Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: «Tο Μνημόνιο και η νεοφιλελεύθερη πολιτική βλάπτουν σοβαρά την Υγεία στην Ελλάδα»

Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση της υπ’ αριθ. 12/8/28.9.2012 επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, με θέμα «το Μνημόνιο και η νεοφιλελεύθερη πολιτική βλάπτουν σοβαρά την Υγεία στην Ελλάδα». Την ερώτηση, εκτός του Προέδρου της Κοινοβ. Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα που αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, απεύθυναν στον αρμόδιο υπουργό 30 βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων τοποθετήθηκαν πάνω σε διαφορετικές ο καθένας πτυχές του δημόσιου συστήματος περίθαλψης, οι Παν. Κουρουμπλής (βουλ. Β’ Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), Αν. Ξανθός (βουλ. Ρεθύμνου, εισηγητής της επερώτησης και επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας), Βασ. Κυριακάκης (βουλ. Φθιώτιδας), Ειρήνη Αγαθοπούλου (βουλ. Κιλκίς), Κώστας Ζαχαριάς (βουλ. Αρκαδίας), Νίκος Μιχαλάκης (βουλ. Καρδίτσας), Δημ. Στρατούλης (βουλ. Β’ Αθηνών) και Χρ. Μαντάς (βουλ. Ιωαννίνων).
Στη διάρκεια της συζήτησης, από τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και τους ερωτώντες βουλευτές, υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους, ότι το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Υγεία και ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αποδειγμένα αντικοινωνικά και ανθυγιεινά, εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και κυριολεκτικά εξοντώνουν τους φτωχούς και τους αδύναμους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ουσιαστική διάλυση του ΕΟΠΥΥ, την διογκούμενη επιβάρυνση ασφαλισμένων για την περίθαλψη και τα φάρμακα, τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό χιλιάδων ανέργων και ανασφάλιστων από το σύστημα υγείας, τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και φαρμακοποιών, από τα χρέη του κράτους και του ΕΟΠΥΥ προς αυτούς. Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις για άρσεις των αδιεξόδων και αναστροφής του δυσοίωνου, κατηφορικού δρόμου, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των πολιτών της χώρας, την περιστολή της σπατάλης και την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, την επικράτηση ενός δημόσιου μοντέλου συστήματος υγείας, χωρίς αποκλεισμούς ή άνισες μεταχειρίσεις.

Ενδεικτικά, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τονίστηκε ότι : · Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας είναι το καλύτερο επιχείρημα υπέρ της ζωτικής ανάγκης να σταματήσει ο μνημονιακός κατήφορος, να αρνηθεί η κοινωνία, τον εκβιασμό των δανειστών, να διακοπεί το νεοφιλελεύθερο πείραμα στη χώρα και στην Ευρώπη, να απαλλαγούμε μια ώρα αρχύτερα, και για λόγους Υγείας, από την ενδοτική στην τραπεζοκρατία και το κεφάλαιο συγκυβέρνηση.
· Η δημόσια υγεία επιστρέφει στα επίπεδα του Μεσοπολέμου, με τον κίδυνο να επανεμφανίζονται ασθένειες «εξαφανισμένες» με τραγικές συνέπειες. Λύση τώρα για τον ΕΟΠΥΥ, είναι και η άμεση είσπραξη και απόδοση των 550 εκατ. και των 400 εκατ. ευρώ, που χρωστούν οι τράπεζες και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών, αντίστοιχα.
· Η μνημονιακή πολιτική υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ. Από το 11,5% του 1987 ο κρατικός προϋπολογισμός διαθέτει αυτή τη στιγμή το 3% για τη δημόσια υγεία. Η πραγματικότητα είναι ζοφερή : Κλίνες και τμήματα ουσιαστικά δε λειτουργούν, λόγω κυρίως της υποστελέχωσης και την αντικατάσταση μόλις ενός λειτουργού της Υγείας σε κάθε 89 αποχωρήσεις.
· Η μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα είναι φαινομενική. Το ποσόν, που εξοικονομήθηκε, μετακινείται στις πλάτες των ασθενών.
· Εξυγίανση στο χώρο της δημόσιας υγείας, δε σημαίνει οικονομικό βάρος για τους εργαζομένους, βάζοντας έτσι δυσβάστακτους όρους και αποκλεισμούς. Περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι στριμώχθηκαν σε ένα σύστημα ΕΟΠΥΥ με ελλειματικό προϋπολογισμό, με ελλείψεις σε προσωπικό και φαρμακευτική κάλυψη, με κραυγαλέες εξαιρέσεις στη λίστα φαρμάκων, που προκαλούν άμεσους κινδύνους ζωής για ομάδες ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς.
· Ο ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ διαμορφώνει από τώρα τους δρόμους που θα κινηθεί και θέτει σταθερές βάσεις για το αύριο που θα κληθεί να αναλάβει την κυβερνητική ευθύνη. Ως ενεργοί παράγοντες του κινήματος της ανατροπής της αντιμνημονιακής πολιτικής λαίλαπας, ενός κινήματος που δίνει ελπίδα και σιγουριά, ο ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ μπορεί να εγγυηθεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας, με σεβασμό στον ασθενή, με κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού, με επαρκή χρηματοδότηση και διαφάνεια, με γνώμονα το κοινό καλό και την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού της Ελλάδας.

Τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώθηκε στην τοποθέτησή της, η βουλευτής Κιλκίς Ειρήνη – Ελένη Αγαθοπούλου για την πολιτική στο φάρμακο, αφορούσαν :
· στην φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, που βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που η χώρα πλήττεται από ανεργία και φτώχεια, πέρα από κάθε μέσο όρο αντίστοιχων δεδομένων στην Ευρώπη. «Στη χώρα μας επιδιώκεται συνολική μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, με την εγκύκλιο περί ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και με τη μείωση τιμών των φαρμάκων, ενώ στην εγκύκλιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βρίσκεται και η συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας. Η μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα είναι φαινομενική. Το ποσόν, που εξοικονομήθηκε, μετακινείται στις πλάτες των ασθενών. Υπάρχουν ομάδες συμπολιτών μας, όπως καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένοι, νεφροπαθείς, επιληπτικοί ασθενείς, που η θεραπεία τους είναι αναντικατάστατη. Τώρα αναγκάζονται να πληρώνουν μεγάλα, για το ταπεινό τους βαλάντιο, ποσά».
· στο γεγονός ότι η τρόικα επιμένει στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και χωρίς την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Ο κυνισμός της τρόικας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κολοσσιαίων πολυεθνικών, που ούτε για ταινία γνησιότητας ενδιαφέρονται, ούτε για διπλό barcode, ούτε για μοναδικό σειριακό αριθμό. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι ο μηδαμινός έλεγχός τους από τις εποπτικές αρχές, τη στιγμή που επιτόπια έρευνα του κ. Μιχ. Κουτουζή, εγκληματολόγου - επιθεωρητή στην υπηρεσία του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε., η οποία αποτυπώθηκε σε ντοκιμαντέρ («Όταν τα φάρμακα σκοτώνουν») κατέδειξε πόσο μεγάλη και επικίνδυνη είναι η παγκόσμια αγορά παράνομων φαρμάκων-μαϊμού: 40.000.000.000 παράνομα φάρμακα παράγονται το χρόνο, δηλ. το 10% της παγκόσμιας αγοράς».
· στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με την «…ίσως μεγαλύτερη παγκοσμίως φαρμακοβιομηχανία πάμφθηνων γενοσήμων που παράγονται υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες, σε εργοστάσιά της σε Ινδία, Πουέρτο Ρίκο, Κίνα, Ισραήλ κ.λπ. και η οποία έχει δεχθεί πλήθος καταγγελιών από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η εταιρεία αυτή παρεμπιπτόντως έχει ήδη εισχωρήσει στην ελληνική αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ζητά τη δεδομένη χρονική στιγμή από το Υπουργείο Υγείας, να ενισχυθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με επιστημονικό προσωπικό και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να γίνεται σωστός και καθολικός έλεγχος όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων που κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά».
· στην εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και στο θέμα του Κανονισμού που θα διέπει τις δοκιμές φαρμάκων, προτείνοντας την αρνητική γνωμοδότηση της Βουλής, «καθώς α) στον Κανονισμό γίνεται ρητά λόγος για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, που και μέχρι τώρα γίνονταν φυσικά, αλλά τώρα θα μπορεί να ξεκινάει χωρίς τη συναίνεση των ασθενών ή των νομίμων εκπροσώπων τους, συναίνεση που για λόγους οικονομίας χρόνου μπορεί να ζητηθούν στη μέση του πειράματος β) προβλέπεται απαλλαγή των φαρμακοβιομηχανιών από την ευθύνη της αποζημίωσης του ασθενούς σε περίπτωση διακινδύνευσης του, καθώς και από την ευθύνη τους να χορηγούν ασφάλιση στους συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές, και γ) ανοίγει, στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, τη νομική οδό για την κυκλοφορία φαρμάκων που δεν έχουν περάσει από κανέναν έλεγχο, χαλαρώνοντας τους κανόνες φαρμακοεπαγρύπνησης».


Στη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μέσα από τις παρεμβάσεις και απαντήσεις του, εκτός των άλλων :
- Παραδέχθηκε ότι “η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή” και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ασκεί κριτική επί των πραγματικών στοιχείων.
- Παραδέχθηκε ότι ύφεση και ανεργία διαλύουν τον ΕΟΠΥΥ, καθώς μειώνονται κατακόρυφα οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές.
- Παραδέχθηκε ότι έχει αποτύχει η προκήρυξη κάλυψης θέσεων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, (κάτω από 3.000 θέσεις έναντι σχεδιασμού τουλάχιστον 5.000).
- Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ, αποδίδοντάς την, όμως, κυρίως λόγω εγκατάλειψης από αναδόχους τους, και όχι από έλλειψη εθνικών πόρων.
- Δε διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, για περικοπές στο χώρο της Υγείας, ύψους περίπου 950 εκατ. ευρώ.

ενώ τέλος, - Υπέπεσε σε αντίφαση όταν επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ, ότι αναλογούν 7 ιατροί ανά 1.000 κατοίκους, όπως και ότι υπάρχει υψηλή αναλογία για μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους. Την ίδια στιγμή, όμως στο σύστημα ΕΟΠΥΥ παραμένουν τεράστια κενά, σε κρίσιμες ειδικότητες εργαστηριακών και κλινικών ιατρών, ενώ για παράδειγμα, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του δημόσιου είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού και τα περισσότερα μηχανήματα εξετάσεων ανήκουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως διαπιστώνει και ο ίδιος ο ΟΟΣΑ. Επομένως, για το υπουργείο, πρωτοβάθμια περίθαλψη νοείται αποκλειστικά η πληρωμένη από την τσέπη των πολιτών, έξω από το σχεδιασμό και την κάλυψη ενός δημόσιου τομέα οργάνωσης της υγείας και ασφάλισης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.