Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση Χαρακόπουλου για στήριξη αμπελοκαλλιεργητών και ΚΕΟΣΟΕ

Σε 3.100.000 εκατόλιτρα η εκτιμώμενη παραγωγή οίνου 
«Παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, τα οποία εξάγονται σε μεγάλο βαθμό και δίνουν εισόδημα σε 165.000 παραγωγούς. Ο φετινός τρύγος βαίνει προς το τέλος του. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμάται ότι η παραγωγή σε επίπεδο χώρας θα ανέλθει σε 3.100.000 εκατόλιτρα,

ίδια δηλαδή περίπου με την περυσινή, μειωμένη κατά 15% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη ξηρασία που είχαμε το καλοκαίρι, ενώ σε ορισμένες περιοχές παρουσιάστηκε και μικροκαρπία λόγω καύσωνος. Η ποιότητα, όμως, της παραγωγής εξακολουθεί να είναι πολύ καλή. Ως προς τις τιμές, αυτές είναι σχετικά σταθερές συγκρινόμενες με τις περυσινές».

Από σήμερα οι αμπελοκαλλιεργητές παίρνουν ενίσχυση έως 43 ευρώ το στρέμμα «Από σήμερα έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των αγροτών με την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Όπως ξέρετε και οι αμπελοκαλλιεργητές λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση που φθάνει τα 43 ευρώ το στρέμμα. Πρόθεσή μας είναι και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κ.Α.Π. 2014-2020 να συνεχιστεί αυτή η ενίσχυση».

ΠΣΕΑ 23 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές από περονόσπορο «Ο ΕΛΓΑ έχει καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών πλήρη φάκελο για πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ ύψους 40,8 εκατομμυρίων ευρώ για ζημιές του 2011. Για την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών για τον περονόσπορο, το ύψος της πρότασης φθάνει τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις έχουμε τη σύμφωνη γνώμη από το Υπουργείο Οικονομικών, θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Τα δάνεια για τη διευκόλυνση στην παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής «Για τη δανειοδότηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, με αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, για τη διευκόλυνση της παραλαβής της σταφυλικής παραγωγής υπήρξαν δύο δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και επιδότηση του επιτοκίου.
Το πρώτο ήταν το Σεπτέμβριο του 2009 ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση 100% του ελληνικού δημοσίου. Το συνολικό ύψος των εγκριθέντων δανείων και αντίστοιχα το ύψος της εγγύησης του δημοσίου ανήλθε σε 34.498.855 ευρώ. Με αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών υπήρχαν παρατάσεις στην καταβολή της πρώτης δόσης, αλλά και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι την 31-12-2014.
Το δεύτερο δάνειο δόθηκε το Μάρτιο του 2012. Ήταν ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που έφθανε στο 80%. Η εξόφληση θα γινόταν σε ετήσιες δόσεις με πρώτη καταβλητέα την 31.12.2011 και τελευταία την 31.12.2013. Από αυτά, τα 10 εκατομμύρια θα πήγαιναν σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με ανώτατο όριο 250.000 ευρώ ανά επιχείρηση, και τα άλλα 5 εκατομμύρια θα πήγαιναν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Το ύψος των εγκριθέντων δανείων ανέρχεται σε 4.571.232 ευρώ και η εγγύηση του Δημοσίου σε 3.656.986 ευρώ».

Οι προοπτικές χρηματοδότησης των Συνεταιριστικών Οργανώσεων «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών για βραχυπρόθεσμη, άτοκη και χωρίς υποθήκες δανειοδότηση στις οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις καθώς και την παροχή νέας παράτασης στην εξόφληση των δανείων αυτών που χορηγήθηκαν το 2009, στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της χώρας, το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, είναι μηδενικό.
Πέραν αυτών των περιορισμών, υπάρχει και καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διερευνά την υπόθεση για την αξιολόγηση της συμβατότητας με τα άρθρα 107 και 108 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τυχόν παράταση των υπουργικών αποφάσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία, με το σκεπτικό ότι οι ρυθμίσεις μετατρέπονται σε μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Ευελπιστούμε ότι με την έλευση της δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αμβλυνθεί το πρόβλημα ρευστότητας και οι υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις θα έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα».

Στην τελική ευθεία για την τροποποίηση του Συνεταιριστικού Νόμου «Όσον αφορά στο συνεταιριστικό νόμο 4015/2011, πράγματι, διεφάνησαν προβλήματα από την εφαρμογή του. Συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές, ομάδα εργασίας για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις. Αυτή, λοιπόν, ολοκλήρωσε τις εργασίες της και κατέθεσε ένα πόρισμα στις 20 Σεπτεμβρίου. Το επεξεργαζόμαστε νομικά και πολιτικά, θα μπει σε διαβούλευση και θα έλθει σύντομα στη Βουλή για να υπάρχουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις».

Με τροπολογία θα καταργήσουμε τις επιχορηγήσεις σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ «Στις τροπολογίες του συνεταιριστικού νόμου θα υπάρχει και ρύθμιση για την κατάργηση των επιχορηγήσεων που δίνονταν μέσω ΕΛΓΑ σε ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, άποψη με την οποία γνωρίζω ότι και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό χώρο συμφωνούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.