Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τα "Omorfa Taxidia" κάνουν ...Στρατιωτικό τουρισμό !!


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των 100 ετών από τη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αλλά και της επετείου της 28η Οκτωβρίου 1940, αγκυροβόλησαν για λίγες ημέρες στο λιμάνι της πόλης το υποβρύχιο "Παπανικολής", αλλά και η τορπιλάκατος "Υποπλοίαρχος Δανιολός".
Το Πολεμικό μας Ναυτικό δεν έστειλε μόνο αυτά, αλλά τα συγκεκριμένα ήταν επισκέψιμα για τον κόσμο. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν η τεράστια προσέλευση του κόσμου, κάτω από συνεχή βροχή και με πολλές ώρες αναμονής ειδικά στο υποβρύχιο. Ακόμη ποιο ενδιαφέρον ήταν ότι είδαμε πολλές γυναίκες αλλά και μικρά παιδάκια με τους γονείς τους. Ο κόσμος "δείχνει το δρόμο" αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι, μάλλον δεν ακούν, δε βλέπουν, ή ίσως δε θέλουν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα.... Γιατί να πάει μια οικογένεια -κάτω από αντίξοες συνθήκες- για να δει μια "πολεμική μηχανή"; Σιγά το εντυπωσιακό και το ενδιαφέρον. Κι όμως χιλιάδες κόσμου, έδειξε με την παρουσία του, την εμπιστοσύνη, τη λαχτάρα να στηρίξει, να θαυμάσει, να τιμήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ο απλός λαός, έδειξε ότι θέλει να στηριχθεί, να πιστέψει σε αξίες και ιδανικά. Αυτών που έδωσαν τη ζωή τους ανιδιοτελώς στα προηγούμενα χρόνια, για ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Αλλά και αυτών που δεν θα διστάσουν να θυσιαστούν αν χρειαστεί στο μέλλον. Μακριά από μικροκομματικά παιχνίδια και συμφέροντα, αλλά για το όφελος της πατρίδας μας και μόνο αυτής....

Το σημερινό Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι το τρίτο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού με αυτό το όνομα. Το πρώτο ήταν γαλλικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως που είχε παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό το 1927. Έδρασε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτελώντας συνολικά δεκατέσσερις (14) πολεμικές περιπολίες στην Αδριατική και στο Αιγαίο Πέλαγος, από την 28 Οκτ 1940 έως την 13 Οκτ 1944. Κατά τη διάρκεια των περιπολιών του βύθισε εχθρικά πλοία συνολικού εκτοπίσματος περί των 13000 τόνων.
Παροπλίστηκε το 1945, λόγω παλαιότητας. Το δεύτερο ήταν αμερικανικής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως κλάσης GUPPY IIA, το οποίο είχε παραληφθεί το 1972 και παρέμεινε σε υπηρεσία μέχρι το 1993, οπότε και παροπλίστηκε.
Το Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S -120) είναι ένα συμβατικό Υ/Β Τype 214, πρώτο στη σειρά των 6 Υποβρυχίων τύπου "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό. Κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία της HDW στο ΚΙΕΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. Καθελκύσθηκε την 22 Απριλίου 2004. Την 21 Δεκεμβρίου 2010 κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και εντάχθηκε στη δύναμη των Υποβρυχίων.
Η καθέλκυση της TΠΚ "Δανιόλος" έγινε στις 8 Ιουλίου 2003 και η τελετή εντάξεως στο Π.Ν. στις 22 Φεβρουαρίου 2006 (Κυβερνήτης Πλωτάρχης Ν. Κασιμάτης Π.Ν.). Ονομάστηκε «Υποπλοίαρχος ΔΑΝΙΟΛΟΣ» προς τιμή του αείμνηστου Υποπλοιάρχου Α. Δανιόλου που φονεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1942 στη γέφυρα του ΥΒ ΤΡΙΤΩΝ κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας εξαιτίας σφοδρής επίθεσης του Γερμανικού ανθυποβρυχιακού καταδιωκτικού Z-102.

Πηγή: Omorfa Taxidia

2 σχόλια:

  1. Υποβρήχια,εξοπλισμοί,μίζες όλα για το συμφέρον του Ελληνα πολίτη,όμορφα ταξίδια και στρατιωτικός τουρισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τιμη και δοξα στα υποβρυχια μας,και οσο για τους κουλτουριαρηδες...κοπρανα στο στομαχι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.