Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας

Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup, το ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μία μέρα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην οποία θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δύο βασικοί παίκτες, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δείχνουν αποφασισμένοι για την επίτευξη συμφωνίας.

Αν και αποκλείει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Β. Σόιμπλε αισιοδοξεί ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των εταίρων. Oπρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε από τη Γερμανία την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα πορεία των διαβουλεύσεων, εκφράζοντας αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup. Το βασικό ερώτημα που αναμένεται να τεθεί είναι πώς ακριβώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αν όχι με κούρεμα.

Τι περιμένει η ευρωπαϊκή επιτροπή από το Eurogroup«Χρειαζόμαστε μια απόφαση που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» δήλωσε σήμερα, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πυρετωδώς και μοχθεί για να έχουμε αυτήν την απόφαση αύριο, ενώ επεσήμανε επίσης ότι η τρόικα στην αυριανή συνεδρίαση θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν δεν θα υπάρξει ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά ένας συνδυασμός μέτρων, πάνω στον οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης. Η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup θα συνεχιστεί και αύριο το πρωί και στη συνέχεια θα υποβάλει εναλλακτικά σενάρια στους υπουργούς για να κάνουν την τελική επιλογή.

Σενάρια για τα επιτόκια και την αποπληρωμή των δανείωνΠιο συγκεκριμένα, σχετικά με τον συνδυασμό μέτρων, αυτά αναμένεται να περιλαμβάνουν δύο σενάρια για τα επιτόκια: το πρώτο αφορά των μηδενισμό των επιτοκίων, την απαλλαγή δηλαδή της Ελλάδας από την πληρωμή τόκων. Η λύση αυτή βέβαια αναμένεται να συναντήσει δυσκολίες στην υιοθέτησή της από τις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, κυρίως την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες δανείζονται με πολύ υψηλά επιτόκια. Το δεύτερο περιλαμβάνει τη μείωση των επιτοκίων κατά 50%. Οι υπουργοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν πιο από τα δύο αυτά σενάρια θα ακολουθήσουν.

Το παραπάνω συνδυαστικό πακέτο μέτρων προβλέπει επίσης παράταση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων προς τους ευρωπαίους εταίρους καθώς και τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα προκειμένου να αγοράσει ομόλογα στην αγορά σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισεκατομμυρίων ευρώ έτσι ώστε να αποποιηθούν των κερδών τους και να επιστρέψουν με έμμεσο τρόπο τα κέρδη στην Ελλάδα, καθώς η απευθείας επιστροφή των κερδών απαγορεύεται από το καταστατικό τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο παραπάνω συνδυασμός μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε σχετικά το περασμένο Σάββατο ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο η εξυπηρέτηση του χρέους όσο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Deutsche Welle
Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.