικές περιοχές.

Δεύτερον: Για τις προτεραιότητες που αφορούν στην «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας και της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», καθώς και στην «Προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων και της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργία»

Δίνουμε έμφαση τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, καθώς αποτελούν βασικούς και αλληλένδετους κρίκους του αγροδιατροφικού τομέα.

Σε σχέση με τις χώρες που παράγουν αντίστοιχα αγροτικά προϊόντα και οι οποίες αποτελούν τους εξαγωγικούς ανταγωνιστές μας, εμείς στοχεύουμε:

-       Στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της ελληνικής γεωργίας, μέσω:

-       της μεγέθυνσης του μικρού γεωργικού κλήρου,

-       της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας,

-        της βελτίωσης των ικανοτήτων και της ηλικιακής σύνθεσης του ανθρώπινου δυναμικού,

-       του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, της ανάπτυξης καινοτομίας, καθώς και της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων της έρευνας στην αγροτική παραγωγή.

-       Στην οργάνωση του αγροτικού τομέα στη βάση μιας σύγχρονης επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία βιώσιμων και ανταγωνιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

§ Στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας της ελληνικής γεωργίας στις διεθνείς συνθήκες και προκλήσεις.

Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων ο οποίος επιτυγχάνεται:

-        Περιορίζοντας τις εισαγωγές και καθιστώντας τα εγχώρια προϊόντα πιο ανταγωνιστικά κυρίως ως προς την ποιότητα, αλλά και μέσα από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών στην αλυσίδα τροφίμων, τη δημιουργία εναλλακτικών δικτύων διάθεσης και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

-       Διατηρώντας την αυτάρκεια της χώρας σε βασικά αγροτικά – διατροφικά προϊόντα, παρέχοντας εχέγγυα και κίνητρα στους παραγωγούς για τη συνέχιση της ενασχόλησής τους με την καλλιέργεια αυτών των προϊόντων.

-       Υποστηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή σε αγροτικά – διατροφικά προϊόντα, στα οποία η εσωτερική αυτάρκεια δεν κρίνεται ικανοποιητική, προκειμένου να αρθεί η αρνητική σχέση ζωικής προς φυτική παραγωγή με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων ζωικής παραγωγής.

-       Προωθώντας την παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων τοπικών προϊόντων, αλλά και τη διάθεσή τους στην αγορά.

-       Αυξάνοντας την ποσότητα, αλλά και το εύρος των εξαγόμενων γεωργικών προϊόντων (με νέα αγροτικά προϊόντα), στηριζόμενοι στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, με σκοπό:

- Να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους, κυρίως μέσω της τυποποίησης, της πιστοποίησης και της ιχνηλασιμότητάς τους, καθώς επίσης και της διαφοροποίησης προς νέα και καινοτόμα αγροτικά προϊόντα, τα οποία απαιτούν οι καταναλωτές στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

- Να ανταποκρίνονται σε μια σταθερή και αναγνωρίσιμη ποιότητα και ασφάλεια υψηλών προδιαγραφών.

- Να εξασφαλιστεί επάρκεια παραγωγής μέσα από αποτελεσματικές μορφές συνεργασιών.

Τρίτον: Για την «Αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από τη γεωργία», εστιάζουμε:

-       στην προστασία της βιοποικιλότητας, διασφαλίζοντας τα μεσογειακά αγροτικά συστήματα και το αγροτικό τοπίο,

-       στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής, μέσω εκσυγχρονισμού των παλαιωμένων αρδευτικών δικτύων, προώθησης της γεωργίας ακριβείας και εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων χαμηλής πίεσης,

-       στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, και

-       στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης των εδαφικών συστημάτων.

Τέταρτον: Όσον αφορά στην «Προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων και στήριξη της μεταστροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων», θέλουμε να προωθηθούν καινοτόμες παρεμβάσεις προκειμένου:

-       Να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα και τα υποπροϊόντα των γεωργικών καλλιεργειών, των βιομηχανικών ειδών διατροφής, των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων για την παραγωγή βιοαερίου, λιπασμάτων και ζωοτροφών.

-       Να μειωθούν οι εκπομπές υποξειδίου του αζώτου και μεθανίου από τη γεωργία.

-       Να προσαρμοστεί η ελληνική γεωργία στην κλιματική αλλαγή μέσα από κατάλληλη επιλογή ειδών και μεθόδων καλλιέργειας.

Τέλος: Για την «Κοινωνική ένταξη, μείωση της φτώχειας και οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών», θέλουμε να στρέψουμε τις δυνάμεις:

-       Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, μέσα από την ανάπτυξη υποδομών και την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της χρήσης των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών στις αγροτικές περιοχές.

-       Στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, την υποστήριξη της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (θεματικός τουρισμός και αγροτουρισμός).

-       Στην αναβάθμιση και διατήρηση του οικιστικού περιβάλλοντος.

-       Στην ανάπτυξη τοπικών δικτύων προώθησης αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη συνεργασία επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα για επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

-       Στην ενίσχυση σύγχρονων δράσεων προώθησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

-        Στη συνεχή εκπαίδευση, κατάρτιση και μεταφορά γνώσεων σε καινοτόμες δραστηριότητες του αγροτικού χώρου.

-       Στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στις μεθόδους παραγωγής, μεταποίησης, επεξεργασίας, διάθεσης και προβολής τοπικών προϊόντων, μέσα από τη σύνδεση ακαδημαϊκών και ερευνητικών ινστιτούτων με τις αγροτικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Ζητούμενο για εμάς είναι να σχεδιάσουμε το βέλτιστο και αποδοτικότερο συνδυασμό μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, μέσω της συγχρηματοδότησης για την αγροτική ανάπτυξη, να ξεπεράσει τα προβλήματα, να διασφαλίσει την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και να προωθηθεί η ανάπτυξη της υπαίθρου με σεβασμό στο περιβάλλον.

Όλοι συμφωνούμε στην αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός νέου υγιούς παραγωγικού μοντέλου.

Ενός μοντέλου με πυρήνα την πραγματική οικονομία, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τόσο σε φυσικό πλούτο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Από τη δύσκολη διαπραγμάτευση για την ΚΑΠ και το νέο ΠΑΑ, μας ενδιαφέρει όχι μόνο να μη χάσει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, αλλά και να κερδίσει η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία όλοι οι παραγωγικοί τομείς που συνδέονται με αυτήν.

Και την επόμενη προγραμματική περίοδο, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πόροι για την ελληνική γεωργία. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η «απόδοση» αυτών των κονδυλίων εξαρτάται και από εμάς. Τι εννοώ με αυτό;

Εννοώ ότι εξαρτάται:

-       Από το πόσο καλά προετοιμαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

-       Από το πόσο ανταγωνιστικοί μπορούμε να γίνουμε, με την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

-       Από το αν είμαστε σε θέση να ανακαλύψουμε νέους τρόπους, να εφεύρουμε νέους μηχανισμούς, ώστε η ελληνική γεωργία να διεκδικήσει με καλύτερους όρους μια ισχυρή θέση στη διεθνή αγορά.

-       Από το πόσο γρήγορα προχωράμε στις ουσιαστικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο αγροτικός τομέας, αλλά και σε περιβαλλοντικές προσαρμογές.

Είμαστε αποφασισμένοι να αναστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι εύκολο. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δυσεπίλυτα.

Από την πλευρά μας, ωστόσο, ειδικά στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της χώρας μας είναι ζωντανός.

Έχει παρόν και θα έχει και μέλλον.

Μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας."

2 σχόλια:

  1. τα λαμογια ¨οι αριστεροι¨ ..... αλλα θα μου πεις , με τετοιους <> τι τους θες τους ΧρυσΑυγητες???
    ΛΑΜΟΓΙΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι οι αριστεροί με δεξιά τσέπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.