Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

«Η σημασία των εναλλακτικών καλλιεργειών και της επιχειρηματικότητας στη βιολογική γεωργία»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων και τον Δήμο Πέλλας την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 στο Δημαρχείο Πέλλας με τίτλο:
«Η σημασία των εναλλακτικών καλλιεργειών και της επιχειρηματικότητας στη βιολογική γεωργία» 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος της Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και ο Πρόεδρος του Δικτύου Βιολογικών Προϊόντων, κ. Δημήτριος Συμεωνίδης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης, κ. Χαρίσης Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ και Βιοκαλλιεργητής, ο οποίος παρουσίασε τις καλλιέργειες της στέβιας και του ιπποφαούς. Ο κ. Αργυρόπουλος επεσήμανε ότι όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της στέβιας, θα πρέπει να έχουν κάνει σχετική έρευνα, ώστε να επιλέξουν την κατάλληλη ποικιλία, η οποία και να γνωρίζουν εκ των προτέρων που θα τη διαθέσουν, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεταποιητική μονάδα. Επιπλέον, ανέφερε ότι στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα φυτώριο στέβιας έκανε κάποια λάθη, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να έχει μεγάλες απώλειες στον τελικό αριθμό των φυτών. Όσον αφορά στο ιπποφαές, έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της ποικιλίας, καθώς είναι διαφορετική η ποικιλία που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και από αυτή που προορίζεται για επεξεργασία τροφίμων, ενώ τόνισε ότι η μετασυλλεκτική του διαχείριση παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος.

Ο Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, Καθηγητής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αναφέρθηκε στην πειραματική καλλιέργεια του Goji Berry, που πραγματοποιείται από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα για την καλλιέργειά του στην Ελλάδα, ότι η διαδικασία συλλογής του είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι είναι αδύνατο να ανταγωνισθεί τις εισαγόμενες ποσότητες από την Κίνα, δεδομένου του κόστους εργασίας. Συνεχίζοντας, ο κ. Χρήστος Τράντης από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπησε τον βιοκαλλιεργητή και φυτωριούχο Goji Berry κ. Φώτη Μπουκινά πραγματοποιώντας την εισήγησή του. Ο κ. Τράντης αναφέρθηκε στις καλλιεργητικές φροντίδες του Goji Berry, καθώς επίσης και στη σημασία της επιλογής της κατάλληλης ποικιλίας και στην οικονομική απόδοση της καλλιέργειας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Δημήτρης Λούτσιγκας, Υπεύθυνος Πωλήσεων της Γκουστέρα ΑΕ, ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία της εταιρείας του και τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βιολογικά ρόδια και ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες της εταιρείας του εξάγονται. Διεθνές ενδιαφέρον υπάρχει για τα αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, τα οποία υπερέχουν σε ποιότητα σύμφωνα με την Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, Γεωπόνο, Βιοτεχνολόγο και Βιοκαλλιεργήτρια. Η κα Γρηγοριάδου στην εισήγησή της παρουσίασε τόσο τις προοπτικές, όσο και τα βασικά βήματα που θα πρέπει κάποιος να ακολουθήσει για να ασχοληθεί με την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και βοτάνων, ενώ τόνισε ότι η φυσική προσαρμογή τους στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας, μπορούν να περιορίσουν το κόστος παραγωγής τους. Τέλος, ο κ. Βασίλης Βουλκόπουλος, Senior Partner της EMETRIS ΑΕ, τόνισε τη σημασία του brand στην ανάπτυξη των εταιρειών και στην προώθηση των προϊόντων τους και παρουσίασε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν τους εμπλεκόμενους στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων.

Στα συμπεράσματα της εκδήλωσης αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΒΙΟΑΓΡΟΣ ΑΕ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι παραγωγοί και οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, θα πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη εγρήγορση και σε αναζήτηση νέων πηγών πληροφόρησης, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί για να απευθυνθούν σε νέες αγορές.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση υπό το συντονισμό του κ. Γιώργου Στρατάκη, Διευθυντή Marketing της AGROLAB AE. Έγινε εκτενής συζήτηση στο κατά πόσο οι έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να παραμείνουν και να επικεντρωθούν στην παραγωγή τοπικών ποικιλιών ή να αναζητήσουν νέες καλλιέργειες. Συμπερασματικά, αναφέρθηκε ότι σε ερευνητικό επίπεδο, η αναζήτηση νέων καλλιεργειών μπορεί να συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, αλλά για την περίπτωση μαζικής παραγωγής προϊόντων, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η εμπορία και διακίνηση των παραγόμενων προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.