Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Προς συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαική Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών

Σε μία κοινά αποδεκτή λύση με την ελληνική κυβέρνηση προσβλέπουν οι φαρμακοβιομηχανίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στον χώρο. Στο επίκεντρο, ο καθορισμός ανώτατου ορίου στις πωλήσεις φαρμάκων.
Συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν οι διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες αναφορικά με το τελικό κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης σε μια προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στο χώρο του φαρμάκου, η οποία απειλεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την διάθεση φαρμάκων σε ασθενείς όσο και τα κέρδη των κατασκευαστών. Η πρόταση περιλαμβάνεται σε επιστολή την οποία απέστειλε η Ευρωπαική Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών της Ελλάδος
Η προταση αναφέρεται στην εφαρμογή ενός ανωτάτου ορίου, στην φαρμακευτική δαπάνη, έως 2.88 δισεκατομμύρια ευρώ με αντάλλαγμα την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνσης ότι θα εξοφλήσει τα χρέη της προς τον κλάδο και δεν θα επιτρέψει στο μέλλον την συσσώρευση παρόμοιων χρεών. Η κίνηση, σύμφωνα με αναλυτές, κρίθηκε αναγκαία, λόγω της εξαιρετικής ανησυχίας των φαρμακοβιομηχάνων, μετά την ασυνήθιστη για τα διεθνή δεδομένα απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τον Οκτώβριο, να αναστείλει όλες τις εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα στην προσπάθεια της να προλάβει τυχόν ελλείψεις στην εσωτερική αγορά.

Ανώτατο όριο στις πωλήσεις φαρμάκων προτείνει η EFPIAΜιλώντας στο Reuters, ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ, υπογράμμισε ότι η προσφορά προς της Ελλάδα καταδεικνύει ένα νέο είδος ρεαλισμού των μεγάλων κατασκευαστών φαρμάκου απένανι σττην πολιτική λιτότητας που έχει επιβληθεί Ευρώπη. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι ότι όχι απλώς επηρρεάζονται αρνητικά τα κέρδη αλλά αντίθετα συσσωρεύονται χρέη των κυβερνήσεων προς τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
«Το να θέσουμε λοιπόν ένα ανώτατο όριο στις πωλήσεις φαρμάκων ,δεν είναι κάτι που μας αρέσει πόσο μάλλον μας συμφέρει. Δεν θα το κάναμε ποτέ στο παρελθόν, στις έκτακτες, όμως, συνθήκες που βιώνουμε, απαιτούνται υποχωρήσεις ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά», δήλωσε ο Ρ. Μπέρκστρομ. Ανάλογος συμβιβασμός έχει επιτευχθεί και στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Deustsche Welle
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανιούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.