Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Βραχνή φωνή: Λαρυγγίτιδα ή κάτι άλλο;

Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Αναμφίβολα όλοι κάποια στιγμή κρυολογήσαμε, φωνάξαμε λίγο παραπάνω ή τραγουδήσαμε λίγο πιο δυνατά και βρεθήκαμε με βραχνιασμένη φωνή την επόμενη ημέρα. Συχνότερα αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό βρίσκονται τραγουδιστές, δάσκαλοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες που χρησιμοποιούν τη φωνή τους ως εργαλείο.

Τα αίτια που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλοίωση της φωνής είναι οι φλεγμονώδεις παθήσεις, οι καλοήθεις και οι κακοήθεις όγκοι, οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οι νευρολογικές, οι λειτουργικές παθήσεις και η παλίνδρομη ροή του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο και το λάρυγγα. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ μόνο στις δύο πρώτες ομάδες. 

Οι περισσότεροι πάσχοντες με διαταραχές του λάρυγγα και της φωνής υποφέρουν από λοιμώδεις και μη λοιμώδεις φλεγμονώδεις καταστάσεις. Φλεγμονή του λάρυγγα (λαρυγγίτιδα) είναι δυνατόν να προκληθεί από λοίμωξη με παθογόνους μικροοργανισμούς ή από ερεθιστικά, τραυματικά, αλλεργικά ή άγνωστα αίτια. 

Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του λάρυγγα διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες. Η οξεία λαρυγγίτιδα αφορά κυρίως στην παιδική ηλικία, είναι όμως σπάνια πριν από το πρώτο τρίμηνο ως εξάμηνο της ζωής. Χαρακτηρίζεται από βήχα, δύσπνοια και βραχνή φωνή. Αντιμετωπίζεται με κατάκλιση και ανάπαυση της φωνής, συστηματική χορήγηση αντιβίωσης, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται χορήγηση οξυγόνου. 

Η χρόνια λαρυγγίτιδα είναι το αποτέλεσμα συχνών προσβολών οξείας λαρυγγίτιδας, αλλά πιο συχνά συνοδεύει φλεγμονές οδόντων και αμυγδαλών. Επίσης μπορεί να προκληθεί από κακή χρήση της φωνής και από χρόνια κατάχρηση καπνού και οινοπνεύματος. 

Χαρακτηρίζεται από το βράγχος της φωνής που αρχικά είναι διαλείπον, ενώ σταδιακά γίνεται μόνιμο και σπάνια μπορεί να εξελιχθεί σε αφωνία. Συνοδεύεται από ξηρό βήχα και πονόλαιμο. Η πρωταρχική αντιμετώπιση είναι η ξεκούραση της φωνής και η αποφυγή του καπνού και του αλκοόλ. 

Τα συνηθέστερα καλοήθη νεοπλάσματα του λάρυγγα (θήλωμα και χόνδρωμα) εκδηλώνονται επίσης με βραχνή φωνή, δύσπνοια, δυσκολία στην κατάποση ή αίσθημα κόμβου στο λαιμό. Η αντιμετώπισή τους είναι η χειρουργική αφαίρεση.
Το συχνότερο κακοήθες νεόπλασμα του λάρυγγα είναι το καρκίνωμα από πλακώδες επιθήλιο, το οποίο στο 95% των περιπτώσεων αφορά βαρείς καπνιστές. 

Υπολογίζεται ότι μετά από διάστημα 20 ετών περίπου καπνίσματος, 20 και πλέον τσιγάρων την ημέρα, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του λάρυγγα είναι 35 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με έναν μη καπνιστή. Και το αλκοόλ ενισχύει την καρκινογόνο δράση του καπνού. 

Εκτός από τα συμπτώματα που είναι ίδια με εκείνα της χρόνιας λαρυγγίτιδας, συνοδεύεται από δύσπνοια, αίσθημα ξένου σώματος, διαταραχές της κατάποσης, πρόσμιξη αίματος στο σάλιο και τη δύσοσμη αναπνοή. Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι κατεξοχήν η χειρουργική σε συνδυασμό ή μη με ακτινοθεραπεία. 

Το βράγχος φωνής πολύ συχνά είναι ένα αθώο σύμπτωμα. Για να το αποφύγουμε υπάρχουν απλές καθημερινές συμβουλές για τη σωστή υγιεινή της φωνής, όπως αποφυγή χρήσης καπνού, αλκοόλ, καφέ, μερικών φαρμάκων, αποφυγή ομιλίας σε θορυβώδες περιβάλλον ή στη διάρκεια κρυολογημάτων, ψιθυριστής ομιλίας ή κραυγής, αποφυγή ξηρού καθαρισμού του λαιμού, χρήση άφθονου νερού (τουλάχιστον 8 ποτήρια), ανάπαυση. 

Αν η βραχνάδα επιμένει περισσότερο από 3 εβδομάδες, είναι απαραίτητος ο πλήρης έλεγχος κεφαλής και τραχήλου, ο οποίος με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα θα εξασφαλίσει την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.