Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας νεογέννητων βρεφών στη Θεσσαλονίκη.

"Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας νεογέννητων βρεφών στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις θερμοκοιτίδες και τα «κουνάκια» που δεν αρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, καθώς και με τον εξοπλισμό και τις ελλείψεις σε προσωπικό.
Χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα δημοσιεύματα:

- Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, υπάρχουν 50 αναπτυγμένες κλίνες (30 θερμοκοιτίδες και 20 κουνάκια), οι οποίες όμως σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου οργανισμού του νοσοκομείου θα περιοριστούν σε 40, ενώ 10 είναι τα κρεβάτια εντατικής νοσηλείας. Στη Μονάδα νοσηλεύονται στην εντατική και ενδιάμεση νοσηλεία περίπου 600 νεογνά το χρόνο και πλέον λειτουργεί στα όρια των δυνατοτήτων της με πληρότητα 90%.

- Στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Ιπποκράτειου υπάρχουν 44 θερμοκοιτίδες από τις οποίες οι 15 είναι εντατικής νοσηλείας και οι υπόλοιπες 29 ειδικής. Εδώ η πληρότητα συνήθως ξεπερνά το 100%, ενώ υπάρχουν μέρες χωρίς διαθεσιμότητα.

- Τέλος στην Πανεπιστημιακή Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου η πληρότητα αγγίζει το 120%.

Σημειώνουμε πως οι Μονάδες αυτές εξυπηρετούν μια περιοχή με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων και αντιμετωπίζουν εκατοντάδες πρόωρα νεογνά το χρόνο με πολλά προβλήματα υγείας. Αναδεικνύεται λοιπόν, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης, η ανάγκη για την ίδρυση και άλλων μονάδων ή αύξηση των κλινών στις υπάρχουσες και σε καμία περίπτωση μείωσή τους.

Να τονίσουμε επίσης πως η επιλογή της νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα είναι συνήθως απαγορευτική για πολλές λαϊκές οικογένειες λόγω του δυσβάσταχτου κόστους, το οποίο ανάλογα με τις ανάγκες περίθαλψης, ξεπερνά και τα 1.500 ευρώ την ημέρα.

Ταυτόχρονα «αγκάθι» στη λειτουργία των ΜΕΝΝ αποτελεί η έλλειψη προσωπικού κυρίως νοσηλευτών. Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει αντικειμενικά η δυσκολία τους να φροντίσουν ολοκληρωμένα τους ασθενείς, και να ελλοχεύουν κίνδυνοι για λάθη και παραλείψεις.

Η συστηματική υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων απ’ όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που εφαρμόζει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις και στην ενίσχυση των υποδομών και της αναγκαίας ανανέωσης του εξοπλισμού των ΜΕΝΝ, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές νεογνών.

Επειδή όμως η Υγεία δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα, ούτε όμως και οι ανάγκες μπορούν να καλύπτονται με «φιλανθρωπίες»,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
-  την άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, μαιών και νοσηλευτών σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες και τις επιστημονικά αποδεκτές προδιαγραφές.
-  τη δημιουργία νέων δημόσιων Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, με θερμοκοιτίδες, «κουνάκια» και κρεβάτια που να καλύπτουν πλήρως, δωρεάν και με ασφάλεια όλες τις ανάγκες, ώστε να μην οδηγούνται οι λαϊκές οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα.
-  την αναγκαία ενίσχυση και ανανέωση των υποδομών στις υπάρχουσες ΜΕΝΝ."

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.