Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Αυστραλία: με φρικτές εικόνες τα νέα πακέτα τσιγάρων

Η Αυστραλία έγινε το Σάββατο η πρώτη χώρα του κόσμου που αναγκάζει τις καπνοβιομηχανίες να πωλούν τα τσιγάρα τους σε πανομοιότυπες συσκευασίες χωρίς λογότυπο, οι οποίες μάλιστα καλύπτονται από φρικτές εικόνες παθήσεων που συνδέονται με το κάπνισμα.
Στόχος της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι να εμποδίσει την προώθηση των τσιγάρων ως προϊόντων λάιφσταϊλ και να αποτρέψει τους νέους ανθρώπους από το να ξεκινήσουν την εθιστική συνήθεια.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλλει το μέτρο παρά τη νομική εκστρατεία των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες υποστήριξαν ότι η απαγόρευση των εμπορικών σημάτων στα πακέτα και η χρήση της ίδιας γραμματοσειράς σε όλες τις μάρκες συνιστά παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και της πνευματικής ιδιοκτησίας τους.

Το ποσοστό των καπνιστών στην Αυστραλία έχει μειωθεί από το 50% το 1950 στο 15% σήμερα, και η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να το περιορίσει γύρω στο 10% έως το 2018.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπάλληλοι καταστημάτων που πωλούν τσιγάρα αναφέρουν ότι οι νέες εικόνες, οι οποίες δείχνουν για παράδειγμα ένα πόδι με γάγγραινα και έναν ετοιμοθάνατο, νεαρό καρκινοπαθή, είναι τόσο απωθητικές ώστε αρκετοί πελάτες προτιμούν να διαλέγουν τα πακέτα με τη λιγότερο φρικτή εικονογράφηση.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.