Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

«Αθλητισμός – Τυχερά Παιχνίδια – Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»

Κορυφαίες προσωπικότητες του αθλητισμού, της πολιτικής και των ΜΜΕ, συμμετείχαν στην 1η μεγάλη ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός-Τυχερά Παιχνίδια-ΜΜΕ», που διοργάνωσε ο τομέας Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ. 
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΑ Α’ του ξενοδοχείου GRAND HOTEL PALACE, από τις 10:30 το πρωί έως τις 16:30 το απόγευμα, και την τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, εκπρόσωποι της διαιτησίας, δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΠΡΟΠΟ κ.α.

Το κεντρικό θέμα της ημερίδας, η σχέση του τζόγου με τον αθλητισμό, και όλες οι κοινωνικές παράμετροι που προκύπτουν από τη σχέση αυτή, αναλύθηκε σε τρεις διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα είχε ως θέμα «Η Βιομηχανία του Τζόγου» και συμμετείχαν σε αυτή ο διαφημιστής κ. Ντίνος Κωστόπουλος, οι Δημοσιογράφοι Κυριάκος Θωμαΐδης και Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος, και ο Ραδιοφωνικός Παραγωγός Χρήστος Ραγκάτσης. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ ανέλυσαν την αλληλένδετη σχέση του τζόγου με τον Αθλητισμό, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο παράνομο στοίχημα και τις τυχόν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, ενώ επεσήμαναν τη σημασία του στοιχήματος για την επιβίωση των ΜΜΕ.

Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Αθλητισμός και Τυχερά παιχνίδια-Οι δύο όψεις του νομίσματος» συμμετείχαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΠ Α.Ε. Δημήτρης Αγραφιώτης, και ο Βετεράνος Ποδοσφαιριστής Κωνσταντίνος Ορφανός, ενώ την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος τομέα σπουδών Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Κωνσταντίνος Χήτας. Σε αυτό το κομμάτι της ημερίδας εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια στηρίζουν και υποστηρίζουν τον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, αλλά και πως η είσοδος του τζόγου στα επαγγελματικά αθλήματα και δη στο ποδόσφαιρο, έχει διαβρώσει το άθλημα σε πολλά επίπεδα.

Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε «Εγώ είμαι εναντίον του στοιχήματος, και διαφωνώ ότι το στοίχημα βοηθάει τον αθλητισμό. Η καταστροφή του αθλητισμού είναι η ντόπα, τα στημένα παιχνίδια, και η βία. Από το στοίχημα βγαίνει κερδισμένος ο ΟΠΑΠ. Και τα περισσότερα χρήματα για τις ομάδες δεν προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, αλλά από τα τηλεοπτικά δικαιώματα». Για την οικονομική κατάσταση των ομάδων σήμερα ο κ. Υφυπουργός σχολίασε «Είναι 3 με 3,5 χρόνια που δεν έχει πάρει χρήματα κανένα σωματείο. Και εγώ πιστεύω ότι το κύτταρο του αθλητισμού δεν είναι οι ομοσπονδίες αλλά τα σωματεία. Για αυτό και εγώ σαν άνθρωπος του αθλητισμού έχω υποχρέωση να δώσω χρήματα στα σωματεία, στις ομάδες που κάνουν ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στον αθλητισμό λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά θα προσπαθήσουμε να μη στερηθούν τα παιδιά μας τίποτα».

Καυστικός ήταν ο κ. Διονύσης Ψωμιάδης, ο οποίος στην εισήγησή του υποστήριξε «Υπάρχει “μπόχα” στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ενώ αντίθετα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι το πιο υγιές κομμάτι του Ελληνικού αθλητισμού. Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα πιο διεφθαρμένα, και υπαίτια για την διαφθορά είναι η πολιτεία, που επιτρέπει την ατιμωρησία».

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την τρίτη ενότητα, που είχε ως θέμα «Στοίχημα και Ανήλικοι». Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ με θέμα «Ανήλικοι και τυχερά παιχνίδια». Από την έρευνα προκύπτει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των εφήβων στην Ελλάδα σήμερα, ασχολείται συστηματικά με το στοίχημα. Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασαν ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο πρ. ποδοσφαιριστής και ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ Γιώργος Ξενίδης, ο Νομικός και μέλος του ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) Λάκης Σημαιοφορίδης, και η Ψυχολόγος Νίκη Λεβεντοπούλου. Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τότσικας.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.