Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Στόχος το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη δόση

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική απόφαση για την Ελλάδα, αλλά θα οριστεί χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης. Στο τραπέζι και η βιωσιμότητα του χρέους.
Μετά από αναμονή αρκετών εβδομάδων η πλήρης έκθεση της τρόικας έφθασε τελικά χθες τη νύχτα στα υπουργεία Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Με την έκθεση στα χέρια τους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν, για μια ακόμα φορά, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Το ζητούμενο είναι να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δανειακής δόσης στην Ελλάδα.

Στο προοίμιο του Eurogroup ο επικεφαλής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόσφατη ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων και τον προϋπολογισμό στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ οριοθετούν το πλαίσιο στο οποίο κινείται το σημερινό Eurogroup. Η λογική του κ. Γιούνκερ βασίζεται στο ότι οι Έλληνες έκαναν αυτό που έπρεπε και πως τώρα είναι σειρά των ευρωπαίων εταίρων να αποφανθούν. Επάνω σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχεδόν προανήγγειλε ότι στη σημερινή συνεδρίαση, όπου αναμένεται να γίνει μία διεξοδική συζήτηση με βάση την έκθεση της τρόικας, δεν θα ληφθεί συνολική απόφαση για την Ελλάδα.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουμε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της επόμενης δόσης». Άλλωστε η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ είναι το ζητούμενο διότι η Ελλάδα στις 16 Νοεμβρίου χρειάζεται αυτό το ποσό για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα επιδιώξει σήμερα από ό,τι φαίνεται ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνεδρίαση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες.

Ανοιχτά ζητήματαΥπάρχουν όμως ακόμα ανοιχτά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν. Σε αυτά ανήκουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της χρηματοδότησής του αλλά και η διετής επιμήκυνση – η οποία μπορεί να θεωρηθεί πλέον δεδομένη- έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016, αντί για το 2014. Η επιμήκυνση όμως απαιτεί πρόσθετα χρήματα γύρω στα 30 δισ. ευρώ, τα οποία για την ώρα φαίνεται να μην ανησυχούν ιδιαίτερα τους ευρωπαίους εταίρους από τη στιγμή που γνωρίζουν από πού πρόκειται να τα εξασφαλίσουν.

Το προβληματικό κομμάτι αναμένεται να είναι πάλι αυτό που αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αφής στιγμής το ΔΝΤ απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει στην στήριξη της Ελλάδας εάν το χρέος δεν γίνει βιώσιμο. Για να καταστεί βιώσιμο το ΔΝΤ ζητά «κούρεμα» των διμερών δανείων που έχουν χορηγήσει οι εταίροι στην Ελλάδα. Ωστόσο κάτι τέτοιο αποκλείεται για πολιτικούς κυρίως λόγους και γι’ αυτό διεξάγονται αλλεπάλληλες συζητήσεις με το ΔΝΤ.

Στις Βρυξέλλες αναμένεται και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Όλα δείχνουν πως μέχρι το βράδυ θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε τις επόμενες ημέρες να γίνει μία νέα συνεδρίαση του Eurogroup έτσι ώστε να υπάρξει τελική απόφαση για την Ελλάδα πέρα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Deutsche Welle
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.