Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης στους Δήμους

Ευρεία σύσκεψη για τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των Δήμων για τη Δεύτερη Φάση της Ανοιχτής Πρόσκλησης προς τους Δήμους της χώρας, που προβλέπει τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Η Γενική Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας Ε. Καρατζόλα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Δήμων για το περιεχόμενο των προγραμμάτων, την αναγκαία προετοιμασία των Δήμων και τις απαιτούμενες διαδικασίες και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Πληροφοριακή υλικό έδωσαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Π. Μανούρης και ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ίδιου Ιδρύματος Λ. Αμπελιώτης.

Τα θέματα που κυρίως απασχολούν τους Δήμους σε σχέση με τα προγράμματα αυτά αφορούν τις πιστοποιήσεις των κτιρίων στα οποία θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές, την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των αναλωσίμων αλλά και την πρόσληψη και απασχόληση του προσωπικού.

Πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης διαθέτουν ήδη 20 Δήμοι – Μέλη της ΠΕΔΚΜ (Αλεξάνδρειας, Αλμωπίας, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Αριστοτέλη, Βέροιας, Δέλτα. Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας, Κιλκίς, Κορδελιού, Νέας Προποντίδας, Παιονίας, Νεάπολης- Συκεών, Παύλου Μελά, Πέλλας, Πολυγύρου, Πυλαίας- Χορτιάτη, Σερρών και Σιθωνίας).

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης κάλεσε τους εκπροσώπους των υπολοίπων Δήμων να υποβάλουν προτάσεις, καθώς είναι ανοιχτή μέχρι τις 31.12.12 η Πρόσκληση προς τους Δήμους.

«Για μας τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, δηλαδή η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ενηλίκων, αποτελούν βασικούς πυλώνες του τομέα Κατάρτισης και Εκπαίδευσης, τους οποίους οφείλει να παρέχει στους πολίτες της κάθε οργανωμένη Πολιτεία. Ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε τα προγράμματα αυτά είναι πολύτιμα αφού θωρακίζουν με πρόσθετες δεξιότητες και προσόντα ανέργους ή υποαπασχολούμενους οι οποίοι διεκδικούν με καλύτερους όρους θέσεις απασχόλησης.

Ως λειτουργοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στηρίζουμε τα Προγράμματα και εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για την ανάπτυξη τους αλλά και τη μεταφορά τους σε όλη τη χώρα. Άλλωστε οι Δήμοι παρείχαν παρόμοια προγράμματα στους δημότες τους εδώ και δεκαετίες και με δική τους οικονομική επιβάρυνση μάλιστα. Σε προηγμένες κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά τα προγράμματα βρίσκονται στην ευθύνη των Δήμων και αυτό είναι ο τελικός μας στόχος.

Ωστόσο, δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδιώκει και επιθυμεί μεγαλύτερη εμπλοκή της στην προετοιμασία και εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων αλλά και λιγότερη γραφειοκρατία όπως και μεγαλύτερη αποκέντρωση. Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί ένα Ίδρυμα από την Αθήνα κεντρικά να φροντίζει για να αναλώσιμα των προγραμμάτων ή για το προσωπικό τους και να μην γίνονται οι εργασίες αυτές από τους Δήμους σε χρέωση των Προγραμμάτων», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.