Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Η διαιτολόγος σας προτείνει - Χαρείτε τις γιορτές, χωρίς τύψεις

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Οι γιορτές πλησιάζουν, η διάθεση μας γίνεται καλύτερη και οι άμυνες μας απέναντι στους διατροφικούς πειρασμούς, αρχίζουν σιγά σιγά να αποδυναμώνονται. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα συνεπείς στο καθιερωμένο πρόγραμμα διατροφής μας και σκεφτόμαστε συνεχώς να κάνουμε ατασθαλίες.

Οι σκέψεις μας προσανατολίζονται στο γιορτινό τραπέζι και οι νοικοκυρές προμηθεύονται τα υλικά, με τα οποία θα φτιάξουν τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και τα καθιερωμένα εορταστικά φαγητά. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους, αλλά το ίδιο νόστιμα και δελεαστικά φαντάζουν το κανταϊφι και ο μπακλαβάς.

Και από τα φαγητά πρώτο στη λίστα προτίμησης έρχεται το χοιρινό κρέας σε όλες του τις εκδοχές και η λαχταριστή γαλοπούλα ψητή ή γεμιστή ,στην οποία είναι δύσκολο ν’αντισταθούμε.

Σίγουρα όλα τα παραπάνω φαντάζουν δελεαστικά και μας ανοίγουν την όρεξη, ωστόσο εκείνο που προέχει είναι οι θερμίδες που περιέχουν, τις οποίες δεν είναι συνετό να αποκλείσουμε από το διαιτολόγιο μας αυτές τις γιορτινές μέρες,αλλά τουλάχιστον μπορούμε να τις επιβληθούμε και να τις ελέγξουμε.

Με μέτρο θα δοκιμάσουμε απ’ όλες τις λιχουδιές του εορταστικού τραπεζιού, δεν θα παραφορτώσουμε το στομάχι μας, δεν θα λησμονήσουμε το νερό και τις ωφέλιμες σαλάτες ,θα προσέξουμε ώστε να μην προσθέσουμε επιπλέον αλάτι στο ήδη μαγειρεμένο φαγητό αλλά και στις σαλάτες,θα φροντίσουμε να έχουμε ποικιλία στα γεύματά μας ,είτε αυτό αφορά στα φαγητά, στις σαλάτες, στα φρούτα ακόμη και στα γλυκά. "Κάθε τρόφιμο έχει κάτι δικό του πολύτιμο να μας προσφέρει"!

Καλό είναι να τρώμε αργά παρέα με αγαπημένα πρόσωπα σε ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον.

Δεν κάνουμε υπερβολές σε αλκοολούχα ποτά, ακόμη και στα πιο αθώα,όπως το κόκκινο ή λευκό κρασί ή την μπύρα.

Δεν λησμονούμε να πίνουμε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε μεγάλο γεύμα και να τρώμε πρώτα τη σαλάτα μας ή παράλληλα με το φαγητό να τρώμε και σαλάτα,οπωσδήποτε!

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η κατανάλωση τυριού, είτε αυτό είναι η αγαπημένη μας φέτα ή άλλα κίτρινα τυριά, τα οποία κι αυτά έχουν την τιμητική τους αυτές τις γιορτινές μέρες,μια και συνοδεύουν καταπληκτικά αρωματικά και αφρώδη κρασιά.Προσοχή, κρύβουν πολλές θερμίδες,είναι λιπαρά και περιέχουν αρκετό αλάτι!

Επίσης, μια άλλη νόστιμη αμαρτία είναι οι αγαπημένοι μας , ξηροί καρποί. Καλό είναι να προτιμούμε τους ανάλατους, κυρίως τα αμύγδαλα –πλούσια σε ασβέστιο, και τα καρύδια-πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε είναι ενδεικτικά για τα αμύγδαλα 7-12τεμ και για τα καρύδια 2-3 ολόκληρα!

Κάτι άλλο με το οποίο όλες οι νοικοκυρές θα μπορούσαν να πετύχουν λιγότερες θερμίδες στα φαγητά και στα γλυκά τους είναι να χρησιμοποιούν προϊόντα με λίγες θερμίδες, όπως μαργαρίνες με χαμηλά λιπαρά, ελαιόλαδο (είναι πιο υγιεινό-όχι λιγότερο παχυντικό) ,φυσικά γλυκαντικά όπως στέβια, χυμό αγαύης, καστανή ζάχαρη, μέλι. Επίσης, αλεύρι ζέας, ολικής αλέσεως, αλεύρι φαγόπυρου, κουάκερ, πίτουρο βρώμης. Σημαντικό στοιχείο στην μείωση των θερμίδων είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Προτιμούμε το βράσιμο στον ατμό, το βράσιμο γενικότερα και το ψήσιμο στο γκριλ ή στο φούρνο.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 2 συνταγές, μια για μελομακάρονα και μια για κουραμπιέδες οι οποίες είναι πιο υγιεινές και λιγότερο παχυντικές!!( όσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό!!)

Μελομακάρονα


Υλικά : 
· 1 ποτήρι ελαιόλαδο (225 γρ)
· 1/3 του ποτηριού (120 γρ) φυσικό χυμό πορτοκάλι
· Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
· ½ σφηνάκι ρακί
· ½ σφηνάκι κονιάκ
· 1 κ.τ.γλ μαγειρική σόδα
· 1,5 κ.τ.γλ κανέλα σε σκόνη
· ½ κ.τ.γλ του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
· 30 γρ σιμιγδάλι ψιλό
· 340 γρ αλεύρι ζέας ή ολικής αλέσεως
· 60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· 2 κουταλιές της σούπας στέβια κρυσταλλική 95%γλυκοσίδες

Για το σιρόπι :
· 50 γρ σιρόπι αγαύης
· ½ φλιτζ λικέρ κανέλας ,χωρίς ζάχαρη ή άλλο λικέρ
· 1 φλιτζ τριμμένα καρύδια

Eκτέλεση
Ξεκινάμε με τον χυμό πορτοκάλι ,ρίχνουμε μέσα την σόδα και ανακατεύουμε για να λιώσει.Να το έχετε πάνω απ’το μπόλ που θα φτιάξετε το μείγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται έξω από το ποτήρι.

Το ρίχνουμε λοιπόν στο μπόλ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο,την ρακί και το κονιάκ,ανακατεύουμε καλά.Στη συνέχεια θα βάλουμε μέσα τα μπαχαρικά μας ,το ξύσμα,την στέβια και θα ανακατέψουμε πολύ καλά.

Ετοιμάζουμε τώρα τα αλεύρια μας και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ,ζυμώνουμε πολύ καλά. Στρώνουμε σ’ένα ταψί μια λαδόκολλα και ξεκινάμε να πλάσουμε τα μελομακάρονα .Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 1700C,ετοιμάζουμε το ταψάκι μας και τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν. 


Θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν, τότε είναι έτοιμα! Σύντομα θα έχετε τα πιο αφράτα και τραγανά μελομακάρονα που φάγατε ποτέ! Μέσα σ’ένα γυάλινο μπολάκι,θα ρίξουμε το σιρόπι αγαύης και το λικέρ, ανακατεύουμε καλά. Όπως βγάζουμε τα μελομακάρονα απ’τον φούρνο ζεστά ,ζεστά, τα βουτάμε μέσα στο μείγμα με το σιρόπι αγαύης, μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Τ’ ακουμπάμε πάνω σε μια πιατέλα και τους προσθέτουμε λίγο τριμμένο καρύδι ανακατεμένο με λίγη κανέλα.
Καλή σας επιτυχία! 


Κουραμπιέδες μοσχομυριστοί 


Υλικά : 
· 200 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
· 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· 150 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα ή ολόκληρα
· 1 κ.τ.γλ μαγειρική σόδα
· 3 κ.τ.σούπας στέβια κρυσταλλική 95%
· ½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
· ½ ποτήρι του νερού λιωμένο βούτυρο αγελάδος
· ½ ποτηράκι του κρασιού ούζο
· ½ ποτηράκι του κρασιού ανθόνερο
· 5 σταγόνες εσάνς πικραμυγδάλου
· Αντί για ζάχαρη άχνη, μπορούμε να βάλουμε στέβια σε σκόνη ή σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη, χωρίς ζάχαρη και λίγο ινδοκάρυδο

Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε βαθύ μπολ το λάδι και το λιωμένο βούτυρο,
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.

Μέσα σ ’αυτά διαλύουμε καλά την στέβια και την βανίλια, προσθέτουμε την σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά τ’αλεύρια μας, ανακατεμένα μαζί με τα αμύγδαλά.

Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και ξεκινάμε να πλάσουμε τους κουραμπιέδες.

Όταν είναι έτοιμο το πρώτο ταψί μας, ψήνουμε στους 1700C στον αέρα για 30 λεπτά περίπο, ανάλογα με το μέγεθος των κουραμπιέδων μας.

Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, και αρχίζουμε να τους βουτάμε στη σοκολάτα. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.

Μπορούμε να τους αφήσουμε και σκέτους, είναι το ίδιο νόστιμοι!

Καλή επιτυχία !!Καλές Γιορτές !!




* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648
E-mail: mdietkana@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.