Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

«Οι αρχές και οι ιδέες έχουν μέλλον, τα σημερινά κόμματα και οι ηγεσίες τους όχι»

«Οι αρχές και οι ιδέες έχουν μέλλον, τα σημερινά κόμματα και οι ηγεσίες τους όχι»
Mε αυτή τη φράση του Γιάννη Ν. Ραγκούση κλείνει το μακροσκελές δημοσίευμά του με θέμα την Ελλάδα, λίγο πριν την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, ο Μίχαελ Μάρτενς της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Από τη συζήτηση που είχε με τον Γιάννη Ν. Ραγκούση ο Μίχαελ Μάρτενς παρέθεσε επίσης τα ακόλουθα αποσπάσματα:
Η πλέον διαδεδομένη εικασία στην Αθήνα είναι ότι η λίστα Λαγκάρντ παρακρατήθηκε γιατί στους πελάτες της τράπεζας της Γενεύης συμπεριλαμβάνονταν και επώνυμοι πολιτικοί. Το ερώτημα, αν το ντοκουμέντο παρακρατήθηκε πράγματι για το λόγο αυτό δεν είναι βέβαια ασήμαντο, είναι όμως δευτερεύον, λέει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που διατυπώνει μόνον έμμεσα τη δική του γνώμη για το ζήτημα: «Το αποφασιστικό δεν είναι αν εγώ είμαι ή δεν είμαι της άποψης ότι η λίστα παρακρατήθηκε, για να προστατευθούν πολιτικοί φίλοι». Αποφασιστικό είναι ότι εξαιτίας αυτού του χειρισμού της λίστας δημιουργήθηκε στους πολίτες σε όλη την Ελλάδα η εντύπωση ότι η εξαφάνιση της λίστας που μεσολάβησε σχετιζόταν με μερικά από τα ονόματα που αναφέρονταν σε αυτήν.

Ο Ραγκούσης αποχώρησε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) εξαιτίας της «λίστας Λαγκάρντ». «Κατά τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε μας τους υπουργούς δεν είχε ειπωθεί τίποτα για την ύπαρξη μιας τέτοιας λίστας», λέει. «Αφού κατʼ επανάλειψη περικόψαμε συντάξεις και μισθούς και επιβάλαμε νέα βάρη στους απλούς πολίτες, μάθαμε εκ των υστέρων την ύπαρξη μιας λίστας με τα ονόματα πλουσίων επιχειρηματιών,οι οποίοι –επίσημα ίσως, ανεπίσημα μετά βεβαιότητος- είχαν φοροδιαφύγει. Όμως δεν αναλήφθηκε καμιά πρωτοβουλία εναντίον των ανθρώπων αυτών, ούτε καν τους έλεγξαν.» Αυτό υπήρξε ο λόγος για την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πριν από τη διαρκώς μετατιθέμενη ψηφοφορία σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων στο Κοινοβούλιο, που αυτή την ε βδομάδα φαίνεται πλέον ότι θα πραγματοποιηθεί και θα αποτελέσει την έως τώρα μεγαλύτερη δοκιμασία αντοχής για την κυβέρνηση τριμερούς συνεργασίας υπό τον πρωθυπιυργό Αντώνη Σαμαρά, ο Ραγκούσης εκφράζεται με σκεπτικισμό για τις προοπτικές επιτυχίας: «Αυτή η κυβέρνηση γρήγορα θα διαλυθεί.» Πράγματι πυκνώνουν τα σημάδια ότι σύντομα πλησιάζει το πολιτικό τέλος και για τον τέταρτο, από τον Οκτώβριο του 2009, Έλληνα πρωθυπουργό.

Αν δεν επέλθει αλλαγή απόψεων την τελευταία στιγμή, τότε τουλάχιστον η Δημοκρατική Αριστερά ως ο μικρότερος των τριών ομάδων που συναποτελούν την κυβέρνηση θα ψηφίσει εναντίον του πακέτου ή θα απόσχει. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να θέσει σε κίνδυνο την πλειοψηφία της κυβέρνησης, ωστόσο και μέσα στο ΠΑΣΟΚ αυξάνει η δυσαρέσκεια για μια πολιτική εξοικονόμησης που θεωρείται δίχως προοπτική. «Με τη σημερινή μορφή τους ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας δεν έχουν μέλλον», λέει ο Ραγκούσης. «Οι αρχές και οι ιδέες έχουν μέλλον, τα σημερινά κόμματα και οι ηγεσίες τους όχι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.