Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Χαρακόπουλος: «Μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές στο χωράφι και το ράφι»

Δεν επιτρέπεται να λιποτακτήσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αλλιώς θα θέλαμε να κυβερνήσουμε, ότι θα ήταν διαφορετικές οι προτεραιότητές μας αν δεν υπήρχε η ανάγκη εκπόνησης ενός προγράμματος που θα επέτρεπε στην οικονομία να ανασάνει, να απομακρυνθούμε από τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών και της εξόδου μας από το ευρώ. Ο στόχος μας, όμως, δεν αλλάζει και ελπίζω ότι σύντομα, έχοντας ξεπεράσει την πιο
απειλητική σκόπελο, την πιο επίφοβη από όλες που αντιμετωπίσαμε ως σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για την οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, βιώσιμου και δίκαιου, μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, χωρίς όλες αυτές τις παθογένειες που ακόμα και σήμερα μας ταλανίζουν».

Μείωση του ανοίγματος της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές στο χωράφι και το ράφι «Στην αντιμετώπιση του προβλήματος διόγκωσης των τιμών από τους μεσάζοντες μπορεί να συμβάλει και η αλλαγή φορολόγησης των αγροτών. Σήμερα πολλοί παραγωγοί με το δέλεαρ της επιστροφής του ΦΠΑ δέχονται την πρόταση των εμπόρων να γράφουν στο τιμολόγιο ότι πωλούν τα οπωροκηπευτικά τους σε τιμή μεγαλύτερη της πραγματικής. Έτσι, ο έμπορος μπορεί να δικαιολογήσει την υψηλή τιμή που θα μεταπωλήσει το προϊόν και έτσι φτάνει ακριβό στο ράφι. Αν όλοι ο αγρότες έχουν βιβλία και φορολογούνται με βάση τα έσοδα, τότε δεν έχουν κανένα κίνητρο να ενδώσουν στην πίεση των εμπόρων. Βεβαίως, η αλλαγή φορολόγησης των αγροτών θα πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα και γιατί όχι με επιδότηση του λογιστικού κόστους που θα τους επιβαρύνει. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών με τις οποίες φτάνουν τα αγροτικά προϊόντα στο ράφι».

Οικονομικός έλεγχος σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ για πλήρη διαφάνεια «Η απόφαση της Κυβέρνησης για διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο στις αγροτικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ είναι με εντολή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε κάθε υπόθεση στην οποία μπορεί να υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Ο έλεγχος καταρχήν ήταν πενταετής με συνδρομή του ΣΔΟΕ, του οικονομικού εισαγγελέα και του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Μετά από αιτήματα Βουλευτών επεκτείνεται και είναι από το 1994, που θεσμοθετήθηκαν αυτές οι ενισχύσεις.

Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να διακοπεί η παράλογη αυτή ενίσχυση του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού. Υπέρ αυτής της απόφασης έχουν τοποθετηθεί κόμματα, όπως η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κόμμα από το Βήμα της Βουλής πριν από λίγο, αλλά και Βουλευτές άλλων Κομμάτων. Τα χρήματα αυτά θα δίνονται πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Θα είναι ένα επίδομα της τάξης των 1000 ευρώ σε περίπου πέντε χιλιάδες αγροτικά πολύτεκνα νοικοκυριά ανάλογα με τα έσοδα του ΕΛΓΑ, τα οποία φέτος υπολογίζονται στα 160 εκατομμύρια ευρώ».

Η Πειραιώς συνεχίζει τα τραπεζικά προϊόντα της ΑΤΕ «Ήμουν εξ αυτών που θα επιθυμούσαν να παραμείνει η Αγροτική Τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν μπορούμε, όμως, να λησμονούμε κάποια δεδομένα. Πρώτον, μόλις το 13% των χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας κατευθύνονταν πλέον σε αγρότες και συνεταιρισμούς με επιτόκια υψηλά λόγω κρίσης, που καθιστούσαν δυσχερή τη ρευστότητα προς τους αγρότες μας. Δεύτερον, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, έδειξε την Αγροτική Τράπεζα στην τελευταία θέση, στην 91η, μεταξύ τραπεζών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν είναι βιώσιμη μια τράπεζα επιλαμβάνεται η εποπτεύουσα αρχή, εν προκειμένω η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και προχώρησε στη μεταβίβαση του καλού κομματιού στην Πειραιώς. Η νέα Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ έχει κάθε λόγο να συνεχίσει να παρέχει τα τραπεζικά προϊόντα που έδινε μέχρι πρότινος η Αγροτική Τράπεζα στους αγρότες μας και ήδη χορηγεί ΑΔΑ, Ανοιχτά Δάνεια Αγροτών».

Στόχος μας η παραγωγή και εξαγωγή ποιοτικών προϊόντων «Η χώρα μας, βεβαίως, είναι ένας ευλογημένος τόπος που μπορεί να παράξει σχεδόν ό,τι μπορεί να καλλιεργηθεί. Στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, επώνυμων τροφίμων, που μπορούν να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού. Αλλά θεωρώ λάθος να εγκαταλείψουμε παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, που μπορεί να έχει ενοχοποιηθεί ως υδροβόρα καλλιέργεια, αλλά είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν μετά τις ελιές στη χώρα μας».

Η ΚΑΠ αναμόρφωσε θεαματικά την ελληνική περιφέρεια «Παρά τα όποια λάθη μπορεί να έγιναν στα τριάντα τόσα χρόνια που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εισέρευσαν δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, βελτιώθηκε κατακόρυφα το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων αγροτών- προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και έχω προσωπικές εμπειρίες- και άλλαξε βεβαίως και η εικόνα της ελληνικής περιφέρειας.

Για να μάθουμε γράμματα στο «Κολέγιο Κοτσαρή», όπως αυτοσαρκαζόμενοι αποκαλούσαμε το Γυμνάσιο Ιτέας Καρδίτσας, πηγαίναμε με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ μέσα από χωματόδρομους, ενώ πολλές φορές κάναμε ωτοστόπ. Ε, δεν είναι αυτή η ελληνική περιφέρεια σήμερα. Έχει αλλάξει κι έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Βεβαίως, δεν έπιασαν πάντα τον τόπο που θα έπρεπε τα χρήματα που ήρθαν. Υπήρχαν λάθη, υπήρχαν λανθασμένοι σχεδιασμοί, αλλά θα ήταν άδικο να είμαστε ισοπεδωτικοί».

Στηρίζουμε ενεργά την ελληνική κτηνοτροφία «Η φετινή χρονιά αναμφίβολα είναι μια δύσκολη χρονιά γιατί είχαμε εκτίναξη διεθνώς στις τιμές των ζωοτροφών. Σαν Υπουργείο αναλάβαμε δράσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Στο εσωτερικό, όπως ειπώθηκε, δόθηκε ολόκληρη η εξισωτική αποζημίωση στους αγρότες και κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και τα 160.000.000 ευρώ, όπως ήταν προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Δόθηκε το ποιοτικό παρακράτημα, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Επιταχύνουμε τα σχέδια βελτίωσης με προτεραιότητα σε αυτά που αφορούν τους κτηνοτρόφους μας. Προχωρούμε σε διορθώσεις στον κτηνοτροφικό νόμο για την εξαίρεση των κατεδαφίσεων.

Και στο εξωτερικό ήδη έχουμε θετικές ειδήσεις με τη συναίνεση της κοινότητας στην καταβολή κρατικών ενισχύσεων de minimis στους κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα και τους κτηνοτρόφους που δεν λαμβάνουν ενισχύσεις από την κοινότητα. Βεβαίως, είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα ουσιαστικά και οικονομικά για την καλλιέργεια ψυχανθών έτσι ώστε να πάψει η μεγάλη αυτή εξάρτηση που έχουμε σε ζωοτροφές από το εξωτερικό».

Ό,τι παίρνουμε με το ένα χέρι από επιδοτήσεις, δεν μπορεί να το επιστρέφουμε με το άλλο χέρι στις Βρυξέλλες με τη μορφή προστίμων

«Όσον αφορά στα δάνεια των αγροτών και κτηνοτρόφων και των συνεταιριστικών οργανώσεων, όπως ξέρετε, δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που πολλές φορές έφθανε το 100% και με επιδότηση επιτοκίου σε τέτοιο βαθμό που πολλά απ’ αυτά είναι άτοκα. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών υπήρξε μετάθεση του χρόνου καταβολής της πρώτης δόσης και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Όμως, όπως έχει ειπωθεί από τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών, με βάση το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, τα περιθώρια παροχής εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου είναι μηδενικά. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις παρατάσεις που έχουν δοθεί στο χρόνο αποπληρωμής, με την κατηγορία ότι ουσιαστικά αποτελούν ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης των Ελλήνων αγροτών. Η παροχή εγγυήσεων και η επιδότηση του επιτοκίου θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρεμβάσεις που δημιουργούν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού των Ελλήνων αγροτών σε βάρος των υπολοίπων αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή προστίμων και καταλογισμών και δεν αντέχει άλλα πρόστιμα ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Ό,τι παίρνουμε με το ένα χέρι από επιδοτήσεις, δεν μπορεί να το επιστρέφουμε με το άλλο χέρι στις Βρυξέλλες με τη μορφή προστίμων».

Διακομματικό αίτημα η διατήρηση προσωπικού του ΕΛΓΑ «Για να καταβάλλονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις θα πρέπει ο Οργανισμός να έχει το απαραίτητο γεωτεχνικό προσωπικό. Διενεργεί ετησίως τετρακόσιες χιλιάδες εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Σήμερα, σε σχέση με το 2009 το προσωπικό, μόνιμο και εποχικό, είναι λιγότερο από το μισό. Από χίλιους εκατόν τριάντα οκτώ το 2009 σήμερα εργάζονται πεντακόσιοι τριάντα εννέα. Εκκρεμεί βεβαίως η έγκριση τριών αιτημάτων πρόσληψης εποχικών εργαζομένων με συμβάσεις τρίμηνες και οκτάμηνες.

Μέχρι τώρα τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε με μετακινήσεις γεωτεχνικών στα υποκαταστήματα όπου υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα με εκτιμήσεις ζημιών και με την αξιοποίηση των γεωτεχνικών των περιφερειών. Γι’ αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν καθυστερήσεις. Καταγράφω όμως με ενδιαφέρον τη συναίνεσή σας στην τροπολογία που είδα ότι κυκλοφορεί για την αποτροπή απολύσεων στον ΕΛΓΑ. Από τη στιγμή που θα είναι διακομματικό αίτημα, η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μην τη δεχτεί».

Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο από την κρίση «Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, η εκτόξευση κατηγοριών με βαρείς χαρακτηρισμούς, η αντίδραση σε κάθε απόφαση, σε κάθε μέτρο συνιστά την πιο εύκολη τακτική, ειδικά όταν επενδύεις στα αισθήματα αγωνίας και σύγχυσης μιας κοινωνίας που αναζητά φως στον ορίζοντα. Η αλλαγή της εικόνας της χώρας το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα επίπονο, αλλά καλά σχεδιασμένο τρόπο. Είναι μια πρώτη κατάκτηση, την οποία δεν πρέπει όμως να τη θεωρούμε δεδομένη και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με πιο στέρεα βήματα προς τα εμπρός. Αυτήν τη στιγμή όλα είναι στο χέρι μας. Πρέπει να επικρατήσει η λογική και η νηφαλιότητα. Αν χάσουμε την ευκαιρία, δυσκολεύομαι να φανταστώ την εικόνα της χώρας και πώς θα βγει πλέον από το αδιέξοδο στο οποίο θα έχει περιέλθει. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι όλοι τελικά θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.